Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Panowie boluslolusj23 oraz Jarecki79,

dziękuję za konstruktywne sugestie. Zaprzyjaźnionego warsztatu ślusarskiego niestety nie mam. W Centrotermie uzyskałem informację, że już nie regenerują tych motoreduktorów. Można kupić zamiennik (ponoć trwalszy od oryginału) w cenie 540 zł.

W każdym razie spróbuję jakoś dociągnąć do końca sezonu grzewczego i w lecie podejmę decyzję co dalej. Mam świadomość, że kocioł najlepsze lata ma już za sobą i wolałbym już w niego zbyt dużo nie inwestować.

Raz jeszcze obydwu kolegom dziękuję.

Pozdrawiam

Edytowane przez S76
uzupełnienie informacji

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie do starych wyjadaczy.

Wajcha z tyłu pieca, którą ruszamy po czyszczeniu, chodzi coraz ciężej.

Zapewne z powodu syfu który się ten generuje.

Co można na to poradzić? Bo już teraz muszę ją praktycznie walić ręką, by weszła. Sporo siły na to idzie ;)

Łańcuchem kilka razy można wyczyścić... ktoś tak czyścił, bodajże TwójPan

Edytowane przez dino49

S76

Ten motoreduktor (bhf) powinien być montowany w konkretnym położeniu o czym wcześniej producent nie informował a teraz zrzuca to na barki producentów palników, że ponoć od dłuższego czasu wiedzą. Tu muszę przyznać,że właściwy sposób montażu jakieś 4lata temu miało np. ardeo

Sprzedając to swego czasu ekoenergii czy na bieżąco np. do firmy żeliwny czy elgomaxu czy kom-steru te motoreduktory nadal sa źle montowane.

Zły montaż rozpoznasz po tym,że silnik jest pod kątem w górę

tutaj źle i tak swego czasu montowała ekoenergia:

podajnik_zeliwny_1_kom-ster_190x150.png

a powinien być "na płasko", tutaj dobrze:

zeliwny-25kw-top_prod_simple_56e3e9b6073ff.jpgzeliwny-zestaw_prod_simple_56e3ea65509ae.jpg

Teraz faktycznie centroterm ma inne motoreduktory także na silniku przymierze, ale pod taki montaż jak masz otwory montażowe w palniku.

Edytowane przez Jarecki79

Jarecki79

kocioł przyjechał od producenta z motoreduktorem zamontowanym poziomo (zdjęcie poniżej).

W grudniu 2011roku serwis Ekoenergii wymieniał mi cały podajnik (części niedokładnie spasowane, ciągłe zrywanie zawleczki). Po wymianie podajnika serwisant zamontował motoreduktor silnikiem 45 stopni w dół (1/8 obrotu zgodnie ze wskazówkami zegara). Twierdził, że lepiej pasują śruby mocujące a położenie nie ma znaczenia. W takim położeniu motoreduktor przepracował jakieś 3,5 roku. Po sezonie grzewczym 2014/15 przywróciłem pierwotne położenie motoreduktora.

Pozdrawiam

PICT1161.jpg

Swego czasu kol.Zawijan pisał o średniej żywotności kotła stalowego = 10lat

Można dłużej i można krócej, to zależy w największym stopniu od sposobu użytkowania, czy nie za duży, czy dbasz, czy komin ok, czy wentylacja ok, czy paliwo suche itd. dużo elementów składowych nie do końca zależnych od samego kotła a powiedziałbym wręcz,że w mniejszym stopniu od niego zależnych. Najdłużej mi znany żyjący kocioł z podajnikiem ma aktualnie 17lat, był to wcześniej kocioł miałowy do którego kilka lat temu wstawiono palnik retortowy, jutro znajomy podjeżdża do niego po cegiełkę szamotową, stąd akuratnio mogę Ci podać jego wiek (kotła).

Przekładnia oczywiście,że może skończyć wcześniej, klocki w samochodzie tez wymieniasz, sprzęgło, czasami wtryski, czemu Cię dziwi, że może być konieczność wymiany motoreduktora? Jak kojarzę w przypadku klasycznych motoreduktorów dwustopniowych wspomina się bodajże o 8000h pracy

S76

wszystko fajnie, tyle,że odwrotnie, tj ta mała ma być na dole ,teraz masz silnik z prawej a powinien być z lewej niżej (wg śpiewki głoszonej od jakiegoś czasu przez dystrybutora) Ogólnie rozumiem zalecenie konkretnego montażu, tyle,że należy to zamieścić na swojej stronie obok oferty danej przekładni, należy to zaznaczyć w instrukcji do przekładni a warto także dać naklejkę z właściwym montażem na produkt. Tak robi m.in. producent przekładni MS stosowanej w palnikach batory. Masz naklejkę z właściwym widokiem montażu

S76

wszystko fajnie, tyle,że odwrotnie,[/b] tj ta mała ma być na dole ,teraz masz silnik z prawej a powinien być z lewej niżej (wg śpiewki głoszonej od jakiegoś czasu przez dystrybutora)

Zmieniłem wczoraj położenie motoreduktora (silnik jest z lewej strony). Wydaje mi się, że teraz pracuje minimalnie ciszej. Mam jednak świadomość, że w tym stanie jest to już przysłowiowa musztarda po obiedzie i co najwyżej przedłużę agonię tej przekładni. Zasadniczo nowa przekładnia majątku nie kosztuje (oryginał 640 zł, zamiennik 540 zł), tak więc nie ma co rozpaczać.

