Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No przecież tym swoim wpisem dałeś odpowiedź, że nawet nie wiesz o co chodzi. A zegar cyka.

Uroczy jesteś.

p.s. tak se pomyślałem, że ta sentencja może na dobre ci (i nie tylko) wyjdzie:

Labora, aselle, quomodo ego laboravi et proderit tibi

Labora, aselle, quomodo ego laboravi et proderit tibi - popracuj, osiołku, tak jak ja pracowałem, i wyjdzie ci to na dobre.

Czekam tylko na moduł do eCoala i też wrzucę palnik pelletowy, trzeba sprawdzić jak to jest z tą wyższością Świat Bożego Narodzenia nad............................ :)

To będzie prawdziwy kocioł wielopaliwowy.

A mówiłem... 2 lata temu Suspencer we Wrocławiu na wystawie budowlanym, o dodatkowym zamontowaniu palnika pelletowego nad palnikiem na ekogroszek w kociołku RBR-a, Grzegorz lekko się skrzywił... być może z braku modułu w eCola.

Byłem w zeszłym tygodniu na konferencji odnośnie dotacji na kociołki 5 klasy.... 5 tysięcy zł :)

Edytowane przez dino49

Niestety kolejny raz są wprowadzane przepisy dzięki którym na większość będzie można mieć "haka".

Ciekawe co będzie z większością producentów małych, którzy z pewnością na czas nie zdążą z wyrobieniem 5 klasy.

Grześ tu już nawet o żadną klasę nie chodzi a o jeszcze jedną "ozdóbkę" na kotle.

Witam Panowie,

proszę o pomoc Panów sprzedawców / serwisantów. Mam problem z motoreduktorem BHF - po 6 latach eksploatacji prawdopodobnie "dokunuje żywota". Przekładnia od jakiegoś czasu lekko się poci, a od kilku tygodni coraz głośniej pracuje. W oryginale jest silnik 0,18 kW, brak danych na temat przełożenia przekładni:

https://goo.gl/photos/7d2tc3JBpLBU1pPZA

W sieci można kupić motoreduktor tej firmy za około 640 zł ale z silnikami 90 lub 120 W:

http://www.sklep-witkowski.pl/pl/motoreduktory/254-bhf-slimak-90-w.html

https://www.olx.pl/oferta/silnik-do-podajnika-kotla-piec-motoreduktor-przekladnia-bieg-wsteczny-CID628-IDbrAmx.html

Pytanie jest następujące - czy do mojego kotła będzie pasowało któreś z tych urządzeń.

Pozdrawiam

Witam Panowie,

proszę o pomoc Panów sprzedawców / serwisantów. Mam problem z motoreduktorem BHF - po 6 latach eksploatacji prawdopodobnie "dokunuje żywota". Przekładnia od jakiegoś czasu lekko się poci, a od kilku tygodni coraz głośniej pracuje. W oryginale jest silnik 0,18 kW, brak danych na temat przełożenia przekładni:

https://goo.gl/photos/7d2tc3JBpLBU1pPZA

W sieci można kupić motoreduktor tej firmy za około 640 zł ale z silnikami 90 lub 120 W:

http://www.sklep-witkowski.pl/pl/motoreduktory/254-bhf-slimak-90-w.html

https://www.olx.pl/oferta/silnik-do-podajnika-kotla-piec-motoreduktor-przekladnia-bieg-wsteczny-CID628-IDbrAmx.html

Pytanie jest następujące - czy do mojego kotła będzie pasowało któreś z tych urządzeń.

Pozdrawiam

Kolego,

najczęściej obroty wyjściowe na ślimak w małych kotłach to 0,9 do 1,1 obr/min.

Na tabliczkach znamionowych przekładni (nie silnika)występuje takie coś jak np. i = 25 czy 50 itp.

Jeśli coś takiego masz, to jeśli pomnożysz jedno i przez drugie i dostaniesz pewną wartość. To masz całkowite przełożenie przekładni dwustopniowej. Jeśli podzielisz obroty silnika (obr/min) przez tamten iloczyn, to dostaniesz ilość obrotów na min na ślimak.

p.s. jeśli tylko się "poci" - jak rozumiem - na uszczelniaczu wałka zdawczego, to bym się tym bardzo nie przejmował. Znajdź na przekładniach korki napełniające, odkręć je (jeśli sie da), kup smar maszynowy w tubkach, wciśnij go tam nie za dużo (powinno zostać ok. 20% wolnej przestrzeni, zakręć korki i włącz na pracę ciagłą. Pochodzi, wyrzuci najwyżej przez uszczelniacz nieco oleju i się uspokoi. Tam nie ma wielkich obciążeń, ani obrotów więc pochodzić może do czasu "śmierci" kotla, a smarowanie będzie mieć zapewnione.

Edytowane przez boluslolusj23
dopisek: p.s.

Kolego,

najczęściej obroty wyjściowe na ślimak w małych kotłach to 0,9 do 1,1 obr/min.

Na tabliczkach znamionowych przekładni (nie silnika)występuje takie coś jak np. i = 25 czy 50 itp.

Jeśli coś takiego masz, to jeśli pomnożysz jedno i przez drugie i dostaniesz pewną wartość. To masz całkowite przełożenie przekładni dwustopniowej. Jeśli podzielisz obroty silnika (obr/min) przez tamten iloczyn, to dostaniesz ilość obrotów na min na ślimak.

p.s. jeśli tylko się "poci" - jak rozumiem - na uszczelniaczu wałka zdawczego, to bym się tym bardzo nie przejmował. Znajdź na przekładniach korki napełniające, odkręć je (jeśli sie da), kup smar maszynowy w tubkach, wciśnij go tam nie za dużo (powinno zostać ok. 20% wolnej przestrzeni, zakręć korki i włącz na pracę ciagłą. Pochodzi, wyrzuci najwyżej przez uszczelniacz nieco oleju i się uspokoi. Tam nie ma wielkich obciążeń, ani obrotów więc pochodzić może do czasu "śmierci" kotla, a smarowanie będzie mieć zapewnione.

