Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przed chwila wlaczylem reczny + dmuchawa i kociol wstaje,moze byc tak ze dmuchawa dziala tylko przez chwile po wlaczeniu?

Jak ty chcesz palić w trybie ręcznym - to jest tryb do serwisu.

Po drugie za bardzo dmuchasz, za duża przerwa w podtrzymaniu itd.

Edytowane przez Maher

Wiem tylko piec jakby lepiej reaguje na dmuchawe z,trybu recznego

to wszystko jest do ustawienia, tylko nie w trybie ręcznym, popatrz na np. moje ustawienia i porównaj ze swoimi (ręcznie też dosypujesz węgla na palnik?).

Kolejne:

Zawsze bardziej dmuchasz w podtrzymaniu niż w pracy kotła, u ciebie jest odwrotnie (podtrzymanie 40%, praca 45%, ręczny 51%).

Problem zaczął się po zmianie węgla? czy może dmuchawa się przytkała?

Edytowane przez Maher

Maher nie pale pierwszy sezon ale takie numery mam od 2-tygodni.Piec dusi sie ok 50-60 C temp spalin i pozniej alarm wygaszenie kotla,i tsk w kółko.Wczesniej gasł po kilku godzinach teraz nawet nie bardzo chce do zadanej dojsc.Ja jestem zagranica i tylko podgladam ta walke

Może ciągu nie masz w kominie? była czyszczona rura między piecem a kominem (u mnie po 2 latach w rura 100 była zawalona w 90%)?

Jeśli kanał powietrzny palnika drożny, komin również, zetka sprawna ... to może wtyczka od dmuchawy nie jest dociśnięta ... Mogła wypaść przy używaniu czyszczaka (jak kable nie pospinane)

Wentylator raczej chodzi bo nie nabiłby temperatury na trybie ręcznym, prędzej obstawiam brak ciągu, bo przy ostrym dmuchaniu zwiększa ciąg i temperatura idzie w górę,a w podtrzymaniu gdy dmuchnie kilka sekund ciągu nie ma i się wszystko dusi.

@Maher - podobno rura wyczyszczona, pisałem o odkręceniu dmuchawy i sprawdzeniu kanału powietrznego w palniku - lubi się zawalić.

Jeśli cały tor "powietrzny" drożny to obstawiam wtyczkę dmuchawy, albo kondzior lub kostkę w dmuchawie

Jeżeli rura OK to jeszcze musi sprawdzić drożność dmuchawy, elektrykę bym odpuścił bo widzę jak włącza dmuchawę to temperatura spalin rośnie czyli dmuchawa się kręci.

Po drugie niech zmieni:

Czas postoju podajnika [min]

110 na np 80

i

Moc dmuchawy [%] w podtrzymaniu na 45%.

Coś jednak jest nie tak, bo dostał 15s węgla, dmuchawa chodzi a temp.spalin spada.

Jak drożność komina i pieca jest OK, to zostaje drożność dmuchawy sprawdzić lub węgiel dziadowski i trzeba dmuchać dużo mocniej aby go spalić.

Edytowane przez Maher

Znów kolejne kłamstwa, jeżeli papiery są w porządku to wpisanie na listę trwa kilka dni (patrzyłem na wpłynięcie wniosku wybranych kotłów i kiedy zostały dopisane do listy)......
Pieprzysz głupoty jak zwykle Maher. Sam znam przypadek kotła który przeszedł badania na Ecodesign w połowie sierpnia, w ostatnim tygodniu sierpnia złożono papiery a na liście nie ma go do dzisiaj. W dodatku nie jest to nowy kocioł na tej liście tylko kolejna moc tego samego produktu, ten kocioł w 2 innych mocach znajduje się na liście.