Dziękuję za wskazówki i pozdrawiam

Przepolerować ten drążek i lekko nasmarować jakimś smarowidłem (smar grafitowy?) a swoją drogą to jeszcze bym spróbował dostać się w pobliże otworu i tam sprawdzić co się dzieje. Nie zostawiłeś czasami z wciśniętym do środka?

Nie zostawiłem wciśniętego. Raczej o tym pamiętam.

Przyjrzę się i przysmaruję dzisiaj.

Dzięki.

.

Swego czasu kol.Zawijan pisał o średniej żywotności kotła stalowego = 10lat

Można dłużej i można krócej, to zależy w największym stopniu od sposobu użytkowania, czy nie za duży, czy dbasz, czy komin ok, czy wentylacja ok, czy paliwo suche itd. dużo elementów składowych nie do końca zależnych od samego kotła a powiedziałbym wręcz,że w mniejszym stopniu od niego zależnych. Najdłużej mi znany żyjący kocioł z podajnikiem ma aktualnie 17lat, był to wcześniej kocioł miałowy do którego kilka lat temu wstawiono palnik retortowy, jutro znajomy podjeżdża do niego po cegiełkę szamotową, stąd akuratnio mogę Ci podać jego wiek (kotła).

Przekładnia oczywiście,że może skończyć wcześniej, klocki w samochodzie tez wymieniasz, sprzęgło, czasami wtryski, czemu Cię dziwi, że może być konieczność wymiany motoreduktora? Jak kojarzę w przypadku klasycznych motoreduktorów dwustopniowych wspomina się bodajże o 8000h pracy

U moich rodziców kocioł z podajnikiem działa już od 8 lat i nic jak do tej pory z przekładnią się nie dzieje. Myśle że czynniki takie jak wentylacja, czy paliwo mokre są jednak czynnikami które nikt jeszcze nie zbadał. Ważniejsze jest z jakiej blachy zrobiony kocioł, czy spawy są idealne- oczywiście kiedyś zadałem pytanie czy są one jakoś badane np. rentgenem lub penetrantem to wywołałem śmiech na sali a przecież to urządzenie ciśnieniowe to przynajmniej jakaś kontrola poza wzrokową powinna być.

U moich rodziców kocioł z podajnikiem działa już od 8 lat i nic jak do tej pory z przekładnią się nie dzieje. Myśle że czynniki takie jak wentylacja, czy paliwo mokre są jednak czynnikami które nikt jeszcze nie zbadał. Ważniejsze jest z jakiej blachy zrobiony kocioł, czy spawy są idealne- oczywiście kiedyś zadałem pytanie czy są one jakoś badane np. rentgenem lub penetrantem to wywołałem śmiech na sali a przecież to urządzenie ciśnieniowe to przynajmniej jakaś kontrola poza wzrokową powinna być.

Szanowny Kolego,

ależ oczywiście, że kontrola jest, bo kociołek ze względu na gabaryty i ilość spoin, jeśli będzie źle pospawany, to będzie płakał, a dostęp do wielu miejsc w gotowcu jest wręcz niemożliwy lub ogromnie utrudniony. Nie bardzo widze możliwość kontroli spoin metodą rentgenowską w tak zagmatwanym spoinami i małym obszarze. Penetranty, nafta z kredą tak.

Zmieniłem wczoraj położenie motoreduktora (silnik jest z lewej strony). Wydaje mi się, że teraz pracuje minimalnie ciszej. Mam jednak świadomość, że w tym stanie jest to już przysłowiowa musztarda po obiedzie i co najwyżej przedłużę agonię tej przekładni. Zasadniczo nowa przekładnia majątku nie kosztuje (oryginał 640 zł, zamiennik 540 zł), tak więc nie ma co rozpaczać.

Dziękuję za wskazówki i pozdrawiam

Sama, nowa, identyczna przekładnia BHF bez silnika to jakieś 500-540zł w detalu brutto

Jakbyś zatem chciał taki sam model -daj znać, wówczas doprecyzuje u jednego mojego dostawcy co i jak

Sama, nowa, identyczna przekładnia BHF bez silnika to jakieś 500-540zł w detalu brutto

Jakbyś zatem chciał taki sam model -daj znać, wówczas doprecyzuje u jednego mojego dostawcy co i jak

Dziękuję za informację, byłaby to najtańsza opcja naprawy. Na razie przekładnia jeszcze pracuje a po zmianie położenia pracuje trochę ciszej. Jak już wcześniej pisałem, spróbuję na niej dociągnąć do końca sezonu grzewczego a potem się zobaczy.

Pozdrawiam

Pawko, Ty masz klasyczny motoreduktor, dwustopniowy, każdy z tych elementów jest osobno zalewany olejem. tutaj jest kilka opcji montażu

To inna bajka jest.

Tyle,że te klasyczne łączone między sobą na sucho głośniej hałasują, przenoszą dźwięki buczenia mówiąc potocznie (wibracje od silnika), szczególnie z silnikiem "Besela", bo wg zeznań z "Przymierzem" jest z jakis powodów ciszej na podobnej przekładni.

Tamten jest w całości zalany olejem i cicho pracuje (co jest największa zaletą), ale wymaga konkretnego sposobu montażu (co jest wadą, łatwiej się uszkadza)

Edytowane przez Jarecki79