Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

4 duże śruby na klucz 21? później mam ściągnąć silnik ze ślimaka a następnie sam ślimak?

Jak odkręcisz śruby to będziesz miał luz aby pokręcić wałem aby starą zawleczkę usunąć, później i tak musisz wyciągnąć ślimaka aby wyczyścić w palniku otwór mocowania ślimaka, nie zakładasz zawleczki tylko wsuwasz ślimaka i dokręcasz 4 śruby tak aby można było delikatnie kręcić wałem ślimaka i jak wszystko chodzi luźno to wsadzasz nową zawleczkę.

Patrzyłem też RBR-K i nie znalazłem na stronach dystrybutorów skanów badań spełniających wymagania 5 klasy emisji i ECODESIGN po za chwaleniem się takimi badaniami

Maher jak kolega Jarecki słusznie zauważył, jednak palisz głupa.

Już CI raz wstawiłem te świstki ale Ty dalej pitolisz jak potłuczony.

Wystarczy cofnąć się 3 czy 4 strony wstecz.

A czy ja muszę mieć coś na stronie? ba nawet nie mam K na stronie a sprzedaje teraz przede wszystkim tylko te kotły.

Jak zaczęły się podchody o te świstki Ty już kocioł dawno miałeś a jak kupowałeś to tyle wiedziałeś o tych świstkach co całe nic a teraz udajesz pokrzywdzonego przez los.

Widzisz inni kupili świstkowe i niektóre nie dożyły nawet do dzisiaj a co dopiero do tej przymusowej wymiany która za kilka lat ma nadejść.

Masz tu jeszcze raz:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal&p=7508440&viewfull=1#post7508440

Jak jeszcze mało to podaj maila wyślę Ci ekstrum-pierdum, powiesisz sobie na ścianie, kupisz lupę i w wolnej chwili będziesz się przyglądał czy oby nie są fałszywe.

Czyli w skrócie zerwanie zawleczki jest równoznaczne z rozebraniem całego podajnika i palnika i ponowne złożenie.

Większych idiotyzmów w życiu nie czytałem.

Są po prostu ludzie którzy nie powinni kupować takich urządzeń.

Maher zadzwoń do mojego syna to Ci wyośli jak zmienia się zawleczkę ile czasu to zajmuje.

Przez dziesięć lat nie rozkręcałem palnika czy nie wyciągałem ślimaka z kotła żeby wymienić zawleczkę, przeważnie zajmuje to od 2 do 5 minut.

Raz spuszczałem tylko resztkę węgla z zasobnika( tak się złożyło że była końcówka ) prze okienko rewizyjne ale wtedy złapał się klucz oczkowy, wystarczyło cofnąć ślimak kluczem i wyjąć prze rewizję klucz ( widocznie był w groszku ) który był w ślimaku.

Drugim razem czekałem cierpliwie aż skończy się groszek żeby nie spuszczać bo coś skrobało w podajniku podczas jego pracy, złapał się wtedy drut drut fi 5mm o długości chyba ze 40cm i okręcił o ślimak co powodowało to drapanie.

Większych idiotyzmów w życiu nie czytałem.

Są po prostu ludzie którzy nie powinni kupować takich urządzeń.

Maher zadzwoń do mojego syna to Ci wyośli jak zmienia się zawleczkę ile czasu to zajmuje.

Przez dziesięć lat nie rozkręcałem palnika czy nie wyciągałem ślimaka z kotła żeby wymienić zawleczkę, przeważnie zajmuje to od 2 do 5 minut.

Raz spuszczałem tylko resztkę węgla z zasobnika( tak się złożyło że była końcówka ) prze okienko rewizyjne ale wtedy złapał się klucz oczkowy, wystarczyło cofnąć ślimak kluczem i wyjąć prze rewizję klucz ( widocznie był w groszku ) który był w ślimaku.

Drugim razem czekałem cierpliwie aż skończy się groszek żeby nie spuszczać bo coś skrobało w podajniku podczas jego pracy, złapał się wtedy drut drut fi 5mm o długości chyba ze 40cm i okręcił o ślimak co powodowało to drapanie.

Może dla sprzedawców robią bardziej dopracowane kotły, przypomnij sobie jak wklejałem zdjęcia jak półka wodna jest krzywo wspawana (różnica 1cm w poziomie), zaślepka pomiędzy półkami wodnymi była za duża i nie dało się jej obrócić i położyć na półce wodnej przy czyszczeniu i takich przykładów mogę podać z kilkanaście. A co się tyczy zawleczki to też wrzuciłem zdjęcia jak kasowany jest luz między reduktorem a osią ślimaka (kawałek obciętej rury metalowej dużo większej niż oś ślimaka i to obciętej na tzw. "oko" - brakuje 2cm). Przez te brakujące 2cm po zerwaniu zawleczki oś ślimaka cofa się w kierunku przekładni i powoduje że ślimak spada z prowadnicy przy palniku i tam dostają się resztki węgla i bez wyciągnięcia ślimaka nie ma szans nałożenia założenia zawleczki i ponownego założenia ślimaka na swoje miejsce. Jak taki z ciebie niedowiarek to zapraszam do mnie. Ściągnę zawleczkę, zakręcę wałkiem i życzę powodzenia w zakładaniu jak wałek ślimaka spadnie w palniku. Myślałem że to tylko takie niedoróbki są zrobione, ale widzę że u innych forumowiczów jest podobnie.

