Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widzę Tomku że i spalanie chyba spada, zasyp 1 grudnia a następne 8-ego wychodzi wieczorem.

Kilka godzin temu było nawet na 9 grudnia, ale kaloryfery puściły zimną wodę i piecyk dostał kopa. Zauważyłem, że temperatura spalin 180-190*C wyskakuje tylko podczas gdy zaczyna się grzanie kaloryferów, podczas grzania podłogówki temperatury spalin są na poziomie 130-150*C .

Do kotła jest wtłoczona wtedy chłodna woda z kaloryferów i musi mocno gonić bo temp. na kotle mocno zjeżdża. Widzę nawet że sterownik ze dwa trzy razy musi wyłączyć pompkę CO żeby sam kocioł się dogrzał. To normalne przy korzystaniu przy regulacji temp. wewnątrz czujnikami. Nie będzie wtedy ładnego równiutkiego wykresu.

Bardzo prosze o pmoc. Nie moge sobie z tym poradzić wegiel retopal. Spaliłem juz na róznych ustawieniach półtorej tony i nie mam żadnej poprawy.:o

[ATTACH=CONFIG]152226[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]152227[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]152228[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]152229[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]152230[/ATTACH]

Nie wiem co wy macie za Retopal. ten węgiel w ogóle się nie spieka. Mam go cały czas i czegoś takiego nigdy nie widziałem. Ludzie to biorą i są z niego zadowoleni.

W czwartek był odpalony RBRek 17kW niedaleko mnie w miejscowości Wojsław koło Grodkowa, klient właśnie na odpalenie wziął tego groszku, dzisiaj przyjechał osobówką i wziął 20 worków ( rura po asfalcie się ciągła :) ) mówi że po dobie miał tyle popiołu co na dwie stulone ze sobą ręce.

To ja już nie wiem czym wy palicie.

Bardzo prosze o pmoc. Nie moge sobie z tym poradzić wegiel retopal. Spaliłem juz na róznych ustawieniach półtorej tony i nie mam żadnej poprawy.:o

[ATTACH=CONFIG]152226[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]152227[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]152228[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]152229[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]152230[/ATTACH]

Spokojnie spokojnie,tez pale retopalem (z Piasta)i takie widoki tez juz mialem po otwarciu dzwiczek,kwestia ustawien ,softu i bedzie git ;)

Spokojnie spokojnie,tez pale retopalem (z Piasta)i takie widoki tez juz mialem po otwarciu dzwiczek,kwestia ustawien ,softu i bedzie git ;)
No na retopal z Piasta mi to nie wygląda.Ja już na jednym zdjęciu widzę nieszczelność dyszy.Nieszczelność ta powoduje że spaliny są rozrzedzone a skutek jest taki ,że wentyl zaczyna bardziej dmuchać szukając mocy.Reszta po podłączeniu do neta Panie Radku :)

Nie wiem dlaczego ale mam dośc dużą temperaturę spalin, dodam że kierownicę mam dobrze ustawioną. Czy ktoś z szanownych forumowiczów może zerknąć:no:

hej Raf 1

domyslam sie ze ogrzewasz budowe teraz ,na jaki dom zakupiles 17kw? tak z ciekawosci,tak sobie zerkam na twoj ster ,widze ze dopiero co odpaliles,zasobnik na 3 dni ,no tak domek zaczyna sie wygrzewac dopiero,ja poki co dalbym spokoj z tym dogrzewaniem powrotu,z pompa ustawiona na wylaczona,daj mu pochodzic troche w trybie ciaglym,pozniej sobie poustawiasz ustawienia dla Ciebie odpowiednie.

hej Raf 1

domyslam sie ze ogrzewasz budowe teraz ,na jaki dom zakupiles 17kw? tak z ciekawosci,tak sobie zerkam na twoj ster ,widze ze dopiero co odpaliles,zasobnik na 3 dni ,no tak domek zaczyna sie wygrzewac dopiero,ja poki co dalbym spokoj z tym dogrzewaniem powrotu,z pompa ustawiona na wylaczona,daj mu pochodzic troche w trybie ciaglym,pozniej sobie poustawiasz ustawienia dla Ciebie odpowiednie.

