Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kveldulv ma starszą wersję, bez dostępu do pionowego kanału. Widziałem przekrój najnowszej wersji RBR-K, ma inną konstrukcję z dostępem do pionowego kanału... użytkownicy są zadowoleni !

Ponoć w najnowszej wersji kotła, będzie zamontowany dodatkowy palnik pelletowy na palnikiem Batorym... w jednym boku kociołka koszyk na ekogroszek, a w drugim boku koszyk na pelety. Jesienią i wiosną będzie się paliło peletami, a zimą ekogroszkiem. Niezłe, co??

Potencjalnym klientem jestem na te cudo, tym bardziej, że mieszkam w pobliżu producenta pellet za 650 zł tona !!

Nadal mam problem z wajchą z tyłu pieca do czyszczenia.

Chodzi bardzo ciężko.

Niedawno ktoś mi poradził, bym ją nasmarował. Trochę posmarowałem, ale niewiele to dało.

Po wczorajszym czyszczeniu, dziś prawie w ogóle nie mogę jej wcisnąć. Wchodzi tylko na jakieś 20%, dalej nie idzie.

Czy do tego miejsca w piecu, które ta wajcha czyści, jest jakieś dojście? Od wewnątrz? To jest jakaś tylna ścianka? Dokładnie nie wiem gdzie to jest.

Może tam się coś zapiekło? Coś zasyfiło? Podpowiedzcie co z tym zrobić, bo podejrzewam, że nie powinienem tego tak zostawić..

Miałem kiedyś taki przypadek gdy użytkownik zupełnie zapomniał o wajchowaniu - trzeba było stopniowo po trochu powajchować aż się doczyściło i wajcha chodziła w pełnym zakresie.

Może narosły Ci grubsze osady, więc proponuję wygaś kocioł na dobę niech ostygnie całkiem, potem odpal i mocno rozpal w trybie ręcznym żeby spaliny pod 150-200 stopni wzrosły - norośla od rozszerzalności termicznej blachy powinny same popękać i poodpadać, a reszta powinna pójść wajchą.

kveldulv ma starszą wersję, bez dostępu do pionowego kanału. Widziałem przekrój najnowszej wersji RBR-K, ma inną konstrukcję z dostępem do pionowego kanału... użytkownicy są zadowoleni !

Ponoć w najnowszej wersji kotła, będzie zamontowany dodatkowy palnik pelletowy na palnikiem Batorym... w jednym boku kociołka koszyk na ekogroszek, a w drugim boku koszyk na pelety. Jesienią i wiosną będzie się paliło peletami, a zimą ekogroszkiem. Niezłe, co??

Potencjalnym klientem jestem na te cudo, tym bardziej, że mieszkam w pobliżu producenta pellet za 650 zł tona !!

Przepraszam, że pytam: a gdzie można obejrzeć wyniki nowych badań zmodernizowanego kotła. Bo "glupie" przepisy wymagają kolejnych badań przez upoważniona do tego jednostkę w przypadku tzw. znaczących zmian konstrukcyjnych, a za taką uważa się również zmianę konstrukcji kanałów konwekcyjnych czy zmian w palenisku (ceramika na ścianach). o wymiarach nie wspominam nawet. Nie mój ci to cyrk i nie moje małpy, ale wszystkie wpisy na tym choćby forum o tym typie kotła tylko dobijać mogą producenta. Ot, taki pocałunek śmierci. Gospodarczej.

Panie Sławku, kociołek na ekogroszek i kociołek na pellety, to ta sama konstrukcja... oba kociołki mają 5 klasę!. Pojemność w kociołku wielopaliwowym, wg mnie, do 100 l wystarczy, to taki mały bufor, reszta zawór czterodrogowy "załatwi". Zimą świetnie spełniają rolę, gorzej jesienią i wiosną, toteż pellety byłyby świetne na temp. zewnętrzną gdzieś w granicach -2 st. - +10 st.C. A latem, oczywiście na CWU.. Na CWU wystarczą pellety ze słomy...

Ponoć znana firma pracuje nad modułowym sterownikiem ..... :)

http://static.pokazywarka.pl/5/b/o/290bccd6f4a7a342501d3adbadcc8c4a_big.jpg?1491753739

Edytowane przez Alessandro

RBR - jest u mnie w zainteresowaniu przy wymianie w przyszłości kotła z uwagi na uchwałę antysmogową, która została właśnie na śląsku uchwalona. Myślę, że 17-tka byłaby ok - tylko na stronie producenta nie mogę doczytać czy ma V klasę i czy spełnia ku temu właściwe wymagania zgodne z ustawą.

Na stronie jednego ze sklepów doczytałem, że RBR ma 4 klasę - to jak jest naprawdę i gdzie to mogę doczytać czy na pewno ma V klasę pod względem granicznych wartości emisji zanieczyszczeń według odpowiedniej normy ?

to ja dołożę do ognia konkretnie

za V kl kotła na ekogroszek bez ceramicznego wymiennika płaci odbiorca pieca- za papier, krótko i zwięźle a skąd to wiem- z półrocznej exploatacji rbr-k metodą wzięte na oko w domowych warunkach na danym węglu jaki zakupiłem-w bardzo dobrej cenie i wiadomego pochodzenia i transportu:cool:

Edytowane przez berdnard

Eeeee nie wiem o co chodzi ale widzę, że nie jestem w temacie - sprawa jest prosta ma albo nie ma ( czy jeszcze nie ma ) i gdzie to można sprawdzić .

Chyba zadałem za trudne pytanie - ale to spoko poszukam sobie innego idola do zakupu :(

Skamp-PV ma V-klasę większa jednostka i papier z Instytutu Energetyki - jednostka akredytowana

na chwile obecną atest z wynikami badań modelu Skamp-PV 20 wisi na stronie (galeria zdjęć)

w zeszłym tygodniu skończyliśmy także badania mniejszego Skamp-PV 12, wyszła moc nominalna 13kW i obniżona 3,9kW, już wiemy,że jesteśmy w klasie V-ej, natomiast na szczegóły i papiery poczekamy koło miesiąca.

Ta konstrukcja od początku była tak konstruowana, aby można było wstawić w ten sam wymiennik przez to samo mocowanie palnik pelletowy

Teraz jeszcze w labo idą testy (puma+palnik pelletowy i wiem,że już można o V-ke z tym zestawem walczyć, o czym pomyślimy koło jesieni)

Drugi temat palnik sv-200 można konstrukcyjnie rozwinąć do pelletu, ale to jeszcze kwestia testów (dozowania, zabezpieczeń,zapalarki itd., nie wiem czy w tym roku temat uda się zamknąć)

Wajchowałem regularnie. Co 2 tygodnie, po czyszczeniu pieca.

Ta wajcha z czasem jakoś tak coraz gorzej chodziła.

Tego podpalania ropy trochę się obawiam..

ale odnośnie tego co pisał Suspenser, to może po prostu napalę drewnem na ruszcie. To powinno dać wyższe temperatury.

Aktualnie pod weekendzie wajcha wchodzi do połowy, może przejdzie dalej w końcu ;)