Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cóż, ja nie wiem co dokładnie się popsuło. Po letnim postoju coś zaśniedziało/zardzewiało i nie dało się wajchy poruszyć. Za radą Pana Wieśka użyłem WD40 i młotek i "puściło" po 3 godzinach moich wysiłków. Ale po miesiącu obserwacji temp spalin stwierdziłem, że coś jest nie tak i ponownie kontaktowałem się z Panem Wieśkiem, a ten zgłosił sprawę do producenta. I teraz czekam na wymianę zawirowywaczy (sprawdziłem nazwę :p) i się doczekać nie mogę :(

I powiem Wam, że to zaczyna być mało śmieszne, dzisiaj musiałem z roboty wracać do domu, bo kocioł już jest tak "zarośnięty", że kondensat zaczął wyłazić. Obejrzyjcie sobie dzisiejszy wykres pracy kotła. Machanie wajchą coś tam jeszcze pomaga, ale wychodzi na to, że muszę to robić codziennie. Podniosłem nadmuch trochę, wyczyściłem czujnik temp spalin (który mam czyścić dwa razy w sezonie) i jakiś czas pochodzi, ale pewnie będę musiał dzisiaj lub jutro rozkręcać kocioł i czyścić ręcznie.

Jeżeli ktoś ma do serwisu/sprzedawcy kotła 300 km, tak jak ja, to niech lepiej się dwa razy zastanowi czy kupować kocioł od tej firmy (no chyba, że ktoś umie sam naprawiać).

Nie wiem co Was tak bawi? W ilu kotłowniach w swoim życiu byliście? Napisałeś po letnim postoju to pytanie w jakim stanie ten kocioł zostawiłeś na ten letni postój?

Zawijan bawi cię to? Co się stanie jak będzie kocioł zostawiony nie wyczyszczony a do tego wilgoć w kotłowni? Kiedyś w OE po tak pozostawionym kotle chciałem otworzyć zaślepkę z nad tylnego kanału spalinowego. Kocioł zajeb..y ,że głowa boli a zaślepka jak przyspawana.

Edytowane przez minertu

Nie wiem co Was tak bawi? W ilu kotłowniach w swoim życiu byliście? Napisałeś po letnim postoju to pytanie w jakim stanie ten kocioł zostawiłeś na ten letni postój?

Mnie nie bawi absolutnie nic. Wprost przeciwnie.

Po sezonie kocioł wyczyściłem na tyle na ile mogłem sięgnąć w różne miejsca. I zostawiłem go tak jak radziłeś. Wszystkie drzwi pozamykane, do środka wapno jako pochłaniacz wilgoci. Węgiel z podajnika wyciągnięty, kocioł rozkręcałem i czyściłem ręcznie to co czyszczą czyszczaki, wszystko tak jak mówiłeś minertu w trakcie naszej rozmowy telefonicznej. W piwnicy mam wilgoć, ze względu na wysoki poziom wody gruntowej, nic nie poradzę na to, mogę jedynie pootwierać okna i drzwi w piwnicy. A w to lato ciągle padało, co jeszcze pogarszało sytuację.

Dzisiaj się dowiedziałem, że nie jestem jedyną osobą, która ma problemy z tymi czyszczakami. Zobaczymy co będzie dalej.

Na początek podnieść i to znacznie temperaturę spalin !

Komin pewnie nie jest systemowy tylko murowany ?

Nawiew powietrza w kotłowni masz - jakąś "Z-tke" itp. - jak nie to pilnie wykonać!

Wentylacja w kotłowni jest ?

To co wyszło na ścianie to obawiam się, że pozostanie na początek jedynie skuć .

Edytowane przez czp01

Na początek podnieść i to znacznie temperaturę spalin !

Komin pewnie nie jest systemowy tylko murowany ?

Nawiew powietrza w kotłowni masz - jakąś "Z-tke" itp. - jak nie to pilnie wykonać!

Wentylacja w kotłowni jest ?

To co wyszło na ścianie to obawiam się, że pozostanie na początek jedynie skuć .

Komin murowany ( a mogłem zrobić systemowy) w użyciu od 5 lat. Żeby podnieść temp. spalin musiałbym przejść w tryb auto