Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

witam

kto ma rbr k-proszę zrobić taki kniff-z życia wzięte

wyjąć szuflada popielnika unieść do góry czyszczaki -z pręta np fi 8-10 zrobić go na literę el te el na końcówce na wymiar około 15-18 cm a druga strona troszeczke dłuższa od szuflady popielnika i energicznym ruchem pręta wyczyścić poprzecznie dolne kanały od strony popielnika

włożyć szufladę i energicznym ruchem ramienia w dół i do góry zostawiając ramie tak aby czyszczaki były uniesione do samej góry i jak ktoś ma rurę spalinową w poziomie do komina to ją wyczyścić kto tak zrobił to się pochwali jaki efekt uzyskał z mojej rady:cool:

Edytowane przez berdnard
korekta

witam

kto ma rbr k-proszę zrobić taki kniff-z życia wzięte

wyjąć szuflada popielnika unieść do góry czyszczaki -z pręta np fi 8-10 zrobić go na literę el te el na końcówce na wymiar około 15-18 cm a druga strona troszeczke dłuższa od szuflady popielnika i energicznym ruchem pręta wyczyścić poprzecznie dolne kanały od strony popielnika

włożyć szufladę i energicznym ruchem ramienia w dół i do góry zostawiając ramie tak aby czyszczaki były uniesione do samej góry i jak ktoś ma rurę spalinową w poziomie do komina to ją wyczyścić kto tak zrobił to się pochwali jaki efekt uzyskał z mojej rady:cool:

Trochę nie rozumiem twojej rady.

Ten wygięty pręt ma zostać w popielniku czy ma tylko służyć do oczyszczenia dolnej części poprzecznych kanałów.

Druga sprawa, co ma dać uniesienie czyszczaków. Nawet gdy ramie czyszczaka jest w pozycji "do siebie" to czyszczaki są dalej w kanałach.

Ruch czyszczaków w kanale podczas czyszczenia jest niewielki i wynosi parę centymetrów. Zasada działania czyszczaka jest taka, że gdy podczas ruchu wajchą do przodu i do tyłu, jeden czyszczak się podnosi to drugi opada.

Jednak jutro spróbuje :)

Edytowane przez Tommyle

pręt jest do wyczyszczenia na samym dole kanałów -chyba że masz dłuższą ręke to rękawica i jazda nikogo nie zmuszam do takiej błahej robotki -tylko pisać proszę prawdę jaki efekt jest po ;)

mówisz jeden czyszczak opada to drugi idzie w górę -nawet nie znasz konstrukcji rbr k:confused:

Edytowane przez berdnard
korekta

pręt jest do wyczyszczenia na samym dole kanałów -chyba że masz dłuższą ręke to rękawica i jazda nikogo nie zmuszam do takiej błahej robotki -tylko pisać proszę prawdę jaki efekt jest po ;)

mówisz jeden czyszczak opada to drugi idzie w górę -nawet nie znasz konstrukcji rbr k:confused:

Znam, bo jesienią wymieniałem. W domu mam 2 komplety wymontowane.

Faktycznie sprawdziłem na filmiku, który mam nagramy, że chodzą razem,(przepraszam tu mój błąd) ale tylko na tyle ile pozwala podłużne wycięcie na ramieniu zabieraka. I potrafię przyznać się do błędu :sick:.

Tak jak pisałem sprawdzę jutro i się pochwalę

Edytowane przez Tommyle

Dobę temu uniosłem czyszczaki do góry. Nie czyściłem dołu popielnika prętem (bo nie znalazłem) i nie czyściłem rury do komina bo robiłem to tydzień temu.

Powiem tak. Nie widzę żadnej różnicy.

Powiedz berdnard czego miałem się spodziewać, bo nie wiem na co patrzeć.:???:

Na dole w stopce podgląd mojego kotła. Można sobie sprawdzić.

Sterownik verbomat czyli ie-42 nie jest jeszcze dostępny publicznie dla wszystkich dlatego najpierw należy założyć sobie konto na http://www.ie.net.pl/ i wtedy na koncie z mapy po zalogowaniu się można wybrać sterownik do podglądu lub wtedy kliknąć w link tak jak w stopce od bernarda i też zadziała ( ale po zalogowaniu na swoje konto w ie)

:)

Udało się, dzięki Czp01 :) :)

Benek, pozwolić mi tu wrzucić schemat Twojego kotła /foto z ekranu/?

Jaki masz kociołek? Z tych wcześniejszych postów zrozumiałem, że masz RBR-K...

Pięknie działa, i to bez zaworów 3,4d, i z zużyciem węgla w ilości 1,1 kg/h, i w trybie pracy CWU równolegle z CO, i z zachowaniem odpowiedniej temp. na powrocie...

Edytowane przez Alessandro

Sterownik verbomat czyli ie-42 nie jest jeszcze dostępny publicznie dla wszystkich dlatego najpierw należy założyć sobie konto na http://www.ie.net.pl/ i wtedy na koncie z mapy po zalogowaniu się można wybrać sterownik do podglądu lub wtedy kliknąć w link tak jak w stopce od bernarda i też zadziała ( ale po zalogowaniu na swoje konto w ie)

:)

WOW ! Kurcze Czechu... Ty też masz verbomata ! :) Obejrzałem schemat, no pięknie.... zadowolony jesteś, co? :) Z zużyciem 0,7 kg/h ....:wiggle:

Na jaką powierzchnię grzania?

Edytowane przez Alessandro