Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
Szufladę to ja opróżniam jak spalę zasobnik :)

Czasami zostaje 2 czy 3 łopatki popiołu powyżej tego co mieści się w szufladzie.

Panie Wiesławie,gdyby wybierał się Pan w moje okolice,proszę o kontakt.

Dziękuję.

Pozostał mi jeno ceramiczny deflektor.Niestety,trzeba przyznać że z ceramiką -którą wyłożona była komora spalania-było w kotle czyściutko.Sam szary pyłek.Gorzej z jego pracą....Może gdyby nie był dobrany na styk,a nawet nieco za mały-było by ok.

Gdyby kotły były dobierane na styk,albo nawet nieco mniej a niżeli wynika z audytu OZC,o smogu moglibyśmy jedynie pomarzyć.A tak trzeba czy nie trzeba,każdy ma 16-25kW w piwnicy-jak w horrorze.Masakra.

Pozdrawiam i sukcesów.

Mi wychodzi średnio 28 kg/d a pale czechem. Gdyby był lepszy groch to pewnie bym zszedł do ok 20 kg/d. Na dzień dzisiejszy nie ma tanszego opalania domu. Wszekie gdybanie sprowadza się do tematu czym jest wygodniej i czy na to mnie stać. Przecież do marketu mogę pojechać Oplem Astrą III a nie Mercedesem SLK. Oczywiscie moge sobie założyć gaz a jeszcze lepiej pompę ciepła pytanie czy przysłowiowego Kowalskiego na to stać. U nas nie ma żadnych zachęt aby coś takiego zrobić jedynie sa nakazy np. nowelizacja Prawa budowlanego która na dzień dzisiejszy nakazuje projektowanie i budowanie budynków o klasie energetyczności EP 95 poprzednio 140. Wiąże się to z tym że bez rekuperacji sie to nie obedzie a wiąze się to z wiekszym zuzyciem prądu

Szufladę to ja opróżniam jak spalę zasobnik :)

Czasami zostaje 2 czy 3 łopatki popiołu powyżej tego co mieści się w szufladzie.

Panie Wieśku, jakim węglem Pan palisz że tak mało popiołu?

A tak przy okazji, widzę ze masz Pan RBR z dziwnym softem?

Co prawda swojego nie odświeżałem ze 2 lata ( 0.3.1.8)ale to cuś co Pan ma

to jakieś dziwne jest i raczej swojego nie zmienię.

Chyba jednak jestem do tyłu z nowinkami.

Pozdrowienia z Małastowa:yes:

Zbyszek

Panie Wiesławie,gdyby wybierał się Pan w moje okolice,proszę o kontakt.

Dziękuję.

Panie Marku, ja już nawet nie pamiętam gdzie i kiedy mam jechać co zrobić :).

Jak coś obiecam staram się tego trzymać ale nie teraz chyba że coś się trafi w okolicy.

Proponuję pomyśleć o tym o czym pan wspomniał kilka postów wyżej :) bo ja już nie wyrabiam a we dwóch jeździmy

Panie Wieśku, jakim węglem Pan palisz że tak mało popiołu?

A tak przy okazji, widzę ze masz Pan RBR z dziwnym softem?

Co prawda swojego nie odświeżałem ze 2 lata ( 0.3.1.8)ale to cuś co Pan ma

to jakieś dziwne jest i raczej swojego nie zmienię.

Chyba jednak jestem do tyłu z nowinkami.

Pozdrowienia z Małastowa:yes:

Zbyszek

A gdzieś się pan podziewał p. Zbyszku? :)

Palę tym co na stronie, niestety drogo ale coś za coś.

A to inne, nowe przy moim kotle to nowsza wersja sterownika eCoal.

Kocioł też nowy, tu znowu nowsza wersja rabarbara, na razie się pali :)

Gość TwojPan
Panie Marku, ja już nawet nie pamiętam gdzie i kiedy mam jechać co zrobić :).

Jak coś obiecam staram się tego trzymać ale nie teraz chyba że coś się trafi w okolicy.

Proponuję pomyśleć o tym o czym pan wspomniał kilka postów wyżej :) bo ja już nie wyrabiam a we dwóch jeździmy

Panie Wiesławie,to co napisałem było bez sarkazmu.Wie Pan jakie mam zdanie od lat o OEP i Władcy Pierścieni.Kilka lat temu pisałem,że nie wróżę niczego dobrego maszynie 25kW-widząc jak wyglądała po chyba jednym sezonie jak ja sprzedawałem.Teraz można poczytać o dziurach w palniku po 4 sezonach :) Ciszę się,że miałem rację,a Panu życzę jak najwięcej pracy-której pewnie w dużej części dostarczają te maszyny.

Mnie się nie spieszy,nie widzę lepszego serwisanta od pana teamu.

Zaczekam ile trzeba.

Gość TwojPan
Cóż Wy tak sobie cukrujecie?

Miałem wiele ciętych wymian zdań z kolegą Karoka.Mogę się z nim nie zgadzać w wielu sprawach,ale..Miałem do czynienia z serwisem Ogniwa,potem ze sławetnym panem "S" i mogę pisać to co powyżej.Serwis Wieśka jest na miarę naszych czasów.

