Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Ustaw na jednej mocy czyli min i max jednakowo np 8kW i tu obserwuj tabelki i to co na palniku. Przy takim ustawieniu jak masz teraz to możesz dodać jedno podanie więcej czyli 4 i moc 8 kW na obu. Do jutra rana sprawdzisz co w tabelkach bo na rysowanie potrzeba czasu.

Tylko nie mieszaj zbyt często z wiatrem, daj mu czasu i nie zaglądaj zbyt często na palnik :)

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zbigmaz01 napisał:
Ustaw na jednej mocy czyli min i max jednakowo np 8kW i tu obserwuj tabelki i to co na palniku. Przy takim ustawieniu jak masz teraz to możesz dodać jedno podanie więcej czyli 4 i moc 8 kW na obu. Do jutra rana sprawdzisz co w tabelkach bo na rysowanie potrzeba czasu.

Tylko nie mieszaj zbyt często z wiatrem, daj mu czasu i nie zaglądaj zbyt często na palnik :)

Czyli jak słupki będę miał po środku w obu histogramach przy 39% wiatru to znaczy że jest git? A ty ile masz?

klaudiusz_x napisał:
Dom nie jest modelowy.

Stąd pewnie problemy :p

Masz ok 250m2 powierzchni do ogrzania. Do tego piwnica. Slabe docieplenie.

U mnie przy 136m3 plus garaż, średnim dociepleniu, spalam teraz 15 kg.

Nie widzę szans żebyś osiagnął ten poziom, chyba że przy super kalorycznym groszku.

zbigmaz01 napisał:
Może pomogło by abyś dał jakieś zdjęcia tego co na palniku i jakie to spieki. Pomogło by też jak można by podglądnąć twoje ustawienia czyli jakiś link do twojego stera.

Tak to szklana kula i fusy z kawy i chyba dlatego nikt się nie odzywa.

Witam

nie zauwazyłem ze linka nie dodało :(

https://esterownik.pl/device/3490

zdjecia wkleje wieczorem kombinowałem troche na recznym ale marnie to wygladało

P1070874_1024x768.jpgP1070875_1024x768.jpgP1070876_1024x768.jpgP1070877_1024x768.jpg

pozdrawiam

Edytowane przez P_79
brak załcznikow

P_79 napisał:
Witam

nie zauwazyłem ze linka nie dodało :(

https://esterownik.pl/device/3490

zdjecia wkleje wieczorem kombinowałem troche na recznym ale marnie to wygladało

[ATTACH=CONFIG]383783[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]383784[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]383785[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]383786[/ATTACH]

pozdrawiam

ktoś może coś doradzic????

adamhany napisał:
witam

Proszę o pomoc chcę zamontować kociołek na ekogroszek RBR 17 na metraż 300m/2 plus do tego zbiornik na cwu 200 (pompa ciepła żeby latem nie palić w piecu)

czy takie rozwiązanie będzie dobre?

I jakie spalanie roczne będzie przy takim metrażu? (Dom 10 str. strop i dach 30 wełna).

Zastanowił bym się dobrze czy inwestować w pompę ciepła. Takim kociołkiem w lecie tanio wodę ogrzejesz a i nie wiem czy nie lepiej dla niego będzie jak w lecie nie poślesz go na bezrobocie.