Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

...

Masz do dyspozycji opał ,na naszą miarę,mieszany.Zapewne z 2-3 gatunków węgla.Innego nie kupisz.Co się dzieje.

A no to,że każdy ster który bierze pod "uwagę" temp.spalin-na przedbiegach odpada.

Następny,ecoa...ze swym ..jak on tam się zwał,o dyskretnym podawaniem-idzie w niwecz.

...

Palę miałem. Pomijając różnice wynikające ze start - stop pompy CWU i zmiany stref mieszacza wahanie temp. spalin zamyka się w max 30 stopniach. Przez tydzień parę dni temu testowałem mixy z 3 groszków, którymi będę handlował w przyszłym sezonie. Pomijając start - stop CWU i zmiany strefy mieszacza, wahanie temp. spalin zamykało się w max 20 stopniach. Możesz wyjaśnić, dlaczego ster bazujący na temperaturze spalin nie miałby sobie poradzić z takim opałem?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
Tylko takiego sterownika nie spotkałem "proste kreski" to dobry sterownik robi na temperaturze wychodzącej z kotła i oczywiście stałej temperaturze spalin, ale nie spotkałem jeszcze takiego który by to połączył z temperaturą wewnątrz pomieszczeń i do tego miał "otoczkę" tego co ma ecoal.

Maher,maher....

Gdybyś pomyślał chwilkę wcześniej,miałbyś PC i rachunki w okolicach 2-3k/rok.

Masz co masz.

Gość TwojPan
Palę miałem. Pomijając różnice wynikające ze start - stop pompy CWU i zmiany stref mieszacza wahanie temp. spalin zamyka się w max 30 stopniach. Przez tydzień parę dni temu testowałem mixy z 3 groszków, którymi będę handlował w przyszłym sezonie. Pomijając start - stop CWU i zmiany strefy mieszacza, wahanie temp. spalin zamykało się w max 20 stopniach. Możesz wyjaśnić, dlaczego ster bazujący na temperaturze spalin nie miałby sobie poradzić z takim opałem?

A tak.

Jak dostaniesz ster verba,porozmawiamy.

Jak dobrze pamiętam,najlepszą instalacja jest na niej jedna pompa na CO-pierwszy obszar.

Kobra,już Ci pisałem kiedyś.Może na fajce tak się da,ale na moim palniku każdy mieszany opał to zabawa w ustawienia.Ja sobie poradzę,ale laik już nie.

Zrozum,verb robi ster na taki opał jaki jest na "polskiej ziemi".Zmiana czasu podawania (dawki),nadmuchu itd,a wreszcie pełen wgląd i ingerencja w sam proces dawkowania,w czasie i przestrzeni.Jak opatentował,to zarżnie rynek :)

Bolkowi kiedyś tłumaczyłem,mam ster z % ustawieniem tła.dlaczego nie skumał tego co robił Bernard na ytube,sam mu robił soft....

Edytowane przez TwojPan

Na jakiej fajce? Fajka stoi sobie luzem w piwnicy. Na wypadek gdyby mi się zechciało wrócić do palenia groszkiem. Jak chciałbyś na fajce miałem palić? Obecnie palkę na obrotówce Ardeo ( w Defro ) i na syfiarskiej rynnie Ewmar Ness ( w Skamie ). Wierz mi, przy rynnie Twoja Ekoenergia to jest palnik ideał, kosmiczny prom.

Gość TwojPan
przekroczy 1000PLN CO+CWU razem z prundem - w domu 23*C parter piętro a CWU 52*C w V strefie :)

.

Zapłacę projektowane 3300pl/rok z CWU.Może to duzo,węgla nie chcę widzieć na oczy w mym nowym domu.Węgla,drewna itd.

Amen.

A tak.

Jak dostaniesz ster verba,porozmawiamy.

Jak dobrze pamiętam,najlepszą instalacja jest na niej jedna pompa na CO-pierwszy obszar.

....

Instalację z jedną pompą i działającą bez stref jak zechcę i ciut ciut ją poznam, to paląc ekogroszkiem na w miarę cywilizowanym palniku i na dwustanie tak Ci mogę ustawić, żeby się praktycznie nie odstawiał. Tak ze stopień - max dwa przed zadaną będzie chodził. No może ze trzy - cztery razy na dobę się mu zdarzy odstawić na parę minut.

Gość TwojPan
Na jakiej fajce? Fajka stoi sobie luzem w piwnicy. Na wypadek gdyby mi się zechciało wrócić do palenia groszkiem. Jak chciałbyś na fajce miałem palić? Obecnie palkę na obrotówce Ardeo ( w Defro ) i na syfiarskiej rynnie Ewmar Ness ( w Skamie ). Wierz mi, przy rynnie Twoja Ekoenergia to jest palnik ideał, kosmiczny prom.

