Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Na początek to jak paliłeś na automacie to z jakim wiatrem? Jeżeli miałeś +2 wiatru w automacie to możesz założyć że na grupowym 8kW możesz ustawić 40 a dla 12kW 2 - 3 więcej. Jednak aby dobrać dobrze wiatr na obie moce to testuj na jednej mocy. Przykładowo ustawiasz na 8kW min. i max. i obserwujesz spalanie, jak to co zadałeś się dobrze spala to zmieniasz moc na 12kW też min i max i tu tak samo obserwujesz. Jak już na tych mocach masz dobrze dobrany wiatr czyli dobrze spala to przełączysz sobie na min 8 a max 12.

Mnie teraz wystarcza moc 8 kW i 3 podania, jak temp. spada to dokładam jeszcze jedno podanie i tak do 5 podań a jak już to nie wystarcza to moc max przełączam na 12kW z 3 podaniami ale to musi być już dużo poniżej zera.

Na automacie chyba było 44-45%, na razie dobrze się spala. Jak miałem 42% to raczej ciężko miał dojść do zadanej w szczegółności gdy pompy się załączyły. Czy to prawda że można spalić mniej węgla na grupowym? Co oznaczają mniejsze lub większe kreski?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nawet jak ma ciężko to nie jest problemem, może nawet nie dochodzić bo się odstawi a to już nie jest pożądane. Lepiej jak jest cały czas w okolicach a wtedy ładnie spala i nie kopci podczas odstawiania. Ja mam dużą instalację, dużo pomp i dużo wody w układzie tak że ładnych kresek się nie spodziewałem i nie spodziewam. Zaworów termostatycznych nie używam, zaworów XD nie posiadam a spalanie mnie się podoba (innym nie musi :) )

Zrzut ekranu 2017-03-04 o 18.38.17.jpg

Tak jest na grupowym jak nie dochodzi :)

Powietrze 42 czy 45 to powinno być dobrane aby dobrze spalało na palniku a nie po to by kocioł dochodził. Więcej (nadmiar) powietrza to wyższe spaliny i grzanie atmosfery bo ciepło ucieka kominem.

Właśnie na grupowym mniej spalisz poprzez spaliny i podawanie porcjami, automat jak chce dojść to wali grochu, podnosi wentylator i ze spalinami ciepło ucieka.

Przy grupowym te kreski informują o tym jak spalasz i jakie jest zapotrzebowanie na powietrze. Kreska wysoka powinna być po środku (lekko po lewej) a małe kreski najlepiej jak ich nie ma :) Widoczne po prawej to za mało powietrza, za dużo po lewej to za dużo powietrza. To nie jest reguła że tak ma to wyglądać, to jest tylko informacja zgrubna, reszta po obejrzeniu tego co masz na palniku. To jest najważniejsze, kreski to tylko wskazówka w którą stronę możesz podążać.

To jest moje zdanie które się u mnie sprawdza, z tym że ja już nie patrzę na kreski :)

Jeszcze jedno i może to ważne. Na grupowym przy dobrze ustawionym spalaniu kocioł wolniej dochodzi do zadanej, spala lepiej i mniej jak na automacie.

Przy grupowym te kreski informują o tym jak spalasz i jakie jest zapotrzebowanie na powietrze. Kreska wysoka powinna być po środku (lekko po lewej) a małe kreski najlepiej jak ich nie ma :) Widoczne po prawej to za mało powietrza, za dużo po lewej to za dużo powietrza. To nie jest reguła że tak ma to wyglądać, to jest tylko informacja zgrubna, reszta po obejrzeniu tego co masz na palniku. To jest najważniejsze, kreski to tylko wskazówka w którą stronę możesz podążać.

Ale strona prawa lub lewa odnosi się do 1 histogramu czy do obu? Ale jeżeli kocioł nie osiąga zadanej to w zasadzie zimna woda idzie na kaloryfery. 42 stopnie to raptem lekko ciepłe kaloryfery. Dopiero przy 50 są gorące. Przynajmniej u mnie tak jest. To w ogóle kocioł nie wchodzi w podtrzymanie u Ciebie? Dzisiaj było praktycznie 17 stopni na zewnątrz to w ogóle mój kocioł nie miał co robić. Temp. spalin raczej mamy podobne 140-150

Edytowane przez raf1.

Do jednego bo jeden jest na min a drugi ma max jak masz ustawione dwie moce. Jeżeli jest jedna moc ustawiona to obie ramki możesz na siebie nałożyć. Dlatego wcześniej pisałem o tym aby dopracować nadmuch na jednej mocy potem dopiero na drugiej, jak tak sobie dobierzesz masz już z głowy.

Co do 42 na grzejniki to faktycznie mało, tylko pytanie dlaczego tak mało? Podnieś na kotle o parę st i nie spadnie do tak niskiej temp. i profilaktycznie chronisz kocioł przed skraplaniem chociaż niby to w tym kotle nie ma znaczenia. Ja staram się aby powrót nie był niższy jak 40 ale sporadycznie na parę minut jak zejdzie się parę pomp to spadnie.

Jeżeli jest jedna moc ustawiona to obie ramki możesz na siebie nałożyć. Dlatego wcześniej pisałem o tym aby dopracować nadmuch na jednej mocy potem dopiero na drugiej, jak tak sobie dobierzesz masz już z głowy.

Sorry, możesz przybliżyć kwestie dobierania wiatru na jednej mocy?

Ustaw na jednej mocy czyli min i max jednakowo np 8kW i tu obserwuj tabelki i to co na palniku. Przy takim ustawieniu jak masz teraz to możesz dodać jedno podanie więcej czyli 4 i moc 8 kW na obu. Do jutra rana sprawdzisz co w tabelkach bo na rysowanie potrzeba czasu.

Tylko nie mieszaj zbyt często z wiatrem, daj mu czasu i nie zaglądaj zbyt często na palnik :)

Ustaw na jednej mocy czyli min i max jednakowo np 8kW i tu obserwuj tabelki i to co na palniku. Przy takim ustawieniu jak masz teraz to możesz dodać jedno podanie więcej czyli 4 i moc 8 kW na obu. Do jutra rana sprawdzisz co w tabelkach bo na rysowanie potrzeba czasu.

Tylko nie mieszaj zbyt często z wiatrem, daj mu czasu i nie zaglądaj zbyt często na palnik :)

Czyli jak słupki będę miał po środku w obu histogramach przy 39% wiatru to znaczy że jest git? A ty ile masz?

Może pomogło by abyś dał jakieś zdjęcia tego co na palniku i jakie to spieki. Pomogło by też jak można by podglądnąć twoje ustawienia czyli jakiś link do twojego stera.

Tak to szklana kula i fusy z kawy i chyba dlatego nikt się nie odzywa.

Witam

nie zauwazyłem ze linka nie dodało :(

https://esterownik.pl/device/3490

zdjecia wkleje wieczorem kombinowałem troche na recznym ale marnie to wygladało

P1070874_1024x768.jpgP1070875_1024x768.jpgP1070876_1024x768.jpgP1070877_1024x768.jpg

pozdrawiam

Edytowane przez P_79
brak załcznikow

Witam

nie zauwazyłem ze linka nie dodało :(

https://esterownik.pl/device/3490

zdjecia wkleje wieczorem kombinowałem troche na recznym ale marnie to wygladało

[ATTACH=CONFIG]383783[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]383784[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]383785[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]383786[/ATTACH]

pozdrawiam

ktoś może coś doradzic????