Tak ogrzewam teraz budowę, domek ma 180 m2. Nie bede miał za bardzo zimnego powrotu?

Tyle razy ktos pisal ze Rbr nie trzeba tego pilnowac, pozatym od jakiej temp liczy sie zimny powrot? zna ktos odpowiedz?

Czy nie czytajac tego forum ktos cos slyszal o zimnym powrocie?

Spokojnie trzeba do wszystkiego podchodzic,daj mu popracowac kilka dni i bedziesz widzial wyniki jak chcesz na wykresie,schemacie itd,pozniej sam zobaczysz jak sie co przeklada,

czy faktycznie ten powrot bedzie az taki zimny by trzeba go dogrzewac, przeciez nie wiesz tego teraz,co nie? Nie boj sie przez kilka dni choc by byl zimny nic mu nie stanie przeciez ,tak jak pisal Piotrek a co z temp ktora jest w instalacji w okresie letnim gdy sie nie pali?

Popalisz kilka dni sam dojdziesz do wszystkiego,ta 1 zima to wlasnie super czas by testowac , uczyc sie,pytac,probowac,

A jak to mowia i tak najwazniejsze by potem bylo ino cieplo w domu :bye:

A propo temp spalin,kalibrowales czujniki,w moim przypadku ten od spalin przeklamywal az o 16st.,moze to tez warto sprawdzic

i zadne tam gotowanie czujnikow itd,zaykly termometr pokojowy i zestawic je na kilka minut obok siebie a potem odczyty wprowadzic i po sprawie.;)

Tak kalibrowałem, rzeczywiście czujniuk temp. spalin zawyżał o jakies 15 deg. Dalej mnie niepokoi temp. spalin jest stanowczo za wysoka na poprzednich sterach była o wiele mniejsza.

Dziwi mnie tylko ze piec nie moze dojsc wogole do zadanej temp.,powiedz a jak sie spala wegiel ? wg mnie piersze co zrob daj pompe na zalaczona ,

ta kierownice na pewno masz dobrze ustawiona? Ktos cos pisal tez o duzym ciagu w kominie, ale niech tu wypowiedza sie znawcy tematu ;)

Węgiel raczej normalnie, kierownica ustawiona prawidłowo. Zmieniłem max moc kotła z 12 na 16.

Edytowane przez raf1

A przepalales nim wczesniej drewnem moze? moze juz tak mocno sie zabrudzil,

wylacz sobie na razie to sterowanie pogodowe, daj mu kilka dni popracowac.pompe uparcie masz wylaczona.

Tak ostatnio przez 1 dzień paliłem na trybie recznym. O widze że temp. CO się podnosi, chyba 12 kw to jednak było za mało. Nie wiem czy też min. nie podnieść? Ale włączenie pompy CO powoduje że kocioł hula bez żadnych czujników wew. niejako na pełnym gazie, już to przerabiałem

Edytowane przez raf1

Tak ostatnio przez 1 dzień paliłem na trybie recznym. O widze że temp. CO się podnosi, chyba 12 kw to jednak było za mało. Nie wiem czy też min. nie podnieść? Ale włączenie pompy CO powoduje że kocioł hula bez żadnych czujników wew. niejako na pełnym gazie, już to przerabiałem

hehe

jak sie rozchula to sie odstawi sam w potrzymanie,na razie masz zimny dom zimna instalacje to musi hulac, a tak pompa ci sie zalacza i wylacza non stop i sterownik glupieje bo co chwila inna temp wody wplywa mu do kotla,kilka dni niech se hula potem poustawiasz wzgledem twoich zyczen,zawsze mozesz zejsc nizej z temp nastawna itd,jest tyle mozliwosci ,jak co sie komu podoba i jak komu co sie chce. az znajdziesz sam odpowiednia dla siebie.

przeczysc sobie go skoro paliles drewnem,na pewno jeszcze nie wysuszonym tylko resztkami jakimis z budowy,znam to hehe

na pewno sie zabrudzil,jak nie inni znawcy pomoga tez w temacie.