Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

WOW! a jednak...:) Zresztą to jest kociołek na ekogroszek.... myślałem o palniku REVO mini z obrotową komorą spalania o mocy od 5 do 26 kW. Palnik z rotacyjną komorą spalania pozwala na wysoce efektywne spalanie pelletu gorszej jakości.... nie dopuszcza do zlepienia pelletów.

RBR-K 12 Kw na ekogroszek z opcją na pellety, jakby co... :)

Edytowane przez Alessandro

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

WOW! a jednak...:) Zresztą to jest kociołek na ekogroszek.... myślałem o palniku REVO mini z obrotową komorą spalania o mocy od 5 do 26 kW. Palnik z rotacyjną komorą spalania pozwala na wysoce efektywne spalanie pelletu gorszej jakości.... nie dopuszcza do zlepienia pelletów.

Za bardzo wierzysz w to co piszą niektórzy :) i ulotkom reklamowym :)

Czy ktoś z was korzystał z jakiegoś odkurzacza do popiołu w celu czyszczenia kotłowni?

Ja mam bardzo małą kotłownię. Nie bardzo chce mi się jej czyścić :) Nie mam czym za bardzo. A syf osiada na rurkach, na wszystkim dość szybko.

Przymierzam się do jakiegoś odkurzacza małego. Ktoś mi coś może poleci? :)

Czy ktoś z was korzystał z jakiegoś odkurzacza do popiołu w celu czyszczenia kotłowni?

Ja mam bardzo małą kotłownię. Nie bardzo chce mi się jej czyścić :) Nie mam czym za bardzo. A syf osiada na rurkach, na wszystkim dość szybko.

Przymierzam się do jakiegoś odkurzacza małego. Ktoś mi coś może poleci? :)

Mam już od ponad roku do kotłowni i kominka i jest ok.

http://allegro.pl/odkurzacz-do-popiolu-kominka-1200w-20l-na-kolkach-i6510381157.html

Witam panowie. Nietypowy problem, ale jako użytkownik rbr pozwolę sobie tutaj opisać sytuację. Posiadam reduktor ciśnienia na wejściu wody do domu (ustawiłem wartość 3bary). Dodatkowo naczynie przeponowe (firmy reflex koloru czerwonego i niebieskiego). Na tym czerwonym mogę ustawić ciśnienie i jest to 1,2 bara (nie wiem czy takie powinno być- instalacja zamknięta). Bojler 200l- na dole jest zawór bezpieczeństwa z takim niebieskim pokrętłem (nie ma mnie w domu, ale chyba tam jest maks. 1,6 bara napisane). Czasem (raz na kilka dni) pojawia się kałuża wody pod tym zaworem. Pewnie woda szuka miejsca podczas podgrzewania, zwiększa swoją objętość i zawór działa poprzez upuszczenie tej wody. Ale co zrobić żeby temu zapobiec ? Czy dobre ciśnienie mam ustawione na tym naczyniu przeponowym ?

Pozdrawiam.

Edit. Dodam, że to ciśnienie na naczyniu przeponowym mogę zmniejszać zaworem bezpieczeństwa z wężownicą na kotle poprzez odkręcenie (wówczas woda spływa do kanalizacji). Natomiast aby napełnić/podnieść ciśnienie odkręcam (zakręcając przy tym odpowiednie kurki) wodę w tej wężownicy. Nie umiem tego lepiej opisać ponieważ nie jestem hydraulikiem, ale mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi.

Edytowane przez pawko_

Hmmm...

Skoro masz ustawione ciśnienie na reduktorze 3 bary to takie masz w sieci wody użytkowej.

Jeśli z kolei zabezpieczenie ciśnieniowe tej sieci realizowane jest przez zawór 1,6 bara to nic dziwnego, że z niego kapie...

Najgorszy jest skok ciśnienia, który następuje po zakręceniu wody w kranie - wtedy est gwałtowny wzrost i zawór puszcza.

Aby temu zapobiec montuje się naczynie przeponowe (zazwyczaj niebieskie). W znakomitej większości tego typu urządzeń ciśnienie reguluje się dopompowując lub upuszczając powietrze zaworkiem ukrytym w górnej jego części pod plastikowym zabezpieczeniem. I właśnie tutaj bym szukał problemu - w źle dobranym ciśnieniu w naczyniu...

Mam nadzieję, że nic nie pomieszałem - już trochę czasu upłynęło od kiedy hydraulik mi to tłumaczył... ;)

Hej, czy istnieje możliwość, aby sterownik eCoal działał jedynie na zasadzie regulatora temperatury pomieszczenia - gdy temperatura pomieszczenia przekroczy zadany próg, to ten wyłącza pompkę w obiegu, a gdy spadnie poniżej zadanej, to pompkę ponownie załączy bez sprawdzania innych parametrów (analiza temperatury spalin czy wody w obiegu)?