Kobra,pomińmy niechęci do siebie.

Proszę,nie wciskaj mi ciemnoty,że mieszanym pali się tak samo,jak nie mieszanym.Pomijam fakt,jak to mieszasz.

Bazujesz (niestety) na tym,że nikt tam z klientów na palnik nie zagląda.

Wróćmy do stera.Sam kiedyś mi napisałeś,że SPP to "taki dwustan i to jego zaleta".A ja powiem Ci tak.Ani zaleta,ani wada.Krok do tego jak mógłby działać.

Verb sprawdził,jakie zanieczyszczenia przynosi choćby chwilowy stop-jak go nazywasz.Myślę,że to był młyn na jego wodę.To co dla Ciebie i Bolka było zaletą,dla niego wadą.

Gdzieś na forum Boleckiego jest mój wpis dotyczący tła.Napisałem wtedy,że jeśli nie wnosi niczego w proces spalania,to nie ma sensu.Bolek dalej ma na forum,naukę ustawiania tła.Bernard z Verbem podeszli do tego nieco inaczej.

Wyprzedzili ecoala,SPP i reszte shitu z rynku,aż miło.

Ja im gratuluje :)

Edytowane przez TwojPan

Kobra,pomińmy niechęci do siebie.

Proszę,nie wciskaj mi ciemnoty,że mieszanym pali się tak samo,jak nie mieszanym.

....

Jak mieszający wie co miesza, który składnik co ma dać w tej mieszance i mieszanie nie polega na " Fadroma z tej hałdy - Fadroma z tamtej " - to mieszanym pali się obecnie...lepiej niż nie mieszanym. No może poza Skarbkiem z Piekar - on w tym sezonie jest raczej poza konkurencją. Węglokoks chyba zadbał, czego nie potrafiła zrobić KW SA. Naprawdę nie ucz mnie o węglu - bo nie dasz rady. Edytowane przez kobra64

Gość TwojPan
Jak mieszający wie co miesza, który składnik co ma dać w tej mieszance i mieszanie nie polega na " Fadroma z tej hałdy - Fadroma z tamtej " - to mieszanym pali się obecnie...lepiej niż nie mieszanym. No może poza Skarbkiem z Piekar - on w tym sezonie jest raczej poza konkurencją. Węglokoks chyba zadbał, czego nie potrafiła zrobić KW SA. Naprawdę nie ucz mnie o węglu - bo nie dasz rady.

Nie daje wiary.Za dużo spaliłem tego szajsu w swym krótkim życiu.Dla mnie sądnym będzie dzień,kiedy opał będą mieszały i zajmowały sie jego dystrybucja do dużych marketów może 3-4 kopalnie w kraju.

Pełna kontrola i nadzór,w przyjęciu do marketu to raz,a potem zewnętrzne kontrole-rzecz jasna ;)

mieszający wie czym ma się kierować jak największym zyskiem do siebie jak jest właścicielem ;) klient -kupiec się nie liczy tak było jak od 1977 roku mam do czynienia z czarnym złotem do 14.12 2015 r odbiorcy pozostaje płacz i zgrzytanie zębów hee:)

aa obecnie sobię dycham ponieważ zdrówko padło po ciężkiej charuwie jeno patrze czy przelew na przeżycie doszedł

Edytowane przez berdnard
..

świeże zakłady powstawają jak grzyby po deszczu tzw otaczarnie co asfalt robią na nasze kochane drogi to tak samo jak mieszacze węgla postępują, na placach mają oprócz kamienia różnej maści składy z poboczy dróg pyłów żużla z kotłowni -ciepłowni byle co aby mieć tony wystarczy lepiku troszeczkę i pomieszać polizać i budżet dudkowy rośnie jednym słowem mówiąc skurwesyństwo w biały dzień

z żywota i obserwacji wzięte

Edytowane przez berdnard
.

A szoferaki co ze Śląska węgiel wożą to jak tylko patelnię mają pełną, patrzą jak by tu do chaty zjechać i z tonkę zwalić. Albo cała wieś rodzinna takiego szoferaka wie, że będzie węgiel do jakiegoś gorola wiózł i zamówienia składać można, usypać nie problem. Tak do dwóch ton to i widać nie będzie. Banda złodziei z tych starych szczególnie kieryków, bo młode się trochę boją.

Gość TwojPan
A szoferaki co ze Śląska węgiel wożą to jak tylko patelnię mają pełną, patrzą jak by tu do chaty zjechać i z tonkę zwalić. Albo cała wieś rodzinna takiego szoferaka wie, że będzie węgiel do jakiegoś gorola wiózł i zamówienia składać można, usypać nie problem. Tak do dwóch ton to i widać nie będzie. Banda złodziei z tych starych szczególnie kieryków, bo młode się trochę boją.

