Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam a co zły jest bruli -napewno lepszy jak ten nowszy bo ma chistogram i można ocenić stan jaki jest na palniku w telef czy w komputerze :yes: a cena jest adekwatna mnie brak jest czystego groszku gdyż zakupiłem miał gruby pod palnik obrotowy który wszystko spalił idealnie a kupiłem wymiennik rbeerka i palnik obrot nie mieścił się w nim i zmuszony byłem do zainstalowania odchudzonego burnerka

podejrzewam iż przesiądziecie się na Verbomata naszego hobby już za nie długo -oj będzie się działo:yes:

Gość TwojPan
Nie do końca.

Verb ledwo co napisał na esterownik.pl posta że chce sprzedać i za chwilę już ktoś go sprzątnął. https://esterownik.pl/forum/posty,3280/sprzedam-bruli

On tam dalej pisuje?Tyle razy się zarzekał ,że nawet tam nie zajrzy....W kraju to chyba norma.Co innego piszemy,co innego robimy.

Gość TwojPan

podejrzewam iż przesiądziecie się na Verbomata naszego hobby już za nie długo -oj będzie się działo:yes:

Z całego serca życzę.Słyszałem to ze 3 lata temu.Obyście Panowie zdążyli ,przed wprowadzeniem zakazu spalania paliw stałych ,w gospodarstwach domowych :p

Apetyt kotła rośnie.

Wczoraj zjadł 40 kg węgla...

12kw i taki smok.

Tylko 10 kg brakuje by dobić do śmieciucha w największe mrozy.

Mrozy z -11*C za dnia i -16* w nocy.

Bez udziału słońca w dzień.

W taki dzień ~16kg miału razem z CWU. Jak się słońce pojawi to z 3 - 4 kg mniej i temp w domu >=24*C :)

Coś ten domek dziurawy że 40kg zjada ...

Dziwnie temp CWU spada - takie zużycie czy cyrkulacja ?

Edytowane przez adkwapniewski

Witam,

Od ponad roku jestem właścicielem RBR 12kW z palnikiem Batory.

Poważne użytkowanie tegoż kotła rozpocząłem gdzieś tak w październiku i od tamtej pory borykam się z pewnym problemem.

Otóż jak widać na poniższych zdjęciach krawędź palnika (zarówno z prawej jak i z lewej strony) znajduje się bardzo blisko wkładu ceramicznego skutkiem czego każdy, nawet bardzo mały i kruchy spiek zawiesza się, blokuje zamiast zlecieć do popielnika. W ten oto sposób po kilku godzinach narasta na palniku wielka korona popiołu. Czy to normalne? Niestety jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o palenie w kotle i cała moja teoretyczna wiedza opiera się tylko na tym co wyczytałem między innymi na tym forum. Fakt faktem na pewno znaczenie ma tutaj jakość opału ale czy paliłem ekomiałem rokita, czy paliłem jakimś szajskim miałem z pobliskiego składu, czy w zasobniku był rusek z Obi - sytuacja zawsze wygląda tak samo. Niewielkie spieki zawsze się tworzyły i blokowały po prawej i lewej stronie palnika zamiast spadać na dół.

Czy to normalna sytuacja? Bo już mnie naszła myśl aby wyjąć tą ceramikę i trochę ją "podciąć" aby jednak ta szczelina między nią a palnikiem była trochę większa...

WP_20161221_22_46_53_Pro.jpgWP_20161222_06_56_05_Pro.jpg

Witam,

Od ponad roku jestem właścicielem RBR 12kW z palnikiem Batory.

Poważne użytkowanie tegoż kotła rozpocząłem gdzieś tak w październiku i od tamtej pory borykam się z pewnym problemem.

Otóż jak widać na poniższych zdjęciach krawędź palnika (zarówno z prawej jak i z lewej strony) znajduje się bardzo blisko wkładu ceramicznego skutkiem czego każdy, nawet bardzo mały i kruchy spiek zawiesza się, blokuje zamiast zlecieć do popielnika. W ten oto sposób po kilku godzinach narasta na palniku wielka korona popiołu. Czy to normalne? Niestety jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o palenie w kotle i cała moja teoretyczna wiedza opiera się tylko na tym co wyczytałem między innymi na tym forum. Fakt faktem na pewno znaczenie ma tutaj jakość opału ale czy paliłem ekomiałem rokita, czy paliłem jakimś szajskim miałem z pobliskiego składu, czy w zasobniku był rusek z Obi - sytuacja zawsze wygląda tak samo. Niewielkie spieki zawsze się tworzyły i blokowały po prawej i lewej stronie palnika zamiast spadać na dół.

Czy to normalna sytuacja? Bo już mnie naszła myśl aby wyjąć tą ceramikę i trochę ją "podciąć" aby jednak ta szczelina między nią a palnikiem była trochę większa...

[ATTACH=CONFIG]376709[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]376710[/ATTACH]

Wydaje mi się że za mocno dmuchasz. Zejdz z wentylatorem o 1%

IMG_20161226_174513.jpg

U mnie wygląda to w ten sposób. Nic nie blokuje z lewej strony. Z prawej czasami się coś zawiesi ale chwilę potem i tak spadnie.

Wydaje się, że masz większy palnik od mojego.

Najlepiej pytaj Karoki65 lub Suspensera.

O ile się nie mylę część 12kW było sprzedawanych z większym palnikiem

Edytowane przez Tommyle

Wydaje mi się że za mocno dmuchasz. Zejdz z wentylatorem o 1%

Tez mi się tak wydaje, że mam za duży palnik. Z tego co kiedyś wyczytałem to najprawdopodobniej mam Batorego 17kW. Tylko konstruktor wsadzając go do kotła z ceramiką nie wziął pod uwagę jego gabarytów i wyszedł klops...

Edytowane przez Pigmey

Tez mi się tak wydaje, że mam za duży palnik. Z tego co kiedyś wyczytałem to najprawdopodobniej mam Batorego 17kW. Tylko konstruktor wsadzając go do kotła z ceramiką nie wziął pod uwagę jego gabarytów i wyszedł klops... Lublin

Wtedy nie było jeszcze tych najmniejszych, dlatego jest średni Batory.

U mnie w innym kotle też się zawieszają spieki żużlowe bo boczne ścianki są blisko, chyba, że palę Wesołą, wtedy problemu nie ma bo nie ma spieków - generalnie nie ruszam tego bo w niczym nie przeszkadza, tylko gdy opróżniam popielnik wtedy to spycham, żeby wynieść od razu jak najwięcej i mieć spokój na dłużej.