Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To i ja dorzucę swoje obserwacje.

Spalanie grupowe od kilku dni u mnie włączone i od wtorku do jutra rana starczy niecałe 50 kg .Uważam ,że całkiem przyzwoicie a w domciu temp.18 stopni(przepalam tylko w tym sezonie).Nie widzę problemów większych a resztę sobie dopracuję z czasem.Bardzo pomocne sa dostępy do sterowników co pomaga eksperymentować w ustawieniach aby optymalnie ustawić pod "siebie".Szkoda,że nie mam neta :/

Ja osobiście jestem zadowolony i właściwie nic nie robię poza sypaniem wegla wyrzucaniem popiołu i czyszczeniem raz na 2 tyg(nawet korony nie uszczelniałem).Sama podłogówka u mnie idzie i jesli tak ma wyglądac obsługa tego pieca to co ja do cholery w tej kotłowni bede robił,zeby miec troszkę prywaty w swoim królestwie :)?

Edytowane przez Delphion1

Dociągnij sobie drugi CAT5e... i małą lodóweczkę na "małe" książęce , wygodny fotel , dywanik pod nogi ;)

BTW to z jakiego oś kolega jest ? (tychy - dobrze widzę ?)

Prawie dobrze kolega widzi mieszkam w Bieruniu a Tychy podałem bo żonke mam z Tychów z czułowa :) Zapraszam na browara jak po drodze.

A co kanapy i lodówki to nie ma szans przy rozmiarach kotłowni :( No cóż piec mnie zawiódł i chyba bedę zmuszony częściej żonę "napastować" ;)

Zerwij folię ochronną jeżeli palisz w kotle.

To już dawno zrobione zaraz po zainstalowaniu.

Co do przekłamywania czujnika :wydaje mi się że miejsce instalacji ma duze znaczenie i najlepiej z dala od wentylacji okien drzwi itp.oraz od strony zacienionej budynku powinien być montowany. Ja wiem ,że mi o 2 stopnie zawyża bo jest zbyt blisko nawiewu do kotłowni i pewnie dlatego róznica gdyz wczesnij było ok ale nie przeszkadza mi to obecnie i nic złego sie nie dzieje.Wychodze z założenia nie ruszaj tego co jest dobre i nie przeszkadzaj kociołkowi :)

Teraz przy mrozach napewno spalanie pójdzie w górę ale coz zrobić :/

Do kolegów szczudło i raf poczytajcie sobie tą stronę w tym wątku, widać że koledzy ze stażem już dawno doszli do tych samych wniosków o kótrych wam pisałem:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194664-Relacja-z-testu-kot%C5%82a-na-sterowniku-eCoal/page7

Widzisz kolego jest tak jak napisałem i pisałem dawno temu ale nie wszystkim chce się poczytać trochę wstecz, przeważnie wpada ktoś pyta o coś co był pisane jedną stronę wstecz, trzy strony wstecz, sześć stron wstecz itd. Chce mieć wszystko podane na talerzu a kto ma czas pisać w kółko to samo. Nie ma komu znowu gryzmolić tego samego to pisze że to forum jest do dupy i wyskakuje.

A co do tematu to ile ludzi tyle gustów, nie da rady żeby mieć w pełni sterowalną instalację i piękne wykresy i minimalne spalanie, albo rybki albo pipki, coś za coś.

Pisałem jak byłoby idealnie ale trzeba by dużo czasu żeby znowu to samo pisac co dwa lata wstecz i ciężko coś takiego uzyskać dodatkowo w nowym domu którego jeszcze nie znamy.

Także panowie producent dał na wiele możliwości a już każdy musi sam sobie dopasować pod siebie co mu najbardziej odpowiada.

I prosze nie traktujcie tego jak jakiejś złośliwości bo od niej jest mi bardzo daleko :)

Za rok, nawet wcześniej wszystko stanie się dużo prostsze :)

Patrzcie na przykładzie zbigmaza, ostatnio sipus ma już więcej czasu i oni na bieżąco odpisują na pytania jakie zadajecie, my z minertu nie mamy co już tu robić chyba że szukać nowych klientów hehe.

Pamiętacie zbyszku i sławku ile mieliście pytań na początku i co wam pisałem ?

że za jakiś czas to wy już będziecie fachowcami bo będziecie mieli doświadczenie i poznacie możliwości kotła, przejmiecie pałeczkę i będziecie pomagali nowym chłopakom.

I to jest fajne i dlatego lubię to forum, jest kilku przemądrzałków w różnych wątkach ale w końcu jesteśmy tylko ludźmi :)

A co kanapy i lodówki to nie ma szans przy rozmiarach kotłowni :( No cóż piec mnie zawiódł i chyba bedę zmuszony częściej żonę "napastować" ;)

Przykro mi że się zawiodłeś, było coś szepnąć o co ci chodzi to podesłał bym ci jakieś gó..no, siedziałbyś tam na okrągło, upieprzony po pachy :)

jeszcze u żony mam przechlapane hehe.

No dobra, spalanie ok. 30 kg na dobę. Mróz ok. -7. Drzwi z domu do garażu brak :rotfl: wygrzewanie i wietrzenie. W środku około 17-18 stopni. 260 m2 podłogówki + 60 m2 garaż z pomieszczeniami gospodarczymi, czyli do ogrzania skromne 320m2.

