Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Błąd karty pamięci, szykuj się na wymianę. Zgraj sobie całą historię bo ją możesz stracić.

Może jeszcze pomoże parokrotne wyjęcie i włożenie.

A można to przerzucić na nową kartę tak 1:1.

Jak to się tą historię przegrywa, gdzieś kiedyś o tym czytałem i miałem to zrobić ale temat poszedł w zapomnienie i tak zostało do dziś, może jakiegoś linka, będę wdzięczny

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pierwsze próby robiłem dawno, było na zasadzie że kopiowałem na kompa to co na karcie, potem format karty i znowu kopiowałem na kartę.Na długo nie pomogło.

Nie jest to trudne, dasz radę. Tylko kopiuj i wklej :)

E kartę to ja dam nową, a ctrl C, ctrl V to jeszcze paluchy na tyle giętkie :yes:

A już sobie chyba przypomniałem chodziło o format pliku i ich odczyt na kompie dlatego myślałem, że trzeba robić jakieś czary mary.

Zrobiłem to dawno temu, i lekko osłupiałem. Rzeczywiście

jest taki patent. Ale algorytmów patentować się nie da....

Zadałem pytanie, bo tego nie rozumiem.

No to ci przypomnę zastrzeżenia do tego patentu

"Sposób sterowania procesem spalania w kotle centralnego ogrzewania z palnikiem automatycznym

zasilanym paliwem stałym, polegający na doborze ilości podawanego paliwa i/lub ilości podawanego

do spalania powietrza w zależności od temperatury medium, znamienny tym, że regulację

proporcji paliwa i powietrza do procesu spalania prowadzi się w zależności od wyniku pomiaru trendu

zmiany temperatury spalin, zaś dostosowanie chwilowej mocy efektywnej kotła do chwilowego zapotrzebowania

ciepła realizuje się znanymi metodami."

No to ci przypomnę zastrzeżenia do tego patentu

"Sposób sterowania procesem spalania w kotle centralnego ogrzewania z palnikiem automatycznym

zasilanym paliwem stałym, polegający na doborze ilości podawanego paliwa i/lub ilości podawanego

do spalania powietrza w zależności od temperatury medium, znamienny tym, że regulację

proporcji paliwa i powietrza do procesu spalania prowadzi się w zależności od wyniku pomiaru trendu

zmiany temperatury spalin, zaś dostosowanie chwilowej mocy efektywnej kotła do chwilowego zapotrzebowania

ciepła realizuje się znanymi metodami."

"Sposób sterowania" to właśnie jest algorytm...

Czujniki temperatury spalin stosuje mnóstwo firm.

Z tym Włodku że w innych sterownikach czujnik spalin pełni funkcję że tak nazwę czysto dekoracyjną :) informuje tylko o temperaturze spalin i nie bierze udziału w procesie spalania, w eCoalu jest inaczej, tutaj są brane pod uwagę trendy zmiany temperatury z tegoż czujnika przy dystrybucji paliwa i powierza.

Nie potrafię pewnie tak ładnie naukowo napisać jak Boluś bo żaden ze mnie naukowiec :) ale najlepiej jak potrafię na moje kiepskie wykształcenie :)

Z tym Włodku że w innych sterownikach czujnik spalin pełni funkcję że tak nazwę czysto dekoracyjną :) informuje tylko o temperaturze spalin i nie bierze udziału w procesie spalania, w eCoalu jest inaczej, tutaj są brane pod uwagę trendy zmiany temperatury z tegoż czujnika przy dystrybucji paliwa i powierza.

Nie potrafię pewnie tak ładnie naukowo napisać jak Boluś bo żaden ze mnie naukowiec :) ale najlepiej jak potrafię na moje kiepskie wykształcenie :)

OK, rozumiem to.

"Sposób sterowania" to właśnie jest algorytm...

Czujniki temperatury spalin stosuje mnóstwo firm.

Drogi Włodku,

nie zapominaj, że w wielu krajach świata, w tym w UE jest to dopuszczalne. W Polsce od 2004 roku. Przypominam, że eCoal (tak skrotowo) dostał świadectwo wyłączności, czyli patent z UP RP w 2008 r.

pozdr.

No to ja też się przyznam, że do czasu twojego postu, po trzech miesiącach użytkowania nowego RBR-a zajrzałem do wyczystki w czopuchu.

Czujnik zawalony sadzą. Po czyszczeniu kociołek podjął pracę jak nowy (a się zastanawiałem od jakiegoś czasu dlaczego na spalinach nie osiągam powyżej 100 stopni)

O konieczności czyszczenia tego miejsca jakoś nie doczytałem w dtr-ce.

Dziękuję za ten wpis.

Jak zwykle - Dzwony dzwonią,tylko nie wiadomo w którym kościele :):):)

Powiem,że po nikim innym tego bym się nie spodziewał :):)

Miłego remontu