Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy kamyku Maher niema potrzeby spuszczać węgla i zawleczkę też da się normalnie założyć, to jakaś minuta do dwóch roboty jak nowa zawleczka jest pod ręką, jakiś gwóźdź, młoteczek i klucz.

Zacząłem trochę analizować mogą awarie i problem z założeniem zawleczki i znalazłem przyczynę.

Kamień zerwał zawleczkę (normalna rzecz, dla mnie dobrze że aż po 3 latach), ale gdy zerwał zawleczkę obrót ślimakiem spowodował że spadł ślimak z ośki przy palniku i to uniemożliwiało założenie nowej zawleczki. gdy opróżniłem cały podajnik i wyciągnąłem ślimaka okazało się że blokada która blokuje luzy na ślimaku to kawałek rury większej średnicy nałożony na wałek. Tylko ten kawałek rury jest za krótki o jakieś 5-10mm i to powoduje że ślimak może spaść z prowadnicy przy palniku i bez opróżnienia podajnika nie założę nowej zawleczki.

IMG_20161205_192609.jpg

Gość Arturo72
No i miałem pierwszą awarie od uruchomienia kotła (po 3 latach palenia non-stop).

No patrz Maher,u mnie po prawie 4 latach grzania non stop ani widu czy slychu o awarii a miałem już zlomowac wg niektorych :D

Co więcej,jeszcze rok na gwarancji :D

No patrz Maher,u mnie po prawie 4 latach grzania non stop ani widu czy slychu o awarii a miałem już zlomowac wg niektorych :D

Co więcej,jeszcze rok na gwarancji :D

Zerwanie zawleczki to jak wymiana bezpiecznika, także nie ma się czym przejmować. Po drugie do takiego pieca do naprawy podchodzi się z młotkiem bez studiowania skomplikowanych instrukcji jak to jest w przypadku pomp ciepła. Po trzecie rozebrałem sobie jak wyżej czytałeś piec i nie widać po tych 3 latach jakiegokolwiek zużycia czy to na ślimaku (żeliwo) czy palniku (też żeliwo), przekładnia też bez luzów po za to co pisałem wyżej czyli źle dobraną długością rury dystansowej przez producenta, ale jak się to kiedyś powtórzy to znajdę kawałek rury, szlifierkę kątową i wytnę odpowiednią długość i podmienię.

I tak jak pisałem wyżej do naprawy podeszłem z młotkiem i płaskim kluczem, a z racji że rano mi się spieszyło wrzuciłem na palnik łopatę węgla zamknąłem drzwiczki i pojechałem do pracy i piec grzał przez kolejne kilka godzin co w przypadku awarii pompy ciepła by się nie udało.

Edytowane przez Maher

Gość Arturo72
I tak jak pisałem wyżej do naprawy podeszłem z młotkiem i płaskim kluczem, a z racji że rano mi się spieszyło wrzuciłem na palnik łopatę węgla zamknąłem drzwiczki i pojechałem do pracy i piec grzał przez kolejne kilka godzin co w przypadku awarii pompy ciepła by się nie udało.
Do TV lub pralki też podchodzisz z młotkiem ? :D Być może żyjecie w świecie "lepszego sortu" ale w świecie "gorszego sortu" m.in w Gliwicach jest kilkudziesięciu serwisantów pomp w tym chyba ze 20 autoryzowanych Panasa a w promieniu 30km ode mnie sądze,ze jest ich kilkuset ;)Sądzisz,że w przeciągu paru godzin żaden z nich by się nie pojawił ?Autentycznie nie wiem w jakim swiecie zyjecie :D Edytowane przez Arturo72

Do TV lub pralki też podchodzisz z młotkiem ? :D Być może żyjecie w świecie "lepszego sortu" ale w świecie "gorszego sortu" m.in w Gliwicach jest kilkudziesięciu serwisantów pomp w tym chyba ze 20 autoryzowanych Panasa a w promieniu 30km ode mnie sądze,ze jest ich kilkuset ;)Sądzisz,że w przeciągu paru godzin żaden z nich by się nie pojawił ?Autentycznie nie wiem w jakim swiecie zyjecie :D

