Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No ostatnio to tam afery raczej niż merytoryczna dyskusja. Ktoś się obraził, bo z Verbomatu do SKZP niby poszło jakieś ustawienie. Podbicie dmuchawy w trakcie podawania chyba. Śmieszne jest to że rozwiązanie stare jak świat, stosowane w sterach których istnienia zapewne już wielu z Was nie pamięta. Więc i verbomat skądś je zapożyczył - a obraza jakby autorem był co najmniej. Podobnie stare są dobiegi i wybiegi dmuchawy ( kto jeszcze kojarzy sterownik Compit? Stary dwustan? ), zwalnianie dmuchawy w określonej odległości od zadanej ( tak tak, w dwustawnych też tak bywało, jeszcze zanim PID-y powymyślali ), przełączanie między mocami, rozdmuch po starcie i inne podobne. Temat jest typu Nihil Novi sub Solem. Wszystko już było, zmieniają się tylko konfiguracje. Ktoś udoskonali próg zmiany mocy, ktoś poprawi rozdmuch na podanie, ktoś to do kupy pozbiera i zrobi nowy sterownik. Na starych pomysłach, tyle że lepiej dobranych i może ciut rozwiniętych. PS. Znam Verbomat tylko z opisów, jednak wśród jego funkcji tak naprawdę nie słyszałem dotąd o czymś z czym nie spotkałbym się wcześniej. I to nawet w sterownikach o których jak pisałem współczesny użytkownik kotła z podajnikiem nawet w większości wypadków nie słyszał. Edytowane przez kobra64

za pewne nie znasz wielu funkcji w verbomacie -nie spotykanych w innych sterownikach a podbicie dm to ja stosowałem już w 1997 roku a sterownik był tylko dwustanowy chcesz to mogę pokazać ci na oryginalnym bruli w dwustanie albo auto z dodatkową dmuchawką dm 32sf idealnie się nadaje do takiego sterowania ;)

a ten twój komputerek to ma przedmuchy kiedy chce czyli nie kontrolowane ni w pi-da ni w oko

w verbomacie masz wszystko czytelne i masz 100% władzy kiedy ile na jaki czas i siłą ma dostać przedmuch ot i tyle.

Edytowane przez berdnard
.

Bernard, miałem go dostać na testy do mojego syfiarskiego palnika rynnowego i miału z Piasta. Prawdziwe wyzwanie - nawet Ewmar Ness uznał że się na tym palniku nie da palić i wycofał go z produkcji. Że się przegrzewa, że dymi i kopci, że niestabilny. U mnie SPP sobie z tą rynną radzi bez nikakich. Testując Verbomat poznałbym go lepiej, gdybym znalazł funkcje z którymi się dotąd nie spotkałem napisałbym o tym Verbowi. No ale ponoć testów koniec - więc na razie to Ty twierdzisz że funkcje są nowe, ja będę się upierał że dla każdej z nich znajdę odpowiednik w znanych mi sterownikach.

Witam.

Panowie mam instalacje otwarta na grawitacji i w razie potrzeby pompa, stare zawory dn 20 . Chciałbym zamienic stare zawory na zawory termostatyczne ale zeby dzialala grawitacja i tu pytanie czy sa zawory ktore dzialaja na grawitacji bo na pompie dzialaja wszystkie ale nie chcialbym zrezygnowac z grawitacji.

Jak najbardziej,są takie zawory o zwiększonym przepływie firmy HERZ TS-E,1/2",3/4",1".

Na przyszły sezon również będę chciał u siebie takie zamontować.

http://allegro.pl/zawor-termostatyczny-herz-3-4-zwiekszony-przeplyw-i6585493585.html?reco_id=b3abe6a2-e07d-11e6-950e-023fdab54094&ars_rule_id=201

Jak najbardziej,są takie zawory o zwiększonym przepływie firmy HERZ TS-E,1/2",3/4",1".

