Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

hehe

jak sie rozchula to sie odstawi sam w potrzymanie,na razie masz zimny dom zimna instalacje to musi hulac, a tak pompa ci sie zalacza i wylacza non stop i sterownik glupieje bo co chwila inna temp wody wplywa mu do kotla,kilka dni niech se hula potem poustawiasz wzgledem twoich zyczen,zawsze mozesz zejsc nizej z temp nastawna itd,jest tyle mozliwosci ,jak co sie komu podoba i jak komu co sie chce. az znajdziesz sam odpowiednia dla siebie.

przeczysc sobie go skoro paliles drewnem,na pewno jeszcze nie wysuszonym tylko resztkami jakimis z budowy,znam to hehe

na pewno sie zabrudzil,jak nie inni znawcy pomoga tez w temacie.

Ok przeczyszcze :) ale też słyszałem że może za głęboko wsadziłem czujnik temp. spalin

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie mam broblem z moim RBR 11 kw otoz nie osiaga zadanej temperatury ,gdy nastawie 50 stopni dochodzi do 46 gdy nastawie 45 dobija do 42 . Nie przechodzi w stan podtrzymania tylko caly czas podajnik co okolo 20 sekund podaje paliwo przez okolo trzech sekund . Przez cala noc spalil caly zasobnik ekogroszku a i tak nie dobija do zadanej tem.i polowa popiolu to eko groszek. pewnie mam cos zle ustawione i prosze znawcow tematu o pomoc . Dzieki.

Panowie mam broblem z moim RBR 11 kw otoz nie osiaga zadanej temperatury ,gdy nastawie 50 stopni dochodzi do 46 gdy nastawie 45 dobija do 42 . Nie przechodzi w stan podtrzymania tylko caly czas podajnik co okolo 20 sekund podaje paliwo przez okolo trzech sekund . Przez cala noc spalil caly zasobnik ekogroszku a i tak nie dobija do zadanej tem.i polowa popiolu to eko groszek. pewnie mam cos zle ustawione i prosze znawcow tematu o pomoc . Dzieki.

Miałem takie objawy przy nieszczelnym piecu - łapał fałszywe powietrze. Może korona palnika nie siedzi szczelnie.

Beata&Slawek

Ustawienia mam takie jak zalecili mi fachowcy z tego forum, dlatego też nie będę na razie nic sam zmieniał bo sam wiesz jak to jest z tymi zmianami na odległość, gdy nie masz możliwości wglądu do pieca w tedy kiedy tylko chcesz. No chyba, że zajdzie taka potrzeba.

adkwapniewski

Jeżeli chodzi o mój komin to już od dłuższego czasu w postach pisałem o tym, że cug w kominie mam zbyt mocny, dlatego też uchyliłem drzwiczki wyczystki w kominie co pomogło zbić temperaturę spalin z ponad 200 do około 180*C. Mój komin ma około 12m .

Witam

jestem pierwszy raz na tym forum , jednak przeczytałem je całe i zdecydowałem się na rbr 11 kw do swojego domu 150m. Jest już podłączony i mam takie pytanie ,czy rzeczą normalną jest że wentylator w tym piecu pracuje cały czas bez przerw. Dom 150 w budowie ocieplony 15cm styropian grafit , odpalony dzisiaj ,pracują na razie same grzejniki czyli 7 szt , podłogówkę mają podłączyć jutro ,jakiego mogę spodziewać się spalania na dobę w nieogrzanym budynku. Dodam jeszcze że z piecem na eco groszek ma m do czynienia po raz pierwszy także muszę się wszystkiego uczyć.SAM_2595.jpgSAM_2593.jpg

Trzeba dopasować moce do zapotrzebowania na ciepło ( a do mocy dobrać odpowiednio nadmuch - przy dobraniu nadmuchu pomocne mogą być histogramy). Skoro na spalaniu dwustanowym masz 10s podawania i 35 s przerwy to spalanie grupowe 8 kw moc minimalna do 16 kw maksymalna powinno dać radę. Ja bym jednak zaczął testować to od 8 kw do 12 kw i zobaczył do ilu kocioł potrafi dogrzać i czy osiąga zadana temp.

