Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trzeba zaimplementować w sterowniku funkcję ilościową - sterownik spala np. zadaną ilość paliwa czyli te np. 13 kg a na resztę doby przechodzi tylko w stan podtrzymania i będzie te 15 kg jak znalazł. :)

I warunek, że temperatura wewnetrzna ma sie utrzymać. Takich kotłów i sterowników potrzebujemy ÷)

rbr-k to ma skopany sterownik na max.

W największe mrozy kocioł spalał około 46kg węgla na dobę.

Dziś prawie 30 kg.

Zróbcie coś z tym.

To jest niedopuszczalne!

Trzeba było pilnować przy ocieplaniu domu i patrzyć co się do kotła kupuje i ładuje.

Ja mam RBR-a i u mnie cuda się dzieją - w starym domu ogrzewałem 80m2 i 4 tony na zimę było mało teraz ogrzewam 160m2 jest cieplej w środku i za cały rok z CWU nie spali więcej niż 2.5t - po prostu cuda.

Nie mam zamiaru się z Wami kłócić.

Nic nie potraficie doradzić, tylko się wymądrzać.

Wczoraj 30kg, dziś przy znacznie mocniejszym wietrze sterownik pokazuje poniżej 18kg.

Gdyby nie wiatr, pewnie by zeszło do tych 15.

Radziłem Ci już dawno temu. Wyłącz automat, przejdź na grupowe lub na dwustan. Automat eCoal to syf który potrafi spalić i 30% więcej niż przyzwoicie ustawione grupowe.

Nie mam zamiaru się z Wami kłócić.

Nic nie potraficie doradzić, tylko się wymądrzać.

Wczoraj 30kg, dziś przy znacznie mocniejszym wietrze sterownik pokazuje poniżej 18kg.

Gdyby nie wiatr, pewnie by zeszło do tych 15.

Jeśli u mnie (125m2+35m2 - ocieplenie 15 cm grafit λ0,33 ściana, 10 cm λ0,38 podłoga, 20 cm λ0,38 strop) spala teraz średnio 13 kg na dobę. Jakim cudem chcesz spalać w nieocieplonym starym budownictwie 15 kg ?

Zacytuję klasyka "Zrób OZC" będziesz wiedział ile powinno przemielić towaru.

Edytowane przez pawko_

Non stop to samo. Od początku sezonu.

To jest raczej niemożliwe. Podaj jaka powierzchnie ocieplasz, jak masz ocieplony dom, czy pompa cały czas chodzi, jaką temp.wewn. itp. Ja teraz przy temp. zewn. od 2 stopni nocą do 12 w dzień mam spalanie ok 15 kg/dobę. Oczywiście jak były silne mrozy to nawet 27-28 kg/dobe.

Przy -22*C w nocy i -15*C za dnia spalał 46 kg.

Dziś było około 8 na plusie i 3 w nocy..

Uwzględniając zyski bytowe + słońce to powinien spalić teoretycznie 15 kg lub mniej.

Gdyby nie przekroczył tych 23-24kg, nawet bym nie pisał.

Nie za mały masz ten piec na 300 m powierzchni?

Strych ocieplony ?

O może ktoś odswieży temat grupowego tj. jak to ustawić żeby działało
Na początek to jak paliłeś na automacie to z jakim wiatrem? Jeżeli miałeś +2 wiatru w automacie to możesz założyć że na grupowym 8kW możesz ustawić 40 a dla 12kW 2 - 3 więcej. Jednak aby dobrać dobrze wiatr na obie moce to testuj na jednej mocy. Przykładowo ustawiasz na 8kW min. i max. i obserwujesz spalanie, jak to co zadałeś się dobrze spala to zmieniasz moc na 12kW też min i max i tu tak samo obserwujesz. Jak już na tych mocach masz dobrze dobrany wiatr czyli dobrze spala to przełączysz sobie na min 8 a max 12.

Mnie teraz wystarcza moc 8 kW i 3 podania, jak temp. spada to dokładam jeszcze jedno podanie i tak do 5 podań a jak już to nie wystarcza to moc max przełączam na 12kW z 3 podaniami ale to musi być już dużo poniżej zera.

Nie za mały masz ten piec na 300 m powierzchni?

Strych ocieplony ?

Gdyby był za mały to by marzł w domu, jeśli nie marznie to nie jest za mały, dom po prostu jest wymagający co do zapotrzebowania i nic więcej.

Klaudiusz 15 to ja spalam na połowę mniejszą chałpę z CWU i trochę ogaconą, co prawda temperatury po 24 i 25 stopni nawet ustawione ale tak wszyscy lubią, nic na to nie poradzę, może jak przejdę na gaz, prąd albo kupię pompę ciepła stanę się i moja rodzina zimnolubni :)

To ocieplenie to więcej dla estetyki niż potrzeby ale jednak jest.