Na przyszły sezon również będę chciał u siebie takie zamontować.

http://allegro.pl/zawor-termostatyczny-herz-3-4-zwiekszony-przeplyw-i6585493585.html?reco_id=b3abe6a2-e07d-11e6-950e-023fdab54094&ars_rule_id=201

Dziekuje, tez mam zamiar sie zabrac za wymiane po zakonczeniu sezonu.

Gość TwojPan
na pewno nie ma takiego drugiego w jednym opakowaniu mogę sie mylić bo ci co go testowali kłódka z gęby już otworzyli .

Bernard,życzę powodzenia.Ktoś tam zapodał fajnym tekstem:

"Widzę chłopaki,że instalacje macie ogarnięte..." ;) To zawsze rozwiązuje jeden z cudów "prostej kreski".Ja w tych wykresach nie widzę niczego specjalnego.Przy dobrze zrobionej,prostej instalacji oraz suchym i dobrym (nie mieszanym opale) na SPP widok wykresu jest ten sam.Komorę spalania miałem z szamotem dużo czystszą -a o wymienniku nie wspomnę.

Jestem ciekaw,jak poradzi sobie ten prototyp w większości przewymiarowanych instalacji,gdzie na 100m2 stoi kocioł 16kW,do tego podłogówka i grzejniki i ze cztery pompy na dokładkę ;)

Tak czy siak,jestem pełen podziwu i życzę sukcesów.Choć w czasach,kiedy choćby PC jest w coraz większym zasięgu dla inwestora nowego domu,kto by tam biegał z węglem i popiołem...

Pozdrawiam.

Bernard,życzę powodzenia.Ktoś tam zapodał fajnym tekstem:

"Widzę chłopaki,że instalacje macie ogarnięte..." ;) To zawsze rozwiązuje jeden z cudów "prostej kreski".Ja w tych wykresach nie widzę niczego specjalnego.Przy dobrze zrobionej,prostej instalacji oraz suchym i dobrym (nie mieszanym opale) na SPP widok wykresu jest ten sam.Komorę spalania miałem z szamotem dużo czystszą -a o wymienniku nie wspomnę.

Jestem ciekaw,jak poradzi sobie ten prototyp w większości przewymiarowanych instalacji,gdzie na 100m2 stoi kocioł 16kW,do tego podłogówka i grzejniki i ze cztery pompy na dokładkę ;)

Tak czy siak,jestem pełen podziwu i życzę sukcesów.Choć w czasach,kiedy choćby PC jest w coraz większym zasięgu dla inwestora nowego domu,kto by tam biegał z węglem i popiołem...

Pozdrawiam.

U mnie też podejrzewam że ten sterownik by sobie nie poradził, bo dla mnie priorytetem była stabilna temperatura w domu a nie "proste kreski" w piecu, a że spali minimalnie więcej to trudno, bo za komfort trzeba trochę więcej zapłacić. U mnie pompy od podłogówek i od CWU pracują tylko wtedy kiedy temperatura w pomieszczeniach czy bojlerze jest niższa od zadanej (+ 5 minut pracy na 30minut przerwy aby nie wychłodzić podłogi).

Przeglądam czasami różne nowości na forum i nie widzę aby coś lepiej sobie poradziło od ecolala nie tracąc wszystkich funkcjonalności tego sterownika.

Edytowane przez Maher

Gość TwojPan

Maher ty nie powinieneś mieć kotła.I sam dobrze wiesz o tym.

Nie widziałem jak verbomat pracuje,ale pamiętam testy Bernarda ze stałopalnym pracującym tłem w zanadrzu.Chłopaki testowali też SPP,oddali bo Bolecki nie chciał mnie słuchać.Trzeba było wprowadzić stale pracujące tło,jako druga moc-w zależności od zapotrzebowania na moc.

Kupię ster od verba,ale wiem ,że kobra ma rację.Nic,co znamy tam nie znajdę.

Mają jednak jaja.Znaleźli sposób na wredny towar jaki jest na rynku.I na prosta instalację.

Edytowane przez TwojPan