Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Tzn czy Ty musisz spełnić czy kotłownia? Każdy ma kotłownię jaką ma ;)

Wg mnie pociągnięcie pare razy wajchy jej Ci nie zabrudzi.

Grześ, masz rację.

Można go czyścic (czyli rozpocząć robotę) w białej koszuli. Nic o tym jak będzie wyglądała po robocie.

"Była plama, nie ma bluzki, bo ten proszek był od Ruskich".

:wiggle:

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

RBR-K czyści się za pomocą wajchy. Stojąc przed kotłem w zależności , z której strony jest podajnik ciągnie ją do siebie i puszcza tak z 5-6 razy i to jest cała filozofia czyszczenia kotła podczas eksploatacji. Raz w roku trzeba zajrzeć pod dekiel czy coś się nazbierało. Ja sprawdziłem po 1.5 roku i nie było potrzeby niczego czyścić.

RBR-K czyści się za pomocą wajchy. Stojąc przed kotłem w zależności , z której strony jest podajnik ciągnie ją do siebie i puszcza tak z 5-6 razy i to jest cała filozofia czyszczenia kotła podczas eksploatacji. Raz w roku trzeba zajrzeć pod dekiel czy coś się nazbierało. Ja sprawdziłem po 1.5 roku i nie było potrzeby niczego czyścić.

Pewnie nic tam nie było, bo wszystko w luft poszło. A do ciagniecia tej jak to piszesz wajchy trzeba rozporek rozpiąć, czy wystarczy przez kapsę? I co tak szybko? 5 - 6 ruchów i po wszystkim? To trzeba być mocno napalonym.

:D

Błogosławieni Ci co nie widzieli a uwierzyli.

Grzegorz,

nie ma tak, że da się węgiel w kotle spalić w ten sposób, aby nie było emisji pyłów. Dlatego zastanów się, co lepsze: pyły (chorobotwórcze i smogotwórcze) pozostają w znaczącej części w kotle i są usuwane z niego wraz z popiołami i żużlami, czy wywalane przez czopuch do komina i na zewnątrz.

Wierz mi, nie życzę ani tobie, ani nikomu innemu, aby się pewnego dnia dowiedział, że .... a prawdopodobna przyczyna to smog i pyły węglowe. Nie uwierzysz, ale nie zejdzie ci to z myśli, a depresja w próbach leczenia na pewno nie pomaga.

A gdyby to było nawet "zwykłe" POZP w ostrym stadium to co chwila (na końcu na stałe) maska na dziobku, i naprzemiennie tlen do nosa z mgłą z nebulizatora przez usta też do miłych nie należą. Nie wierzysz? To załóż sobie na głowę worek foliowy i pooddychaj w nim trochę. trochę. Miłych wrażeń.

Dużo zdrowia

Grześ, masz rację.

Można go czyścic (czyli rozpocząć robotę) w białej koszuli. Nic o tym jak będzie wyglądała po robocie.

"Była plama, nie ma bluzki, bo ten proszek był od Ruskich".

:wiggle:

Ci którzy palą normalnie mogą zapewne to potwierdzić że można wykonać manewr czyszczenia przed wyjściem na Sumę w niedzielę.

Oczywiście bez zasypu wungla i wynoszenia popiołu :) tutaj cudów nie ma, tzw. okresowe czyszczenie kotła.

Sławka ale dlaczego od razu zakładasz , że te pyły w RBR-K są w kominie i poza nim a nie w kotle. Jak ci coś mówi ekonomia projekt to chyba nie ma tematu.

Mógłbyś Grzegorzu uświadomić starego capa co masz na myśli pod terminem: ekonomia projekt?

A i jeszcze jedno: skoro wg twoich słów w dymnicy nie ma pyłów, to gdzie się podziały, bo wg mojej "pseudo wiedzy" to droga lotu pyłu zależy od jego wielkości i tym samym masy. Im lżejszy, tym leci dalej, bo mimo, że ma mase, to go grawitacja nie wytrąca tak szybko, jak większe ziarna podlegające większym siłom bezwładności i dlatego ostre zwroty chociaż zwiększają opory przepływu, to przy okazji wytracają znaczne ilości pyłów ze spalin.

Prawa fizyki.