Specjalnie użyłem sformułowania "podejścia z młotkiem" aby pokazać że przy piecu z ekogroszkiem każdy kto nie ma dwóch lewych rąk sobie z serwisem jego poradzi i to w dowolnym dla niego terminie i nie jest skazany na serwis który też za darmo nie przyjedzie i nie potrzebuje się dostosowywać do godziny przyjazdu serwisu (np. brać dodatkowy urlop). Jak uruchomiłem piec kilka lat temu i zaczynał się okres grzewczy to przed jedną pomp zbierało się powietrze i pompa trochę bulgotała zanim zaczęła poprawnie pracować i zadzwoniłem do hydraulików o dołożenie kolanka, kawałka rury i dodatkowego odpowietrznika i każdy odpowiedział "panie zaczął się sezon grzewczy i mam masę roboty i najwcześniej za kilka dni się pojawię" , także też sam to przerobiłem w dowolnie mi pasującym terminie. Właśnie taka nawet możliwość nieskomplikowanej naprawy i niezależności od serwisu też przemawiała do mnie przy zakładaniu ogrzewania na ekogroszek.

Przy kamyku Maher niema potrzeby spuszczać węgla i zawleczkę też da się normalnie założyć, to jakaś minuta do dwóch roboty jak nowa zawleczka jest pod ręką, jakiś gwóźdź, młoteczek i klucz.

Tak przy okazji. Po montażu kotła zapasowe zawleczki leżały w pudełku które dziwnym trafem zaginęło.

Jakie parametry mają te zawleczk? Z tego co pamietam to śruba o odpowiedniej twardośći i długości?

I może jeszcze jeśli ktoś wie to podpowie jaki kondensator jest potrzebny do dmuchawy. Kociołek pracuje 4 sezon i odpukać żadnych problemów poza koniecznością zaspawania otworów ze wzgledu na temp. podajnika a pasowało by mieć pod ręką zawleczki czy kondensator na wymianę.

Tak przy okazji. Po montażu kotła zapasowe zawleczki leżały w pudełku które dziwnym trafem zaginęło.

Jakie parametry mają te zawleczk? Z tego co pamietam to śruba o odpowiedniej twardośći i długości?

I może jeszcze jeśli ktoś wie to podpowie jaki kondensator jest potrzebny do dmuchawy. Kociołek pracuje 4 sezon i odpukać żadnych problemów poza koniecznością zaspawania otworów ze wzgledu na temp. podajnika a pasowało by mieć pod ręką zawleczki czy kondensator na wymianę.

Takiej jak ta szukaj, twardość 8.8 załatwia sprawę

http://www.domer.pl/sruba-maszynowa-m-5x60-ocynk-302-zawleczka-do-motoreduktora-twardosc-8-8-sztuka.html

Co do tego jaki kondensator to nie wiem, nie zaglądałem ani do wentylatora ani do sinika.

Gość Arturo72
Skoro tylu serwisantów i jak mniemam wszyscy z tego żyją? To awaryjność musi im tę pracę zapewnić, o zgrozo...

No niestety w świecie "gorszego sortu" pompa ciepła to takie samo urzadzenie jak lodowka czy klimatyzacja które to są w tym świecie na porządku dziennym a w świecie "lepszego sortu" pompa czy klimatyzacja to urzadzenia wprost z kosmosu tak jak kotły RBR gdzie na serwisanta szukać ze swieczka :D

Awaryjność ? Na czym polega bo przez 4 lata nie poznalem tego terminu ? ;)

Udrożniłem gwoździem dziury w komorze palnika.

Sporo było zapchanych. Efekt jest zadowalający - brak niedopałków.

Tylko teraz pytanie na jak długo takie udrażnianie zadziała. Bo podejrzewam, że popiół który wepchnąłem gwoździem do środka, siedzi w palniku.

Więc z czasem pewnie zapcha się na cacy... mam rację?

Tu nie chodzi tylko o otwory tylko o to co znajduje się w kanale powietrznym. Ściągniesz dyszę to zobaczysz niespodziankę ;)

Takiej jak ta szukaj, twardość 8.8 załatwia sprawę

http://www.domer.pl/sruba-maszynowa-m-5x60-ocynk-302-zawleczka-do-motoreduktora-twardosc-8-8-sztuka.html

Co do tego jaki kondensator to nie wiem, nie zaglądałem ani do wentylatora ani do sinika.

Dmuchawa WPA 07- zalecany przez producenta silnika EBM - 1,0 uF, montowany najczęściej 0,68 uF