Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

ja na Twoim miejscu dal bym prace cykliczna co albo dal zawor 3D tak aby troszeczke tylko grzal grzejniki(nie wiem jaka Masz instalacje) zimnego powrotu sie nie boj! Ktos juz napisal ze kociol przeciez sie "nie zmarznie" . niska Masz temp. w domu ustawiona bo jak spadnie ponizej zadanej to kociol odpala temp. w domu sie podniesie powyzej zadanej i juz kociol sie wylaczy ale to co poda sie wiecej rozpala i temu takie skoki. Jak sie mysle niech mnie ktos poprawi. Po co sie pytasz jak inni Ci radza a Ty ich nie sluchasz...

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do Raf1

Spalasz 5 kg wegla to czego ty oczekujesz. Mniejszego zużycia.

Spieka bo nie ma odbioru. Zacznij grzać to nie bedzie spiekał.

Zakręć Głowice na gwiazdki (same się otworzą jak spadnie temp poniżej 10) zostaw jeden grzejnik otwarty na 5 i pompka CO na stałe \.

Bedzie odbiór ciepła nie bedzie spiekania.

Edytowane przez chris__

Czyli masz ustawione na 16-18 stopni głowice a pompka włączy się jak temperatura spadnie poniżej 10, bez sensu.

Punkt 1: Ustaw głowice na * tak jak pisze chris, zostaw jakiś grzejnik otwarty np drabinkę w łazience i puść pomkę co na pierwszy bieg a w sterowniku załączona.

Punkt 2: Daj podłogówkę na zaworze 3d na 28-30 stopni i przepływomierzami wyreguluj tak abyś miał w tch pomieszczeniach około 10 stopni (zajmie ci to dzień dwa), pomka podłogówki na pierwszy bieg i w sterowniku daj na pracę ciągłą.

Punkt 3: Grzejesz tylko do 10 stopni więc niepotrzebnie trzymasz się krzywej grzania, daj obniżoną o nawet 10 stopni działa to tak,że jak masz w pomieszczeniach osiągniętą temperaturę to piec grzeje CO o te 10 stopni mniej a jak przyjdą mrozy po -25 i ta temperatura obniżona będzie za mała aby utrzymac zadana wewnętrzną to piec zacznie się trzymać krzywej grzania.

To dotyczy raf i szczudło

Jszcze jedno odnosnie Twoich ustawień raf co świadczy,że dzialasz w sposób nie przemyslany ustawiłeś pompe cwu jako cwu+mieszająca a zadałeś jej 35 stopni to jak Ci te 35 ma podnieść temperatuę powrotu? Może jakbyś dał wyżej 55-60 to może zasobnik dałby radę podnieść temperaturę wracającą z wychłodzonego układu, tak też możesz ewentualnie spróbować będzie to swego rodzaju bufor.

To co Ci piszemy to konkrety, żadne ustawienia pieca dotyczące korekt czasu podawania czy nadmuchu Ci nie pomogą.

Ad 2 Nie mam zaworu 3d regulacja temp. podłogówki tylko ecoal-em

Ad3 To co mam dać na stałe? Nie bardzo rozumiem ?? jak miałem krzywą grzania na więcej ustawioną np. dla -10 deg -60 deg do kocioł hulał do 70 deg

Co do ostatniej wypowiedzi. Nie zauważyłeś że temp. CWU ma blisko 50 deg. Przecież obojętnie ile dasz na CWU to i tak będzie się trzymać temp. jaka jest na zasilaniu to można zmienić ale nic to nie da. Powrót przecież jeż dogrzewany z zasilania który "przelatuje" prze zbiornik CWU no chyba że dam CWU na 80 deg no to dogrzeje zasilanie ale ile będe musiał zwiekszyć na kotle?

Edytowane przez raf1

Szanowni forumowicze

Właśnie odpaliłem swojego RBR-a, i już na początek potrzebuje pomocy, na załączonym schemacie,na szybko zrobiony układ co, i tu mam prośbę do was o poradę jakie najlepsze będą ustawienia, na razie sam kombinuje i parę rzeczy mnie dość mocno zaskoczyło, ustawiłem sobie na piecu temp 50 C, i zaworem czterodrogowym większość przepływu przekierowałem na powrót do pieca z tego względu ze nie potrzebuje mieć wysokiej temp. w domu, piec zaczął grzać, i gdy Temp. osiągnęła 50 C, dmuchawa dalej pracowała na 100% dopiero przy 52 moc dmuchawy się zmniejszyła a przy 53 się wyłączyła ale temp dalej rosła aż dobiła do 64,1 C, co muszę pozmieniać żeby nie było takich przekroczeń.

Dzieki

rbr1.jpg

W sumie to normalne, że kocioł przebija jak ma małe zapotrzebowanie na ciepło.

Prowadzisz sterownik w automacie eCoala, w spalaniu grupowym czy w dwustanie ?

Najlepiej podaj link do sterownika to będzie można zobaczyć jak masz ustawione parametry i na pewno forumowicze coś poradzą.

raf1 masz to samo co szczudo tzn obaj chcecie za wszelka cene sterowac temperatura w pomieszczeniach ecoalem a ja wam pisze,ze to srednio wychodzi.