W poniedziałek ma być już dom odcięty od garażu ale i tak chyba spalanie nie jest złe jak na warunki w jakich kociołek musi pracować?

Edytowane przez Alina&Mariusz

Przykro mi że się zawiodłeś, było coś szepnąć o co ci chodzi to podesłał bym ci jakieś gó..no, siedziałbyś tam na okrągło, upieprzony po pachy :)

jeszcze u żony mam przechlapane hehe.

Tak na powaznie dzięki za piecyk.Zaskoczył mnie i pewnie nie raz zaskoczy jeszcze.

Każdy by chciał aby miał ciepło i piec prawie nic nie palił ale to wymaga doświadczenia i przysiedzenia przy piecu a i tak efekty różne beda.

Pewnie jeszcze zadzwonię jak bede potrzebował pomocy i pozawracam dupę a u żony to raczej bedzie dług wdzieczności bo ostatnio mało czasu przy budowie ;)

No dobra, spalanie ok. 30 kg na dobę. Mróz ok. -7. Drzwi z domu do garażu brak :rotfl: wygrzewanie i wietrzenie. W środku około 17-18 stopni. 260 m2 podłogówki + 60 m2 garaż z pomieszczeniami gospodarczymi, czyli do ogrzania skromne 320m2.

W poniedziałek ma być już dom odcięty od garażu ale i tak chyba spalanie nie jest złe jak na warunki w jakich kociołek musi pracować?

Bardzo dobre spalanie moim zdaniem.

Mam pytanko - zamiast czujnika wewnętrznego mam podłączony AURATON 2005 tx rx PLUS - przerzucono mi go z olejaka. Próbowałem go ustawić w różnych konfiguracjach ze sterownikiem ecoal :

- regulator temperatury wewnętrznej na: termostat, potem na pokojowy w końcu na wyłączony....nie pracuje to tak jak powinno tzn. nie załącza pompy CO wedle zadanej temperatury na urządzeniu Auraton. Albo pompa CO pracuje non-stop, albo wcale... Podpowiecie coś?

Widzisz kolego jest tak jak napisałem i pisałem dawno temu ale nie wszystkim chce się poczytać trochę wstecz, przeważnie wpada ktoś pyta o coś co był pisane jedną stronę wstecz, trzy strony wstecz, sześć stron wstecz itd. Chce mieć wszystko podane na talerzu a kto ma czas pisać w kółko to samo. Nie ma komu znowu gryzmolić tego samego to pisze że to forum jest do dupy i wyskakuje.

A co do tematu to ile ludzi tyle gustów, nie da rady żeby mieć w pełni sterowalną instalację i piękne wykresy i minimalne spalanie, albo rybki albo pipki, coś za coś.

Pisałem jak byłoby idealnie ale trzeba by dużo czasu żeby znowu to samo pisac co dwa lata wstecz i ciężko coś takiego uzyskać dodatkowo w nowym domu którego jeszcze nie znamy.

Także panowie producent dał na wiele możliwości a już każdy musi sam sobie dopasować pod siebie co mu najbardziej odpowiada.

I prosze nie traktujcie tego jak jakiejś złośliwości bo od niej jest mi bardzo daleko :)

Za rok, nawet wcześniej wszystko stanie się dużo prostsze :)

Patrzcie na przykładzie zbigmaza, ostatnio sipus ma już więcej czasu i oni na bieżąco odpisują na pytania jakie zadajecie, my z minertu nie mamy co już tu robić chyba że szukać nowych klientów hehe.

Pamiętacie zbyszku i sławku ile mieliście pytań na początku i co wam pisałem ?

że za jakiś czas to wy już będziecie fachowcami bo będziecie mieli doświadczenie i poznacie możliwości kotła, przejmiecie pałeczkę i będziecie pomagali nowym chłopakom.

I to jest fajne i dlatego lubię to forum, jest kilku przemądrzałków w różnych wątkach ale w końcu jesteśmy tylko ludźmi :)

sipus tylko doda ze pozniej po wszystkich testach i probach wyglada to tak ze im sie mniej ingeruje tym to lepiej pracuje hehe

nawet mi sie zrymowalo ;)

a tak z porownujac, mi teraz przy mrozach w dzien do -10 ,noc -15 ,lyka teraz niespelna 20 kg,chyba tez nienajgorzej,temp w domu 22st ;)

Edytowane przez sipus31

Mam pytanko - zamiast czujnika wewnętrznego mam podłączony AURATON 2005 tx rx PLUS - przerzucono mi go z olejaka. Próbowałem go ustawić w różnych konfiguracjach ze sterownikiem ecoal :

- regulator temperatury wewnętrznej na: termostat, potem na pokojowy w końcu na wyłączony....nie pracuje to tak jak powinno tzn. nie załącza pompy CO wedle zadanej temperatury na urządzeniu Auraton. Albo pompa CO pracuje non-stop, albo wcale... Podpowiecie coś?

Pod które zaciski w sterowniku podłączyłeś Auratona ?

Daj 30zł kup czujnik i po problemie :rolleyes:

Podłączyłem go pod TERM-Spd - jakoś tak tam jest napisane. Czujnik pokojowy mam (był na wyposażeniu), ale żeby go podłączyć musiałbym ciągnąć przewód , robić dziury itp. Chciałem to załatwić bezprzewodowo.

To jest bezprzewodowy regulator ?, bo jak nie to wykorzystaj przewody od regulatora