Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie banalne, gdzie można kupić filc? Np. Castorama czy też inne specjalistyczne sklepy?

Też ostatnio szukałem w sklepach - na próżno.

W końcu kupiłem na allegro - szybko i tanio, niestety tyko 5mm , ale można złożyć - sprawdził sie. jeżeli chcesz na podładkę do pieca to zwróć uwagę na gęstość - minimalnie 800g/m2

Pozdrawiam

Edytowane przez cichy777

Wybacz ale niewiele mi to wyjaśniło i nadal nie rozumię róznicy.

ecoal czy auto powinienem ustawić i w jakim przypadku?

Na razie ustawiłem retortowy ecoal bo wydaje mi się,że bardziej oszczędnie piec idzie i lepiej dopala ale to tylko moje surowe spostrzeżenie.

Liczę na pomoc doświadczonych forumowiczów.Niestety neta nie będzie na budowie jeszcze:/

Edytowane przez Delphion1

Wybacz ale niewiele mi to wyjaśniło i nadal nie rozumię róznicy.

ecoal czy auto powinienem ustawić i w jakim przypadku?

Na razie ustawiłem retortowy ecoal bo wydaje mi się,że bardziej oszczędnie piec idzie i lepiej dopala ale to tylko moje surowe spostrzeżenie.

Liczę na pomoc doświadczonych forumowiczów.Niestety neta nie będzie na budowie jeszcze:/

To może to https://esterownik.pl/sterowniki#spalanie-grupowe

Edytowane przez zbigmaz01

Zrobiłem test i przez weekend paliłem tylko pelletem - temperatura podajnika oscylowała około +90-100C, a przed chwilą poszybowała na prawie +120C i musiałem interweniować. Temperatura na piecu +44-45, a zasobnik 120C. Sam pellet to ryzykowny pomysł :)

No fakt ale jako domieszka powinno byc ok.Bo inaczej Ci może odlecieć :)

Wgraj sobie nowy soft.

Zrobiłem test i przez weekend paliłem tylko pelletem - temperatura podajnika oscylowała około +90-100C, a przed chwilą poszybowała na prawie +120C i musiałem interweniować. Temperatura na piecu +44-45, a zasobnik 120C. Sam pellet to ryzykowny pomysł :)
Szkoda że nie obserwowałem podczas palenia, zawsze to się człowiek uczy :)

Może za dużo powietrza i za małe dawki podawania czyli mały kopczyk i cofanie się żaru do ślimaka?

Szkoda że nie obserwowałem podczas palenia, zawsze to się człowiek uczy :)

Może za dużo powietrza i za małe dawki podawania czyli mały kopczyk i cofanie się żaru do ślimaka?

Też uważam, że byłoby lepiej po dopracowaniu ustawień, ale tak czy inaczej bezpieczniej będzie mieszać :) Z tym kopczykiem to prawda , zapadł się i dlatego temperatura skoczyła, pogoniłem ślimaka i dosypałem wymieszanego pelletu z groszkiem :) Wygląda na to, że się unormowało :)

Też uważam, że byłoby lepiej po dopracowaniu ustawień, ale tak czy inaczej bezpieczniej będzie mieszać :) Z tym kopczykiem to prawda , zapadł się i dlatego temperatura skoczyła, pogoniłem ślimaka i dosypałem wymieszanego pelletu z groszkiem :) Wygląda na to, że się unormowało :)

Nie ma co panikować tylko trzeba dobrze dobrać ustawienia, na początku też tak miałem że paliło się prawie na ślimaku , a miałeś zmieniony typ kotła na pellet ?

Dzięki, myślałem że uda się to kupić gdzieś stacjonarnie ale chyba faktycznie pozostaje net. Ostatni wychodzi mi na to że każdą pierdołę przy wykańczaniu domu muszę kupować wysyłkowo bo w sklepach niby wszystko jest ale jak przyjdzie do zakupu to lipa. Nie byłoby problemu gdyby nie to że przesyłki przewyższają koszt zakupu.

Panowie co mam zmienić w ustawieniach, palenisko po sobocie i niedzieli wyglądało tak:

Przed czyszczeniem

http://imageshack.us/a/img26/4730/001nfa.th.jpg

Po czyszczeniu

http://imageshack.us/a/img62/593/010vvc.th.jpg

Co o tym sądzicie??

Jako że nadałeś mi prawa do swojego sterownika, pozwoliłem sobie grzebnąć trochę :)

Daj znać jutro jak to wygląda.

Dziękować, dziękować - a co zmieniłeś? tak żebym był mądrzejszy na przyszłość.

Popiół na fotkach wydaje się napuszony z czarnym środkiem, także śmiem twierdzić że trochę za słabo wieje :)

Skorygowałem również lekko parametry podtrzymania, bo za dużo tego na palniku a i takie tam :)