Co do skanów to poproszę w lepszym skanie bo tam nic nie widać, równie dobrze można było napisać że ma i klasę 10 i nikt się nie doczyta.

Po to między innymi urząd małopolski stworzył listę niskoemisyjnych urządzeń grzewczych na paliwa stałe aby nie było takich przekrętów jak przy poprzednim RBR-eże. Nawet widzę że OGNIWO na tej liście jest, a RBR-a brak.

kawałek obciętej rury metalowej dużo większej niż oś ślimaka i to obciętej na tzw. "oko" - brakuje 2cm).

To jak miałes to rozebrane i nie zrobiłes sobie nowej rurki dystansowej ,ja rozumie ze ktos sie pomylił z tym dystansem ale ja np bym to sobie od razu poprawił dla własnej wygody niby zwykły dystans a cholernie ułatwia życie ;):rolleyes:

Maher to taki gość który wstaje z łóżka, patrzy w lustro i już jest zły na cały świat :)

Pisałem wczoraj żeby wysłał maila jak już nie dowidzi ale on woli sobie dalej narzekać i po marudzić

Najlepiej kup sobie chłopie to Ogniwo i niech inni się z Tobą męczą.

Już pisałem że procedura wpisania kotła na listę trwa, potwierdził to i pan Sławek który przepisy zna lepiej jak my tu wszyscy do kupy wzięci ale to mało.

Wiem że jest trochę papierów, jakaś chyba komisja, papierologia, to trwa a teraz już jak to mówią "pozamiatane", zaraz będzie koniec terminów odbiorów także spieszyć nie ma się już po co.

Lepiej zająć się produkcja bo kolejka na 5 tygodni a może i lepiej.

Maher spiesz się bo w Ogniwie to samo, miesiąc jak nic trzeba czekać na kociołek.

Maher to taki gość który wstaje z łóżka, patrzy w lustro i już jest zły na cały świat :)

Pisałem wczoraj żeby wysłał maila jak już nie dowidzi ale on woli sobie dalej narzekać i po marudzić

Już pisałem że procedura wpisania kotła na listę trwa, potwierdził to i pan Sławek który przepisy zna lepiej jak my tu wszyscy do kupy wzięci ale to mało.

Wiem że jest trochę papierów, jakaś chyba komisja, papierologia, to trwa a teraz już jak to mówią "pozamiatane", zaraz będzie koniec terminów odbiorów także spieszyć nie ma się już po co.

Maher spiesz się bo w Ogniwie to samo, miesiąc jak nic trzeba czekać na kociołek.

Co się dziwisz? Jeśli producent i jego sprzedawcy łżą w żywe oczy przez kilka lat, to tylko ostatni głupek mógłby im teraz uwierzyć nie mając "papieru" w ręku.

Znów kolejne kłamstwa, jeżeli papiery są w porządku to wpisanie na listę trwa kilka dni (patrzyłem na wpłynięcie wniosku wybranych kotłów i kiedy zostały dopisane do listy), mogę tylko podejrzewać że papiery od RBR-K są tak samo prawdziwe jak od mojego kotła RBR-11KW którego kupiłem niecałe 4 lata temu i do dzisiaj papierów nie otrzymałem i nie można się nigdzie doprosić i będę zmuszony go zezłomować. Nadal czekam na czytelny skan RBR-K jak w ogóle istnieje ( do innych kotłów bez problemu można dostać papiery, jak piec też spełnia wymagania ekoprojektu to ze strony urzędu można badania ściągnąć) , w przypadku RBR-K jest to jakaś wielka tajemnica i badania są dla wtajemniczonych i dopiero po zakupie kotła można je dostać, dokładnie było tak samo z moim RBR-em tylko po zakupie badań nie dostałem, ale ktoś je kiedyś widział ale nikt nie udostępni i kolejne ściema, a piece się sprzedają.

Link do listy niskoemisyjnych urządzeń grzewczych na paliwa stałe spełniających wymagania ekoprojektu:

http://powietrze.malopolska.pl/ekoprojekt/

Edytowane przez Maher

Jak kupiony towar - przedmiotowy kocioł był wadliwy to trzeba było go producentowi zwrócić i kupić sobie inny innej firmy wolny od takich wad ( proste jak budowa cepa)

Kupowałem ostatnio lodówkę Samsunga to dopiero przywieziona kolejna trzecia spełniła oczekiwania i była wolna od wad - więc jak się chce to można.

Co do kotłów proponuje sobie kupić takiego jak ja mam czyli Kielara - pali jak smok i nie do zajechania a kto wie podobno za rok jak dołożą mu szamotek to też będzie miał papierki na 5 klasę i pozamiatane. :)

Maher na szczęście nie do mnie miej pretensje i na szczęście nie ode mnie ten kocioł kupiłeś.