Witam.

Pale na grupowym 8/12 temp. zadana 56* i jakos "dychawicznie" dochodzi do zadanej podnioslem do 57* i tu słabo ze tak powiem nie doszedl zauwazyłem ze rzadko przechodzil na max 12kW mimo ze nie potrafil dobic do zadanej. Jak ustawiłem 12/12 to doszedł do zadanej a wydaje mi sie ze dlatego ustawia sie 8/12 zeby przechodzil sam miedzy mocami.Chyba ze cos myle to prosze o sprostowanie i ewentualne wskazówki .

Dziwne.Na kominie wysoko, powrót wysoki w domu ciepło

a piec jakby miał gdzieś że węgiel spala.

U mnie przy takiej temp. na kominie to woda w piecu miała by najmniej

60st.

Może kocioł mocno zabrudzony sadzą:o

Albo kierownica otwarta:jawdrop:

Kocioł czysty , pale kiepskim paliwem wiec czesto musze czyscic bo duzo popiolu i pyłu, a kierownica napewno we wlasciwej pozycji ;)

Witam.

Pale na grupowym 8/12 temp. zadana 56* i jakos "dychawicznie" dochodzi do zadanej podnioslem do 57* i tu słabo ze tak powiem nie doszedl zauwazyłem ze rzadko przechodzil na max 12kW mimo ze nie potrafil dobic do zadanej. Jak ustawiłem 12/12 to doszedł do zadanej a wydaje mi sie ze dlatego ustawia sie 8/12 zeby przechodzil sam miedzy mocami.Chyba ze cos myle to prosze o sprostowanie i ewentualne wskazówki .

Co Ty chcesz od tego kotła? Prawidłowo Ci przecież chodzi. Moc 8 kW masz tak ustawioną żeby nie za łatwo osiągał zadaną - to i tak chodzi. Masz 55 zadaną i 1 histerezy. No i działa jak należy. Startuje na 8. Na 12 się przełączy kiedy spadnie o dwie histerezy - czyli poniżej 53. Jak odrobi ten spadek, przełączy się z powrotem na 8. Tak ma być.

Edytowane przez kobra64
o, nie i

Jak masz 3D jako mieszacz, to sterowanie nim jest jeden pies co 4D. Ustalasz kierunek otwierania mieszacza ( otwieranie - czyli zwiększanie przepływu z kotła i przymykanie przepływu z powrotu ), ustawiasz temperaturę za mieszaczem, możesz sobie pomóc krzywą grzewczą, obniżeniem tej temperatury w strefach itepe. Jak masz 3D jako rozdzielacz do ochrony powrotu, to w zasadzie też jest jeden pies co 4D. Ustawiasz zadaną za zaworem, ustalasz kierunek otwierania ( w tym przypadku otwieranie to zwiększanie przepływu z kotła na powrót i przymykanie przepływu z kotła na instalację ) i gotowe. Przy sterowaniu 4D też musisz się zdecydować co chcesz wysterować. Czy temperaturę za mieszaczem na instalację, czy temperaturę na powrocie. Jednoczesną regulację powrotu i zasilania instalacji można by uzyskać jedynie gdyby kocioł szedł po kresce, powrót z instalacji do 4D szedł po kresce i przepływ przez instalację szedł też po kresce. Edytowane przez kobra64

Co Ty chcesz od tego kotła? Prawidłowo Ci przecież chodzi. Moc 8 kW masz tak ustawioną żeby nie za łatwo osiągał zadaną - to i tak chodzi. Masz 55 zadaną i 1 histerezy. No i działa jak należy. Startuje na 8. Na 12 się przełączy kiedy spadnie o dwie histerezy - czyli poniżej 53. Jak odrobi ten spadek, przełączy się z powrotem na 8. Tak ma być.

W sumie chce tylko zeby mi dom ogrzał wiec pewnie nie cudów ;) mysłałem ze to działa w nastepujacy sposób: startuje z 8kW a jak nie potrafi dogrzac to dopiero wtedy przechodzi na 12 kW. Jak mam zadana 55 to spoko dopiero przy 57 sie biesił ,a z drugiej strony zadanej nie osiagnol a spaliny wysokie mimo czystego pieca .

Mam problem ze swoim kotłem. Często zdarza się tak, jakby kocioł był zatkany, czyli płomień jest podajnik podaje prawie cały czas, pełno dymu w komorze, a temperatura nie może się podnieść. Dodam, że czyszcze kocioł co tydzień poruszam prawie codziennie dźwignią do sczyszczenia z tyło kotła i dalej jest to samo. Komin jest nowy z ceramiki o średnicy 20cm. Dom nowy, ocieplony 15 cm styropianu. Nie dzieje się tak cały czas, np. prawie przez cały grudzień paliło się super, teraz już jest problem. Popali się jeden dzień dobrze, a na drugi już jest problem. Co to może być? Używam ekogroszku z wesołej. Na inny węglu też było podobnie. Parametry jakie mam ustawione CO - 56st. Krótka przerwa 78s, długa przerwa 76min, ilość podawań 2, czas podawania 4s. dmuchawa 49%.

Proszę pomóżcie.