Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Oj tam od razu stary i ślepy. ;)

Pisz co widzisz bo ja to coraz głupszy się robię przy tym kotle...

Ja tam nie wiem co te dziadki widzą ale z swojego doświadczenia zrobił bym tak:

- zmniejszył czas podawania, oraz wiaterek (jeżeli jedziesz na ręcznym)

- kupił węgiel o zerowej spiekalności (jeżeli palisz w automacie)

Prawda jest taka, że na większej części węgli nie da się palić w tym piecu(lub bardziej na tym sterowniku) na automacie normalnie (już nawet nie piszę optymalnie),a na grupowym nie jest to optymalne.

Obecnie już 2 lata pale na ręcznym i dzięki temu w zimę dziennie zostaje kasa conajmniej na browara :D

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki prz3kus za odpowiedź :)

Tamtego opału już nie mam, to był jakiś rusek z Obi - Czarny Diament czy jakoś tak...

Teraz testuję ekomiał z Bartexu, również zakupiony w Obi - tutaj sytuacja jest całkiem inna.

Kocioł w podtrzymaniu strasznie kopci i zarasta sadzą, tworzą się też spieki koksowe pomimo mocnego dmuchania.

Ale żużla praktycznie nie ma, popiołu też jest bardzo mało i jest drobniutki wiec z tej strony jest ok.

Aha, kopiec mi się tak jakby zapada choć nie wiem jak bym nie podnosił podawania ale jakiejś tragedii raczej nie ma.

Jak to szło? Ten kocioł w połączeniu z tym sterownikiem miał bezproblemowo spalać "trudne" paliwa? Czy to o tym niebieskim tak mówiono/pisano?

Trzeba wyczyścić wymiennik w rbrk 12kw.

To jest oczywiste.

Kocioł pali jak mu się podoba ogromne ilości węgla.

Wymiennik jest zarośnięty i to mocno.

Nie ma innego wytłumaczenia.

Powinno to było zostać zrobione po zdarzeniu w październiku, a potem systematycznie tak jak w innych kotłach.

Jak to zrobić?

Trzeba wyczyścić wymiennik w rbrk 12kw.

Jak już pisałem wcześniej jedynym "przyrządem" jest tak rączka ale oczywiście można się dostać do wymiennika jeśli chce pan to wyczyścić za zicher.

Być może wtedy jak się tak zawędził pozostało po tym zdarzeniu dużo osadu, mazi i teraz czyszczak nie daje rady tego zgarnąć do czysta.

Nie znam do tej pory przypadku żeby ktoś to inaczej czyścił jak tą rączką.

Jak już pisałem wcześniej jedynym "przyrządem" jest tak rączka ale oczywiście można się dostać do wymiennika jeśli chce pan to wyczyścić za zicher.

Być może wtedy jak się tak zawędził pozostało po tym zdarzeniu dużo osadu, mazi i teraz czyszczak nie daje rady tego zgarnąć do czysta.

Nie znam do tej pory przypadku żeby ktoś to inaczej czyścił jak tą rączką.

Ponawiam pytanie.

Jak wyczyścić wymiennik?

Czy chcę lotu na księżyc, na marsa? Za miliony $?

Chcę tylko prostej informacji, jak to zrobić i jak nie stracić gwarancji na kocioł który ma być prosty w obsłudze, a nie jest!

Z opisu wynika, że masz kotłownię w piwnicy, jak duże to pomieszczenie, jakie drzwi są w pomieszczeniu, masz jakieś dodatkowe napowietrzanie pomieszczenia, pytam bo już trochę ten temat śledze, kiedyś się nawet udzielałem ale o takich problemach z sadzą nie było jeszcze, sam mam 12kw od 3 sezonów palę wesołą i ze sadzą nie mam problemów.

Zapewniam cię, że to nie wina pieca, ta sadza albo źle palisz, albo masz złe warunki spalania, albo masz złe paliwo, albo po prostu ściemniasz, piec na ekogroszek to nie challanger wię technologia jego wytworzenia jest prosta tak samo jak powtarzalność produkcji, krótko mówiąc każdy kto ma rbr miałby taką sadzę gdyby to był jakiś błąd konstrukcji. I wracamy teraz do zagadnienia konstrukcji, krótko mówiąc co można zj..ć w takim piecy, czym te wszystkie piece z tych wszystkich rankingów się różnią?

klaudiusz_x

Dużo bałaganu w wymienniku. Nigdy bym nie uwierzył gdybym nie widział to wideo. RBR używam trzeci sezon, ale żadnych problemów nie miałem. U mnie działa cały rok, ponieważ latem podgrzewa ciepłą wodę i wszystko gra. Spalanie jest proporcjonalne do zużycia ciepła i ciepłej wody. Według mnie RBR jest piecem dla leniwych.

Tam jest automat.

Można ustawić tylko korektę dmuchawy.

Aktualnie jest na -3 co widać w panelu.

Korekta jest na minusie po to, by obniżyć spalanie.

Każda próba podniesienia korekty kończy się zwiększonym zużyciem opału.

Tam jest automat i to on jest odpowiedzialny za spalanie.

Zwalanie winy na mnie nie rozwiąże problemu.