Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Szkoda , że moim klientom nic się nie psuje. Przy tym kotle wieje nudą

Szkoda że RBR-K nie jest zgłoszony do listy niskoemisyjnych urządzeń grzewczych ekoprojektu bo może bym sobie wymienił i oglądnął to cudo.

Chyba że podobnie jest jak z moim RBR-em 11KW że miał mieć najwyższą klasę, a okazało się że nie miał badań i chyba nie ma żadnej klasy. Teraz przyszły nawet ankiety to wypełnienia i nawet nie wiem co mam wpisać w rubrykę klasy kotła i jaki termin wymiany kotła mnie obowiązuje - chyba jak zwykłego śmieciucha?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szkoda że RBR-K nie jest zgłoszony do listy niskoemisyjnych urządzeń grzewczych ekoprojektu bo może bym sobie wymienił i oglądnął to cudo.

Chyba że podobnie jest jak z moim RBR-em 11KW że miał mieć najwyższą klasę, a okazało się że nie miał badań i chyba nie ma żadnej klasy. Teraz przyszły nawet ankiety to wypełnienia i nawet nie wiem co mam wpisać w rubrykę klasy kotła i jaki termin wymiany kotła mnie obowiązuje - chyba jak zwykłego śmieciucha?

A mama mówiła... :no:

Komin systwmowy,pale 4-sezon raczej nie powinien byc zarosniety.Syn mowil ze spieka bardzo jakby szklo sie tworzylo na palniku.Jutro fotki beda.
Niech grzebnie w palniku haczykiem. Jak wyciągnie taki jakby odlany ze spieku negatyw palnika, to szkoda walki z ustawieniami. I tak będzie kicha. Żeby taki syf spalić, trzeba codziennie a max co 2 dni czyścić palnik z tego spieku. Jak się zaniedba idzie i ślimak upalić. Tak się dzieje jak węgiel ma dość wysokie RI i jednocześnie niską temperaturę spiekania popiołu. Na przykład syf pod marką Tauron może się tak zachowywać.

A moje goniwo 10kW to co??

Jakoś nie moge się doczekać odpowiedzi co to jest??

Jak zwróciłem im uwagę że mają skopaną etykietę energetyczną dla OEP10 to etykieta wsiąkła ze strony.

.

Zawijan to jeszcze "stara ekipa" tam wszystko odbywało się na zasadzie co wolno mnie wojewodzie to nie Tobie................ :) i tak mu zostało.

Cześć chłopaki!

Mam kilka problemów z moim ekouniwersalem...

1. najgorszy- zerwało mi śrubę z podajnika i nie jestem w stanie jej wyjąć, rozwiercić, wybić wybijakiem ani nic takiego, co robić? sezon grzewczy już rozpoczęty a ja muszę dorzucać do paleniska ręcznie węgiel.

2. Mam dom z 3 kondygnacjami mieszkalnymi ( piec w piwnicy, parter, 1 piętro mieszkalne, poddasze mieszkalne) i na poddaszy grzejniki notorycznie się zapowietrzają i mało kiedy są ciepłe, co robić?

3. Piec kupiłem przewymiarowany 23 kw na jakieś 250m2 dobrze odizolowanego domu, chce teraz podłączyć do tego kotła sąsiadujący domek 80m2, instalacja rurą zgrzewalną 25mm, pompka wystarczy aby to pogonić?

4. Zepsuł się włącznik sterownika, gdzie mogę go dokupić?

Pozdrawiam,

Arek

Cześć chłopaki!

Mam kilka problemów z moim ekouniwersalem...

1. najgorszy- zerwało mi śrubę z podajnika i nie jestem w stanie jej wyjąć, rozwiercić, wybić wybijakiem ani nic takiego, co robić? sezon grzewczy już rozpoczęty a ja muszę dorzucać do paleniska ręcznie węgiel.

2. Mam dom z 3 kondygnacjami mieszkalnymi ( piec w piwnicy, parter, 1 piętro mieszkalne, poddasze mieszkalne) i na poddaszy grzejniki notorycznie się zapowietrzają i mało kiedy są ciepłe, co robić?

3. Piec kupiłem przewymiarowany 23 kw na jakieś 250m2 dobrze odizolowanego domu, chce teraz podłączyć do tego kotła sąsiadujący domek 80m2, instalacja rurą zgrzewalną 25mm, pompka wystarczy aby to pogonić?

