Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja pierdziele, 13;23 zgłoszenie a 13;50 zgłoszone że usunięte.

Co za kocioł i serwis ?

Gdzie takie kupić?

Mała awaria co zrobić... nauczka aby aktualizacje wykonywać wiosną/latem. Posiadam przejściówkę rs232 na usb ale nie połaczyła się z laptopem dlatego podłączyłem kompa stacjonarnego i rs232-rs232 w trakcie aktualizacji komp się zwiesił i lipa. Potem reset i walka o ponowne połączenie steru z kompem na szczęście kliknąłem "aktualizuj" pomimo braku komunikatu "połączony" i zadziałało.

Gość TwojPan
Jak wieje to nawet 35-37 a jak jest normalnie to 30-32

U mnie 30-32kg/24h.

I ku...a mać,gdzie ta wygoda jak trzeba zapierdzielać z "szufladą" raz dziennie.Co roku opał coraz gorszy,choć deklarują,że ten sam.Masakra.

Zabieram się w przyszłym roku,za termomodernizację dachu swego iglo,ścian nie tykam-i zapodaję ogrzewanie elektryczne Kospelem.

Mam w nosie te 2tys rocznie więcej.Przez czas jaki tracę na zabawę w palenie,wnoszenie worków,wynoszenie popiołu -spokojnie zarobię rocznie więcej.

Gość TwojPan
Co dwa - trzy dni a nie codziennie, co do iglo to od wiosny coś też będę myślał bo ze strychu już cztery wiadra śniegu wyniosłem :(

Policz ile to godzin w tygodniu,miesiącu,roku.Tylko uczciwie.Policz każdą czynność z osobna.Pamiętaj,że deorganizacja zajęć nawet co 3 dni z tytułu posiadania złomu do grzania,to nie sam czas na obsługę.

Ja na szczęście mam stropodach.Przykleję ze 20cm styropapy,potem papa i na kilka lat spokój.

3 x 3 min = 9 min Wybieranie popiołu, czyszczenie kotła, zasyp węgla ze sprzątaniem zaokrąglając 10 min.

Ale te czynności wybierania popiołu i zasypu rzadko kiedy schodzą się razem. Czyszczenie też nie zawsze podczas wybierania popiołu, prędzej co trzeci :)

Ważne że przestało wiać bo przy temp na zewnątrz 0*C spalanie było takie jak przy -15*C

Gość TwojPan
3 x 3 min = 9 min Wybieranie popiołu, czyszczenie kotła, zasyp węgla ze sprzątaniem zaokrąglając 10 min.

Ale te czynności wybierania popiołu i zasypu rzadko kiedy schodzą się razem. Czyszczenie też nie zawsze podczas wybierania popiołu, prędzej co trzeci :)

Ważne że przestało wiać bo przy temp na zewnątrz 0*C spalanie było takie jak przy -15*C

10min to masa czasu ;)

Ehhh,to taka nasza polska kłamliwa mentalność.Jesteś cały w gównie,ale wystający z niego mankiet rękawa jest jeszcze biały ;)

Kotłowni nie sprzątasz,popiołu nie wyrzucasz do kubła poza domem itd itd...

To co napisałeś o "wianiu" powinni poczytać amatorzy porothermu i grubej spoiny,którzy twierdzą ,że izolacja przyklejona na ścianie wszystko załatwia.

A słowo szczelność budynku,jest im nieznane.Ale Ty swego domu nie budowałeś,a i wątek nie jest o tym więc pozdrawiam ciepło...i miłej zabawy do końca świata i ..jeden dzień dłużej :)

Ja zastanawiam się tylko nad jednym.Zapłaciłem 24k za urządzenie do ogrzewania+zbiornik CWU 250l i cały osprzęt do tego.Ile kosztuje teraz urządzenie kotłowni pod kocioł CO przynajmniej 4 klasy,komin,miejsce na opał itd...

Edytowane przez TwojPan

Wchodzimy na :offtopic:

Co do czasu to tak orientacyjnie, jest krócej ale dla słowa pisanego lepiej wygląda.

Osprzęt i zbiornik będzie i tu i tu taki sam, reszta to różnica w cenie zakupu urządzenia do grzania (jak zawał tak zawał).

Teraz policz, jak ja kupiłem kociołek 5 lat temu za 7,7kzł i spalam 5-5,5 T grochu przez okrągły rok, bez wygaszania, do wody mam obecnie 7 osób.

Kiedy mi się to zwróci? Taryfa G12w

Dobra, to wątek o kotłach więc koniec :offtopic:

Gość TwojPan
witam kol M

podziel się prosze jakim obecnie piecu ogrzewasz swoje ukojenie jak w tytule czy innym i czy masz jeszcze porcelanke;)

Witam Rajmund!