Nie powiedziałbym, że za wszelką cenę chcę sterować temperaturą ecoalem. Od samego początku nad piecem czuwa u mnie kolega karoka65, który jak dla nie ma w tym temacie wiedzę bardzo profesjonalną. Nie mówię, że jest to ustawienie najlepsze i takie tylko chcę bo inne jest be, jeśli uważasz, że może być lepiej to jestem chętny na testy. W końcu po to jest pierwszy sezon, żeby wypróbować wszystkie możliwości a przynajmniej część z nich. Jeżeli chodzi o ustawienie obecne to zupełnie mi nie przeszkadza to, że wykres jest taki jaki jest, ważne że temperatura jest taka jaką chcę, jedyne co mnie wnerwia to spieki, których się nie mogę pozbyć. Spalanie chyba też nie jest na najgorszym poziomie, zasypane 1.grudnia a jutro zasyp czyli około 16kg/dobę. Wydaję mi się, że gdy przyjdą już te właściwe mrozy, to i takie ustawienia jak ja mam będą pracować bardziej stabilnie, będzie odbiór ciepła to i piec będzie w pracy ciągłej bez przechodzenia w podtrzymanie. Jeżeli chodzi o moją instalację to ja akurat nie posiadam ani zaworu 3d ani 4d ale na rozdzielni podłogówki mam głowicę termostatyczną, którą reguluję temperaturę wody w obiegu, na kaloryferach również mam głowice termostatyczne tak więc wszystko jest do wyregulowania. Jutro jest dobry dzień do zmiany ustawień pieca, szykuje się kolejny zasyp zbiornika i można by ustawić piec tak jak Ty proponujesz i sprawdzić co z tego wyjdzie za spalanie, może spieki znikną a spalanie będzie jeszcze mniejsze, a może będzie gorzej. Dobrzy byłoby jednak gdyby Twoje zdanie potwierdził jeszcze ktoś ze starych wyjadaczy, aczkolwiek nie jest to konieczne. Napisz co i jak mam zmienić tylko bardzo precyzyjnie bo ja lewy w tym temacie :D, jutro postaram się zrobić zmianę ustawień.

Ad 2 Nie mam zaworu 3d regulacja temp. podłogówki tylko ecoal-em

Ad3 To co mam dać na stałe? Nie bardzo rozumiem ?? jak miałem krzywą grzania na więcej ustawioną np. dla -10 deg -60 deg do kocioł hulał do 70 deg

Co do ostatniej wypowiedzi. Nie zauważyłeś że temp. CWU ma blisko 50 deg. Przecież obojętnie ile dasz na CWU to i tak będzie się trzymać temp. jaka jest na zasilaniu to można zmienić ale nic to nie da. Powrót przecież jeż dogrzewany z zasilania który "przelatuje" prze zbiornik CWU no chyba że dam CWU na 80 deg no to dogrzeje zasilanie ale ile będe musiał zwiekszyć na kotle?

Zdaje się, że u Ciebie masz wprowadzony więcej niż jeden powrót do pieca, a czujnik temp. powrotnej mierzy temp jednego z nich. Jak tak masz to wyłącz funkcję pompy CWU jako "CWU+mieszającą" i załącz tylko jako CWU. Jeżeli masz spięte wszystkie powroty w jedną rurę i na niej czujnik to ok tylko zmniejszyłbym temp załączania mieszania do 40.

Zdaje się, że u Ciebie masz wprowadzony więcej niż jeden powrót do pieca, a czujnik temp. powrotnej mierzy temp jednego z nich. Jak tak masz to wyłącz funkcję pompy CWU jako "CWU+mieszającą" i załącz tylko jako CWU. Jeżeli masz spięte wszystkie powroty w jedną rurę i na niej czujnik to ok tylko zmniejszyłbym temp załączania mieszania do 40.

Mam 2 powroty. wyłączyłem funkcje mieszajacą CWU

Panowie ja mówię każdemu co eCoalem można zrobić ale że tak musi to już niekoniecznie.

Jeśli ktoś chce w miarę precyzyjnie sterować temp. to można wykorzystać możliwości jakie daje to bardzo mądre urządzenie jakie posiadacie w Waszych kociołkach ale o wzorcowych wykresach prostoliniknych jak bym to nazwał trzeba w takim przypadku zapomnieć. Tak jak piszecie szarpania będą i to mocne, podczas gdy któraś pompka się zatrzymuje czynnik w tym układzie stygnie, po wznowieniu pracy pompki chłodna woda zalewa kociołek i musi mocno podganiać żeby to podgrzać.

Pewnie większość nie wybiegała tak mocno wstecz jak pisałem rok czy dwa temu że im więcej pierdół ( dosłownie tak pisałem ) w instalacji tym bardziej szrpana praca kotła ale komfort termiczny większy.

Przedstawiałem przykład mojego "badziewiaczka" gdy sterowany był przez eCoala gdzie przy takim palniku i dmuchawie jaką posiadam nie powinien w ogóle pracować a na wykresach były prawie równe kreski z temp. zadaną a tą jaką trzymał eCoal.

Sterownik oferuje bardzo dużo możliwości a to co dla kogo jest najlepsze i na czym mu zależy to już musi sam zdecydować.