Trzy ściany ( północ, południe i wschód ) po 5cm grafitu, ściana zachodnia gdzie najwięcej piździ ma 15cm, na stropie 3 dychy wełny.

Ty tez chcesz spalać 15?

Dopowiem że bodajże 9 lat temu jak zainstalowałem pierwszy podajnik 19kW ( mniejszych nie było ) od Woźnego z Pleszewa spalałem w tym domku po 45 a nawet 48kg/dobę jak mróz trochę przycisnął.

Radziłem Ci już dawno temu. Wyłącz automat, przejdź na grupowe lub na dwustan. Automat eCoal to syf który potrafi spalić i 30% więcej niż przyzwoicie ustawione grupowe.

Możesz mi powiedzieć jak to 30% na szybko Ci wyszło? czy tak Ci się chlapnęło byle chlapnąć?

Kobra nie każdy sobie radzi ze sterownikiem tak jak TY a jak nie potrafisz poradzić sobie z dwustanem to zniszczysz więcej węgla zamiast go spalić niż przepali więcej automat.

Dom jest słabo ocieplony.

Jednak kocioł przy dużych mrozach daje radę.

-22 w nocy i -15 przez krótką część dnia, wyrabia bez problemu.

Temperatura spalin w tym czasie to lekko ponad 150*C przy -22.

Jest ok.

Problem jest teraz i przy warunkach innych niż ekstremalne.

Wtedy kocioł, moim zdaniem, daje ciała.

Węgiel zakupiony w sierpniu.

Na zbiornik 130kg dodawany jest jeden worek bartexu.

Barterx zmniejsza spieki. Non stop ta sama mieszanka.

Główny węgiel to retopal.

Proszę minertu, by nie wypowiadał się w temacie.

Nie jest obiektywny.

Dom wcześniej był opalany kotłem palonym od góry.

Te 30 kg na dobę przy obecnych warunkach pogodowych, to koszmar!

W zwykłym śmieciuchu palonym od góry jest znacznie mniejsze zużycie..

Edytowane przez klaudiusz_x

Dom jest słabo ocieplony.

Jednak kocioł przy dużych mrozach daje radę.

-22 w nocy i -15 przez krótką część dnia, wyrabia bez problemu.

Temperatura spalin w tym czasie to lekko ponad 150*C przy -22.

Jest ok.

Problem jest teraz i przy warunkach innych niż ekstremalne.

Wtedy kocioł, moim zdaniem, daje ciała.

Węgiel zakupiony w sierpniu.

Na zbiornik 130kg dodawany jest jeden worek bartexu.

Barterx zmniejsza spieki. Non stop ta sama mieszanka.

Główny węgiel to retopal.

Proszę minertu, by nie wypowiadał się w temacie.

Nie jest obiektywny.

Dom wcześniej był opalany kotłem palonym od góry.

Te 30 kg na dobę przy obecnych warunkach pogodowych, to koszmar!

W zwykłym śmieciuchu palonym od góry jest znacznie mniejsze zużycie..

Jak ci węgiel dobrze się wypala (nie wybierasz węgla niedopalonego z popielnika) i temperatury spalin nie są za wysokie to wszystko jest OK. Ja w starym domu spalałem więcej i temperatury miałem niższe (temperatura 21-22C miałem tylko przy termometrze w sypialni, jak przeszedłem się później z termometrem laserowym to wszędzie było mniej, w nowym domu mam wszędzie powyżej 22C ). Może w śmieciuchu mniej spalałeś bo przy nie miałeś takich stabilnych temperatur przez cały okres palenia (przy wygaszaniu śmieciuch już nie trzyma zadanej temperatury). Co do automatu ecoala spala więcej, ale ja jak sprawdzałem nie było to więcej niż 15-20%. Od pieca nie wymagaj cudów, masz wygodę z obsługą w porównaniu do śmieciucha, masz stabilne temperatury, a dom jak jest nieszczelny to swoje musi spalić.

Możesz mi powiedzieć jak to 30% na szybko Ci wyszło? czy tak Ci się chlapnęło byle chlapnąć?

Kobra nie każdy sobie radzi ze sterownikiem tak jak TY a jak nie potrafisz poradzić sobie z dwustanem to zniszczysz więcej węgla zamiast go spalić niż przepali więcej automat.

Mam u siebie pod opieką parę Ogniw. 24 kW i 16 kW. I tak mniej więcej wychodzi. Na grupowym palą minimum 20% mniej niż w automacie, na ręcznym różnica sięga i 30%. Że już nie wspomnę o syfie w kotle - na automacie po spaleniu kosza, max dwóch koszy w pionowych kanałach z zawirowywaczami jest taki syf, że po otwarciu kotła dym cofa się przez drzwi na kotłownię. Po wyłączeniu automatu na taki efekt trzeba pracować 3 - 4 razy dłużej.