Kolego boluslolusj23, może trudno w to uwierzyć, ale nie mam żadnej tabliczki znamionowej na przekładni. Pokusiłem się jednak o wykonanie prostego pomiaru - 1 pełny obrót wałka zdawczego trwa 50 sekund, co daje 1,2 obr/min. Przy 1300 obr./min silnika (dane z naklejki na silniku) wychodzi i = 1083.

Przekładnia poci się w dwóch miejscach - pierwsze to uszczelnienie wałka zdawczego (widać po zdemontowaniu motoreduktora), drugie to lekki wyciek na zewnątrz (widoczny na załączonym w poprzednim poście zdjęciu). Olej oczywiście mógłbym uzupełnić, ale uczciwie mówiąc nie widzę tam nigdzie korków do napełniania.

Pozdrawiam

Kolego boluslolusj23, może trudno w to uwierzyć, ale nie mam żadnej tabliczki znamionowej na przekładni. Pokusiłem się jednak o wykonanie prostego pomiaru - 1 pełny obrót wałka zdawczego trwa 50 sekund, co daje 1,2 obr/min. Przy 1300 obr./min silnika (dane z naklejki na silniku) wychodzi i = 1083.

Przekładnia poci się w dwóch miejscach - pierwsze to uszczelnienie wałka zdawczego (widać po zdemontowaniu motoreduktora), drugie to lekki wyciek na zewnątrz (widoczny na załączonym w poprzednim poście zdjęciu). Olej oczywiście mógłbym uzupełnić, ale uczciwie mówiąc nie widzę tam nigdzie korków do napełniania.

Pozdrawiam

Kolego,

skoro "płacze" na wałku zdawczym, to już wytarty nieco uszczelniacz i bez jego wymiany się nie obejdzie. Już w miejscu styku wargi uszczelniacza i wałka ten może być lekko podtarty. Nowy uszczelniacz dałby sobie pewnie radę. Masz może jakiś zaprzyjaźniony warsztat ślusarski, gdzie dałoby się rozebrać ten motoreduktor, wymienić uszczelniacz i uzupełnić "smarowidło" za przystępną cenę? Jeśli tak, to może warto się pokusić, bo kupisz nowy motoreduktor, a kocioł sypnie sie za rok, dwa i zostaniesz z przekładnią, której do niczego nie wykorzystasz.

S76

Wcześniej głównym dystrybutorem niemieckiej przekładni BHF był Centroterm, to model przekładni w całości zalany olejem, jak Ci oleju ubyło i głośno chodzi, to już raczej się wewnątrz utarło i dokonuje żywota

Oni zazwyczaj proponują wysłanie uszkodzonego motoreduktora do nich a oferują w pełni sprawny regenerowany z pełna 2letnią gwarancją

podaję adres strony:

http://www.centroterm.pl/kontakt.html

najlepiej dzwonić, bo z mailami u nich ciężko

szukaj kontaktu do Ireneusza Walczaka

Panowie boluslolusj23 oraz Jarecki79,

dziękuję za konstruktywne sugestie. Zaprzyjaźnionego warsztatu ślusarskiego niestety nie mam. W Centrotermie uzyskałem informację, że już nie regenerują tych motoreduktorów. Można kupić zamiennik (ponoć trwalszy od oryginału) w cenie 540 zł.

W każdym razie spróbuję jakoś dociągnąć do końca sezonu grzewczego i w lecie podejmę decyzję co dalej. Mam świadomość, że kocioł najlepsze lata ma już za sobą i wolałbym już w niego zbyt dużo nie inwestować.

Raz jeszcze obydwu kolegom dziękuję.

Pozdrawiam

Edytowane przez S76
uzupełnienie informacji

Pytanie do starych wyjadaczy.

Wajcha z tyłu pieca, którą ruszamy po czyszczeniu, chodzi coraz ciężej.

Zapewne z powodu syfu który się ten generuje.

Co można na to poradzić? Bo już teraz muszę ją praktycznie walić ręką, by weszła. Sporo siły na to idzie ;)

Łańcuchem kilka razy można wyczyścić... ktoś tak czyścił, bodajże TwójPan

Edytowane przez dino49

S76

Ten motoreduktor (bhf) powinien być montowany w konkretnym położeniu o czym wcześniej producent nie informował a teraz zrzuca to na barki producentów palników, że ponoć od dłuższego czasu wiedzą. Tu muszę przyznać,że właściwy sposób montażu jakieś 4lata temu miało np. ardeo

Sprzedając to swego czasu ekoenergii czy na bieżąco np. do firmy żeliwny czy elgomaxu czy kom-steru te motoreduktory nadal sa źle montowane.

Zły montaż rozpoznasz po tym,że silnik jest pod kątem w górę

tutaj źle i tak swego czasu montowała ekoenergia:

podajnik_zeliwny_1_kom-ster_190x150.png

a powinien być "na płasko", tutaj dobrze:

zeliwny-25kw-top_prod_simple_56e3e9b6073ff.jpgzeliwny-zestaw_prod_simple_56e3ea65509ae.jpg

Teraz faktycznie centroterm ma inne motoreduktory także na silniku przymierze, ale pod taki montaż jak masz otwory montażowe w palniku.

Edytowane przez Jarecki79