Gość na lokalnym składzie mi opowiadał,że wysyła obstawę takiego transportu w postaci swego zaufanego pracownika :)

Kiedyś jechał za transportem i chłopaki chcieli zrzucić i podmieszać towar.:lol2:

Bernard ma racje,asfalt tez trafia do ekogroszku-sam się przekonałem,a jak rozmawialiśmy to nie był wcale zdziwiony.

Poradzi.

Pomyśl tak.

Masz do dyspozycji opał ,na naszą miarę,mieszany.Zapewne z 2-3 gatunków węgla.Innego nie kupisz.Co się dzieje.

A no to,że każdy ster który bierze pod "uwagę" temp.spalin-na przedbiegach odpada.

Następny,ecoa...ze swym ..jak on tam się zwał,o dyskretnym podawaniem-idzie w niwecz.

Ale wyobraź sobie,że możesz spalać tak jak chcesz,czyli masz władzę nad nadmuchem,podawaniem i jeszcze nad tym,że pomiędzy tymi cyklami możesz tez zadziałać-nie zatrzymujesz spalania.To tak,jak gdybyś mógłbyś "iść" na bardzo małej mocy,a osiągać zamierzona temperature...

Przestałbyś wreszcie wymądrzać się w tematach, na których znasz się niezbyt dobrze, choć według Ciebie, znasz się na nich wspaniale.

Na parkingach w lasach koło Bierunia, Miedźnej czy Lędzin to regularne punkty przeładunkowe są. Chłopki papajami, żukami i innymi przyczepkami stoją pod załadunek gotowi. I lu - kasa idzie. Pan szofer przez chwilę własny skład opału ma.Ruchomy, na kołach i tax free. A potem przyjeżdża do mnie na plac patelnia, ja ją na wagę do znajomka o 5 kilometrów. Bo sam mam 15-sto tonową, do detalu mi większej nie trzeba. Kieryka wrzask - on czasu nie ma, kto płacił będzie. No ja - za 10 kilometrów w kółku stać mnie dopłacić. I za wjazd na wagę 2 dyszki też. A na kwicie wagowym z kopalni brutto 40 ton, na wadze 38,5 tony. Odparowało w drodze. PS. Jak, Bernard? Pogadamy jeszcze o złodziejce? Edytowane przez kobra64

Bernard? Pogadamy jeszcze o złodziejce?

z mną nie-nigdy sie nie trudniłem tym tematem odbiorca był szanowany i ja też wjazd przez brama stop na shenku wydruk z komp kiper w zad wyjazd tara wydruk i wypad - kol młynkowy

z resztą nie mam zamiaru ciągnąć tematu- każdy będzie rozliczany :cool:

Gość TwojPan
Bernard? Pogadamy jeszcze o złodziejce?

z mną nie-nigdy sie nie trudniłem tym tematem odbiorca był szanowany i ja też wjazd przez brama stop na shenku wydruk z komp kiper w zad wyjazd tara wydruk i wypad - kol młynkowy

z resztą nie mam zamiaru ciągnąć tematu- każdy będzie rozliczany :cool:

Jeśli mnie wiedza nie myli,to każda mieszanka powinna mieć atest instytutu dziwnych kroków.Trzeba taki "zacier" oddać do badania,zapłacić i można otrzymać certyfikat i nazwać opał jak tam się chce.

Kobra ,na swoje mieszanki masz takowe dokumenty?

Bernard,to ze składy rosną jak grzyby po deszczu,potwierdza fakt ,że powinno być tak jak napisałem.Niech kopalnie,redukując dług staną się wreszcie właścicielami towaru jaki wytwarzają.Rozwinąć logistykę,sprzedaż i jazda.Po kiego grzyba pośrednicy,skoro tak to wyglada?

Ze tak wtrącę się...między wódę i zakąskę:)

Dość warczenia Panowie !

Czymś się chciałem podzielić z właścicielami RBR-ków.

Miałem duży problem z sadzą i kalafiorami (palę grupowym).

Kocioł, do zadanej dochodził ale spaliny coś nie tak.

Wyjąłem czujnik dymu(znaczy ledwo się go udało wydrzeć przez tą dziurę)

Był cały zalepiony sadzą:(

Po oczyszczeniu kocioł podjął pracę w całkiem inny sposób(czyli prawidłowy)

Temperatura dymu znacznie wyższa przy mniejszym nadmuchu, zero kalafiorów

i zmniejszyła się ilość sadzy.

Czysty czujnik to poprawna praca kotła według algorytmu i mniejsze zużycie paliwa.

To tyle...miałem do powiedzenia

Pozdrawiam:D