Dalej RBR 11kW (teraz to chyba 12kW ;) )

Porcelanka odeszła dawno w zapomnienie,jak dobrze pamiętam już pod koniec pierwszego sezonu,a i tak pewnie dłużej-sądząc po tym jak była klejona,by nie wytrzymała...

Przeganiam w nim nawet jakieś 37kg/doba przy -20deg przez kilka wietrznych dni-w mym iglo z lat 70-tych, bez centymetra izolacji na ścianach zewn.I jak czytam, są tu tacy,co przy obecnej aurze w nowych domach spalają ponad 25kg/doba,a ja 30-33kg-więc źle chyba nie jest :)

Miałem ochotę zamienić RBR-a,na nowy wypust Władcy Pierścieni-ale do tej pory,nie mogę się otrząsnąć po poprzednim jego cudeńku ;) Czytając zimową porą posty obecnych userów kotłów OEP,które po 4 latkach mają dziury w palnikach-cieszę się bardzo ,że wyrwałem chwasta.

Trzeba było posłuchać Wiesława Karoki, gość ma pojęcie o biznesie.Gdybym 4 lata temu otworzył serwis,teraz na tych struclach zbijałbym fortunę... :(

tak -porcelanka jest super i wcale nie musi być przyspawana do wymiennika brak jest sterowania i okrągłego palnika no i jako taki palny groszek i sukces gwarantowany

od wczoraj już wiem że po 4 msc użytkowaniu rbr z porcelanką koledzy ZZ mieli i mają racja co do palenia- wędzenia w komorze spalania ale nie dotyczy to ich dzieci-kotłów bo ich wymiennik -komora spalanio obrasta sadzą po prostu blacha wymiennika ma stanowczo za małą temperaturę -prawda kol ZZ

a skąd to wiem- od wczoraj jak zużycie mi spadło w znacznym stopniu

a z komina dosłownie zero dymku wszyćkie odchody zostały spalone a kolor porcelanki prawie jak nówki wyglądają

ale za to sąsiady dają popalić dolniokami -syf kiła i mogiła

na przyszły sezon już nie zakupię miału tylko groszek z ziemowita no i mały okrągły obrotowy palniczek sobie ustrugam plus werbomat do kompletu

oj będzie się działo;)

Edytowane przez berdnard
korekta

Gość TwojPan
tak -porcelanka jest super i wcale nie musi być przyspawana do wymiennika brak jest sterowania i okrągłego palnika no i jako taki palny groszek i sukces gwarantowany

od wczoraj już wiem że po 4 msc użytkowaniu rbr z porcelanką koledzy ZZ mieli i mają racja co do palenia- wędzenia w komorze spalania ale nie dotyczy to ich dzieci-kotłów bo ich wymiennik -komora spalanio obrasta sadzą po prostu blacha wymiennika ma stanowczo za małą temperaturę -prawda kol ZZ

a skąd to wiem- od wczoraj jak zużycie mi spadło w znacznym stopniu

a z komina dosłownie zero dymku wszyćkie odchody zostały spalone a kolor porcelanki prawie jak nówki wyglądają

ale za to sąsiady dają popalić dolniokami -syf kiła i mogiła

na przyszły sezon już nie zakupię miału tylko groszek z ziemowita no i mały okrągły obrotowy palniczek sobie ustrugam plus werbomat do kompletu

oj będzie się działo;)

Pozostał mi jeno ceramiczny deflektor.Niestety,trzeba przyznać że z ceramiką -którą wyłożona była komora spalania-było w kotle czyściutko.Sam szary pyłek.Gorzej z jego pracą....Może gdyby nie był dobrany na styk,a nawet nieco za mały-było by ok.

Gdyby kotły były dobierane na styk,albo nawet nieco mniej a niżeli wynika z audytu OZC,o smogu moglibyśmy jedynie pomarzyć.A tak trzeba czy nie trzeba,każdy ma 16-25kW w piwnicy-jak w horrorze.Masakra.

Pozdrawiam i sukcesów.

U mnie 30-32kg/24h.

I ku...a mać,gdzie ta wygoda jak trzeba zapierdzielać z "szufladą" raz dziennie.Co roku opał coraz gorszy,choć deklarują,że ten sam.Masakra.

Zabieram się w przyszłym roku,za termomodernizację dachu swego iglo,ścian nie tykam-i zapodaję ogrzewanie elektryczne Kospelem.

Mam w nosie te 2tys rocznie więcej.Przez czas jaki tracę na zabawę w palenie,wnoszenie worków,wynoszenie popiołu -spokojnie zarobię rocznie więcej.

To się ciesz, że raz dziennie. Ja mam dwie szuflady popiołu dziennie z 40kg zużycia. Normalnie ekogroszki cuda a prawie wszystko jedno g...o. Chyba już tylko bartex trzyma poziom przy goldzie.