4. Zepsuł się włącznik sterownika, gdzie mogę go dokupić?

Pozdrawiam,

Arek

Ja miałem podobnie jak trafił się kawałek granitu w węglu i zerwało zawleczkę. Ja sobie tak poradziłem że wziąłem duży klucz płaski pod wymiar nacięcia na wałku i ruszałem raz w lewo raz w prawo kluczem i biłem równocześnie młotem poprzez drewno w wał aby zrobić luz przy zawleczce (oczywiście wcześniej musiałem cały zasyp ekogroszku wywalić na ziemię). Później oczywiście musiałem cały ślimak wyjąć na zewnątrz i oczyścić miejsce wchodzenia ślimaka po drugiej stronie przy palniku (kiedyś wrzuciłem zdjęcia, jak wygląda regulacja fabryczna luzu między ślimakiem a przekładnią - kawałek obciętej na oko rurki metalowej, jest taki luz po zerwaniu zawleczki że ślimak wypada z prowadnicy przy palniku i blokuje się o palnik i nie jest się w stanie wymienić zawleczki bez wyjęcia ślimaka, oczyszczenia prowadnicy przy palniku i poskładania wszystkiego z powrotem. Czyli w skrócie zerwanie zawleczki jest równoznaczne z rozebraniem całego podajnika i palnika i ponowne złożenie.

Ponawiam pytanie o RBR-a 11KW jakiej klasy jest to kocioł i gdzie mogę dostać certyfikaty potwierdzające jego klasę. To samo dotyczy RBR-K .

Maher, głupa palisz, czy serio pytasz?

Jak pamiętam była tu cała dyskusja w tych sprawach, dostałeś skan papieru kotła, dostałeś zwrot w gminie, więc o co tak naprawde pytasz?

Stary jak musisz wiedzieć, skoro zwrot dostawałes miał papier z Małej Energetyki, jak X-razy było pisane nie miała i nadal nie ma ta jednostka akredytacji PCA do badania kotłów na zgodność z normą

a aktualne atesty na K znajdziesz pewnie na stronach dystrybutorów, sa wydane przez akredtywoany w PCA oraz posiadający notyfikacje europejską Instytut Energetyki Łódź.

Ja miałem podobnie jak trafił się kawałek granitu w węglu i zerwało zawleczkę. Ja sobie tak poradziłem że wziąłem duży klucz płaski pod wymiar nacięcia na wałku i ruszałem raz w lewo raz w prawo kluczem i biłem równocześnie młotem poprzez drewno w wał aby zrobić luz przy zawleczce (oczywiście wcześniej musiałem cały zasyp ekogroszku wywalić na ziemię). Później oczywiście musiałem cały ślimak wyjąć na zewnątrz i oczyścić miejsce wchodzenia ślimaka po drugiej stronie przy palniku (kiedyś wrzuciłem zdjęcia, jak wygląda regulacja fabryczna luzu między ślimakiem a przekładnią - kawałek obciętej na oko rurki metalowej, jest taki luz po zerwaniu zawleczki że ślimak wypada z prowadnicy przy palniku i blokuje się o palnik i nie jest się w stanie wymienić zawleczki bez wyjęcia ślimaka, oczyszczenia prowadnicy przy palniku i poskładania wszystkiego z powrotem. Czyli w skrócie zerwanie zawleczki jest równoznaczne z rozebraniem całego podajnika i palnika i ponowne złożenie.

Ponawiam pytanie o RBR-a 11KW jakiej klasy jest to kocioł i gdzie mogę dostać certyfikaty potwierdzające jego klasę. To samo dotyczy RBR-K .

W jaki sposób mam wyjąć ślimak? co mam odkręcić?

Maher, głupa palisz, czy serio pytasz?

Jak pamiętam była tu cała dyskusja w tych sprawach, dostałeś skan papieru kotła, dostałeś zwrot w gminie, więc o co tak naprawde pytasz?

Stary jak musisz wiedzieć, skoro zwrot dostawałes miał papier z Małej Energetyki, jak X-razy było pisane nie miała i nadal nie ma ta jednostka akredytacji PCA do badania kotłów na zgodność z normą

a aktualne atesty na K znajdziesz pewnie na stronach dystrybutorów, sa wydane przez akredtywoany w PCA oraz posiadający notyfikacje europejską Instytut Energetyki Łódź.

Nie dostałem żadnego dofinansowania i nawet nie mogłem się o nie starać bo do RBR-a nie dostałem żadnych papierów po za książeczką gwarancyjną, a skan strony z firmy "instalco" gdzie było napisane że kocioł należy do klasy A nie było podparte żadnymi badaniami na które można było się starać o jakiekolwiek dofinansowanie. Teraz za to dostałem z gminy arkusz do wypełnienia z podaniem klasy kotła i jeżeli nie mam żadnych badań kotła to muszę go zakwalifikować jako zwykły "śmieciuch" i wymienić w najbliższym terminie.

Patrzyłem też RBR-K i nie znalazłem na stronach dystrybutorów skanów badań spełniających wymagania 5 klasy emisji i ECODESIGN po za chwaleniem się takimi badaniami czyli identyczna sytuacja jak w przypadku mojego zakupu pieca wcześniej (wszyscy chwalili się badaniami, a po dostarczeniu kotła każdy umył ręce).

Przynajmniej teraz trochę się zmieniło i na stronie urzędu zamieszczają listę niskoemisyjnych urządzeń grzewczych na paliwa stałe spełniających wymagania ekoprojektu i tam RBR-K NIE MA.

link do listy:

http://powietrze.malopolska.pl/ekoprojekt/