Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mogę spróbować tak jak na pierwszym zdjęciu ?

O to właśnie chodzi. Tak jakiś czas montował ewmar w swoich palnikach twierdząc,że dźwięki pracy są nieco niższe.

Zatem możesz spróbować, jak chcesz sprawdzić/zawalczyć czy będzie ciutkę ciszej.

Zbigmaz, Ty masz klasyczną przekładnię, ona ma kilka pozycji montażowych, nic robisz nie musisz, jedynie jak masz ochotę zobaczyć, czy trochę ciszej będzie pracować.

Właściwy montaż ze względu na trwałość i właściwe smarowanie jest istotny jak masz BHF jak S76 czy jak masz palnik batory z MS-em, te przekładnie wymagają konkretnej pozycji montażowej, przy czym przy batorym jest to wiadome od początku a przy BHF na rynek wyszły tysiące przekładni bez takiej informacji i pracują w różnych pozycjach, co gorsza przy palnikach żeliwnych np ekoenergii utrudnienie polega na tym,że masz o ćwiartkę przestawione otwory montażowe przekładni i coś trzeba by wykombinować z montażem jak chce się mieć tak, jak teraz dystrybutor zaleca

Edytowane przez Jarecki79

Trzeba zaimplementować w sterowniku funkcję ilościową - sterownik spala np. zadaną ilość paliwa czyli te np. 13 kg a na resztę doby przechodzi tylko w stan podtrzymania i będzie te 15 kg jak znalazł. :)

I warunek, że temperatura wewnetrzna ma sie utrzymać. Takich kotłów i sterowników potrzebujemy ÷)

rbr-k to ma skopany sterownik na max.

W największe mrozy kocioł spalał około 46kg węgla na dobę.

Dziś prawie 30 kg.

Zróbcie coś z tym.

To jest niedopuszczalne!

Trzeba było pilnować przy ocieplaniu domu i patrzyć co się do kotła kupuje i ładuje.

Ja mam RBR-a i u mnie cuda się dzieją - w starym domu ogrzewałem 80m2 i 4 tony na zimę było mało teraz ogrzewam 160m2 jest cieplej w środku i za cały rok z CWU nie spali więcej niż 2.5t - po prostu cuda.