Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Panowie podpowiedzcie, które otwory trzeba zaspawać w małej ekoenergii żeby temp. podajnika byla niższa? Kiedyś to było ale niestety nie mogę znaleźć.

Edit. Chodzi mi otwory oddymiające jesli ktoś posiada zdjęcia jak to zrobić będę wdzięczny.

Musisz rozpołowić palnik i Twoim oczom ukażą się cztery otwory, ja zaspawałem wszystkie, czytałem też że wystarczy zaspawać trzy.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy okazji szpachlowania cementem do tłumików otworów oddymiających wyczyściłem wiatrak (który był w miarę czysty jak na prawie 5 sezonów grzania) i ponownie wklejałem koronę. Też trochę mi nad nią zeszło. Po ostukaniu od góry (nie od spodu !) przez drewno musisz ją podważyć czymś twardym. Całym ciałem na zasadzie dźwigni naciskać do dołu i korona w końcu się odklei. Do czyszczenia rowka wiertarka i wiertło 8, które niestety zniszczyłem- ułamał się koniuszek.

Edit. Na ślimaku nie zaobserwowałem żadnych niepokojących zmian.

Edytowane przez pawko_

Po ostukaniu od góry (nie od spodu !) przez drewno musisz ją podważyć czymś twardym i całym ciałem na zasadzie dźwigni naciskać do dołu i korona i w końcu się odklei. Do czyszczenia rowka wiertarka i wiertło 8, które niestety zniszczyłem- ułamał się koniuszek.

.

Podważać czymś przez otwór na środkowe drzwiczki tak?

• 2 weeks później...
Witam,

Planuję zakup nowego kotła, padło na RBR, ale coś nie mogę się doczekać 5-tej klasy - bo tylko ta wchodzi w rachubę.

Panowie, może znacie jakieś szczegóły, kiedy, jakie moce itp. ?

Bo nie wiem czy czekać czy szukać coś innego.

z góry dzięki za każde info

Jeszcze chwila cierpliwości :)

No to po roku już coś możesz powiedzieć...

Jaki będzie sterownik, palnik, moce ?

Co mogę powiedzieć? jestem zadowolony i to już mój trzeci RBR, lubię nowe rzeczy :) trzymam się tylko jednej kobiety :)

Mogę napisać tyle co udało i się dowiedzieć od producenta.

Sterownik wiadomo, eCoal 3.5, moce zgłoszone do badań 12 i 15kW, wiem że mały kocioł wypadł lepiej niż dobrze i możliwe że nie będzie 12 a 11kW ale nie chciałbym siać plotek bo niektórzy zaraz mogą uznać to co napisałem za prawdę najprawdziwszą i wykorzystywać to w przyszłości bo karoka coś tam napisał.

Napisałem tyle co wiem a na konkrety trzeba jeszcze poczekać trochę, podobno niedługo.