Prosiłem już dwa razy żebyś maila podał to Ci wyślę te świstki choć wcale nie muszę Ci nic wysyłać, jednak Ty wolisz trzaskać dziobem po forum zamiast podać maila jak jesteś taki ciekawy.

Ja nie mam wpływu na to czy któryś z producentów chce czy nie chce wstawić swój kocioł na jakąś listę, kapujesz?

Ja je tylko sprzedaję i serwisuję jak mam czas.

Co się dziwisz? Jeśli producent i jego sprzedawcy łżą w żywe oczy przez kilka lat, to tylko ostatni głupek mógłby im teraz uwierzyć nie mając "papieru" w ręku.

Drogi panie Jacku że tak pięknie i życzliwie się zwrócę.

Kto kogo w konia robił i robi nadal to ja wolę nie pisać i na pewno nie chciałby pan żebym zaczął.

Wiem więcej jak się panu wydaje że wiem.

Nie chcę żeby znowu przez nasze nadzwyczaj "przyjazne" stosunki cierpieli inni.

Edytowane przez karoka65

Nie dostałem żadnego dofinansowania i nawet nie mogłem się o nie starać bo do RBR-a nie dostałem żadnych papierów po za książeczką gwarancyjną, a skan strony z firmy "instalco" gdzie było napisane że kocioł należy do klasy A nie było podparte żadnymi badaniami na które można było się starać o jakiekolwiek dofinansowanie. Teraz za to dostałem z gminy arkusz do wypełnienia z podaniem klasy kotła i jeżeli nie mam żadnych badań kotła to muszę go zakwalifikować jako zwykły "śmieciuch" i wymienić w najbliższym terminie.

Patrzyłem też RBR-K i nie znalazłem na stronach dystrybutorów skanów badań spełniających wymagania 5 klasy emisji i ECODESIGN po za chwaleniem się takimi badaniami czyli identyczna sytuacja jak w przypadku mojego zakupu pieca wcześniej (wszyscy chwalili się badaniami, a po dostarczeniu kotła każdy umył ręce).

Przynajmniej teraz trochę się zmieniło i na stronie urzędu zamieszczają listę niskoemisyjnych urządzeń grzewczych na paliwa stałe spełniających wymagania ekoprojektu i tam RBR-K NIE MA.

link do listy:

To nie wiem jak to szukasz , że znaleźć nie możesz.

Maher na szczęście nie do mnie miej pretensje i na szczęście nie ode mnie ten kocioł kupiłeś.

Prosiłem już dwa razy żebyś maila podał to Ci wyślę te świstki choć wcale nie muszę Ci nic wysyłać, jednak Ty wolisz trzaskać dziobem po forum zamiast podać maila jak jesteś taki ciekawy.

Ja nie mam wpływu na to czy któryś z producentów chce czy nie chce wstawić swój kocioł na jakąś listę, kapujesz?

Ja je tylko sprzedaję i serwisuję jak mam czas.

To jak udowodniłem że na wpis na listę nie trwa bardzo długo tylko potrzeba kilku dni to teraz zmiana czyli producent nie chcę go wpisać na listę?

Może te papiery nie są w porządku jak to było z moim RBR-em i boi aby urzędnicy zweryfikowali legalność papierów?

Jaki to problem aby skany badań umieścić w ogólnodostępnym miejscu, co mi da jak dostane papiery z nowego RBR-a na maila jak nikt ich nie będzie mógł zweryfikować czy są oryginalne i spełniają wymagania ekoprojektu?

W małopolsce po to stworzyli listę niskoemisyjnych urządzeń grzewczych na paliwa stałe spełniających wymagania ekoprojektu aby wyeliminować właśnie takie przekręty jak z moim RBR-em że podobno badania były ale nikt ich nie widział, a nie każdy musi się znać kupując nowy kocioł jakie badania musi przejść aby nie trzeba było go złomować w pierwszej kolejności.

To nie wiem jak to szukasz , że znaleźć nie możesz.

Na twojej stronie też nie ma badań Autoryzowany Dystrybutorze Kotłów RBR i na stronie producenta też.

Edytowane przez Maher

Normalnie słabo się robi jak się to czyta - kol. Maher jak ten kocioł to bubel bo czegoś mu brakuje to kup sobie jakiś pierwszy lepszy kocioł z tej wymienionej listy i po sprawie i nie smuć w kółko jedno i to samo - po co Ci taki szajs w kotłowni !

Bo jak spytałem jakiej klasy jest mój RBR-11KW to nikt nie jest w stanie odpowiedzieć (muszę wpisać i dostarczyć do gminy).Jak napisałem jak w RBR-że wymienia się zawleczkę to sprzedawcy zaczęli mnie tylko atakować zamiast pomuc forumowiczowi.

A w foto kliknąłeś?

Nigdzie nie piszę aby spełniał wymagania ekoprojektu jest tylko klasa 5,a to w małopolsce za mało, po drugie chciałbym aby te papiery zweryfikował ktoś z urzędników w małopolsce, a nie tak jak w przypadku mojego RBR-a którego prawdopodobnie muszę zezłomować.

Edytowane przez Maher