Z drugiej strony przecież spalanie grupowe nie na wszystkich instalacjach musi się sprawdzać.

W mojej ocenie spalanie grupowe jest bardziej dynamiczne i u mnie sprawdza się wtedy gdy jest większe zapotrzebowanie na ciepło czyli na dworze jest mróz. A jak jest powyżej zera to włączam spalanie w trybie dwustanowym.

:)

Edytowane przez czp01

Trzeba dopasować moce do zapotrzebowania na ciepło ( a do mocy dobrać odpowiednio nadmuch - przy dobraniu nadmuchu pomocne mogą być histogramy). Skoro na spalaniu dwustanowym masz 10s podawania i 35 s przerwy to spalanie grupowe 8 kw moc minimalna do 16 kw maksymalna powinno dać radę. Ja bym jednak zaczął testować to od 8 kw do 12 kw i zobaczył do ilu kocioł potrafi dogrzać i czy osiąga zadana temp.

Z drugiej strony przecież spalanie grupowe nie na wszystkich instalacjach musi się sprawdzać.

W mojej ocenie spalanie grupowe jest bardziej dynamiczne i u mnie sprawdza się wtedy gdy jest większe zapotrzebowanie na ciepło czyli na dworze jest mróz. A jak jest powyżej zera to włączam spalanie w trybie dwustanowym.

:)

Miałem już ustawione na 8 kw i 12 kw podobnie kocioł "nie umiał" dojść temp. zadanej

Miałem już ustawione na 8 kw i 12 kw podobnie kocioł "nie umiał" dojść temp. zadanej

Czego ty oczekujesz od tego pieca śpiewał nie będzie, jak jest zima to musi być zimno jak chcesz żeby było ciepło to trzeba sypać paliwo i grzać,

Ogrzewasz budowe i okolice temperatura na zewnątrz ujemna to nie spodziewaj się że piec na minimalnej mocy pojedzie pozatym daj mu szansę się wykazać zmieniasz mu ustawienia co kilka godzin to nie telewizor że ciągle zmieniasz programy daj mu kilka dni spokoju, widzę że twój piec i tak elegancko i szybko reaguje na te twoje szalenstwa. jeżeli w komorze spalania masz dobrze - nie ma spieków jest sucho i biało to nie kombinuj daj mu spokój, a jak ci się nudzi to kręć dalej wkońcu to twój piec:rolleyes:

Absolutnie sie z Toba nie zgodze,pale drugi rok rbr-kiem i spalanie grupowe jak na razie najlepiej sie sprawuje z wszystkich softow,wiadomo kazdy dom inny i kazda instalacja inna,wiec tekst ze cos jest do d.., jest tu nie na miejscu,tymbardziej ze zaczynasz grzac i grzejesz budowe,wszelkie rady innych i tak olewasz i robisz po swojemu wiec po co wogole sie pytasz na forum.

Docen forum i prace chlopakow od oprogramowania ze caly czas je udoskonalaja i daja Ci nieodplatnie je przetestowac. Kazdy znajdzie cos dla siebie i najbardziej odpowiedniego dla siebie.

Jeszcze raz sie powtorze do wszystkiego trzeba podejsc na spokojnie,wszsytko dopracujecie jak zamieszkacie, trzeba sie cieszyc ze kociolek dobrze sie sprawuje a przede wszystkim ze daje ciepelko i malo spala.:bye:

No nie zgodzę się z tobą że mało spala. Na trybie podajnika :spalanie grupowe" pochłonoł ok. 10% zasobnika w ciągu 3-4 godzin mimo że odbioru ciepła w budynku jako tako nie było. Teraz na ecoalu jest ok. Jak chcecie pomóż to podajcie konkrety (np : daj większą korekte dmuchawy na -3 itp)bo na razie jest to "gdybanie". Sorry jak kogoś obrażam ale nie o to mi chodzi;) Aha mam zawory termostatyczne odkręcone na 3 (zakres 1-5)

Edytowane przez raf1