Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Witam. Od 2 miesięcy uzytkuję RBR-a 12 KW . Już zaczeły się problemy, a mianowicie podajnik się zatrzymuje i piec się wygasza...wygląda to tak jak by silnik nie miał siły podać wegla (silnik robi się ciepły)...W trybie ręcznym ( przy załączonym podajniku) po 4-5 sekundach się zatrzymuje i dalej nie podaję ("cofam go biegiem wstecznym" i ta sama sytuacia-czyli poda przez 5 sekund i zatrzymuje się. Silnik zaczyna się robić ciepły po takich zabiegach) W ciągu tych dwóch miesięcy przytrafiło się już z pięć razy. Czy ktoś miał podobny problem? A może ktoś mi coś doradzi? Dodam, że najwięcej problemu (wyżej wymienionych) sprawia kiedy go zasypię 4x25kg ekogroszku.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

ja miałem podobny problem z moim Ekouniwersalem w pierwszym sezonie grzewczym. Objawy były takie, że przy napełnianiu zupełnie pustego podajnika silnik po kilku minutach pracy robił się gorący i przestawał działać (zabezpieczenie termiczne). Ponowne uruchomienie było możliwe po kilkunastu minutach. Dodatkowo podczas normalnej pracy bardzo często zrywało mi zawleczkę (silnik też się wyraźnie grzał). Przyczyną tych problemów był krzywy korpus podajnika, w efekcie czego ślimak w pewnym obszarze podajnika nie współpracował z korpusem współosiowo. Powodowało to mielenie węgla na drobny proszek i blokowanie paliwa na końcu podajnika. Po wymianie palnika na nowy problem zniknął całkowicie. Tak więc skontaktuj się ze sprzedawcą, gdyż prawdopodobnie konieczne będzie wezwanie serwisu.

Pozdrawiam

Nic takiego, trzeba tylko wymienić przekładnię.

Sprzedawca powinien wiedzieć o co chodzi albo zadzwoń do producenta bo nie wiadomo gdzieś to kupił to różnie może być.

Dodzwoniłem się do producenta bo sprzedawca bezpośrednio od niego brał piec (i dał mi nr telefonu). Pan Bałka potwierdził, że trzeba wymienić przekładnie. Podobno trafiły się wadliwe elementy w niej. Dzięki za podpowiedź i pozdrawiam.

Motoreduktor można wysłać kurierem i za 24 godziny jest u Ciebie, cztery śrubki każdy normalny chłop chyba potrafi przykręcić :)

W poprzedni piątek zasuwałem z młodym do kolegi Mobe za Poznań do kotła, około 300km w jedną stronę.

O 17.30 po szybkim prysznicu piłem już gorzałkę u kolegi z byłej pracy na imprezie pożegnalnej, odchodził na emeryturę :) Szczęściarz :)

I nie pochodził ...:bash: Nowa przekładnia tylko przez nockę popracowała...teraz słychać tylko "buczenie" silnika i ani do przodu ani do tyłu...jakaś porażka...:bash:

Trzeba było obejrzeć podajnik i ślimak czy nie ma nagaru.

Teraz zanim kosz się opróżni możesz poluzować śruby od motoreduktora te którymi przykręcasz je do palnika -pokręć trochę ślimakiem - tak żeby ślimak się ułożył i potem dokręć ale nie na "maksa" :)

Pokręć wiatrakiem silnika - jak ruszy to przyglądnij się kondensatorowi przy silniku - czasami wystarczy porządnie dokręcić (sprawdzić czy styki nie są zaśniedziałe)

Może po prostu kondensator silnika padł - miałem tak w swoim żeliwnym monstrum http://czp.pl/kociol/nastawy/kondensator/index.html

Koszt to chyba 8 czy 10 zł

Stary kondensator miałem o pojemności UF6 a nowy dałem większy o pojemności UF10 - wymiana była w 2010 roku i jeszcze nie padł a pierwszy oryginał wyzionął ducha po 2 latach.

Edytowane przez czp01

I nie pochodził ...:bash: Nowa przekładnia tylko przez nockę popracowała...teraz słychać tylko "buczenie" silnika i ani do przodu ani do tyłu...jakaś porażka...:bash:

Najlepiej jak na pustym koszu wyciągniesz zawleczkę i pokręcisz ślimakiem - powinien luźno chodzić ślimak (wtedy dokręcasz lub odkręcasz śruby od podajnika tak aby to możliwie najluźniej chodziło a śruby były możliwie najmocniej dokręcone, na śrubach masz minimalny luz i może nie chodzi cały podajnik w osi i przez to przekładnia nie wyrabia. Nie masz się co martwić bo u mnie w nowym dostarczonym piecu przekładnia kręciła się w przeciwnym kierunku, zmieliła sobie trochę groszku w podajniku i zrywała zawleczkę.

A ja Ci napiszę nic nie kombinuj bo to nic nie da :)

Niech chcę być złośliwy ale tak to jest jak się szuka 100 złotych taniej albo 8 procent i aby dziś nie myśląć co będzie później.

Nie kombinuję, założyłem starą przekładnię i przez nockę "pochodziła" (tylko pół worka węgla zasypałem) ,a co do 100 zł taniej to nie wiem bo ja za nieg zapłaciłem 8200zł.;) to nie wiem czy tak tanio... Po prostu potrzebny był mi niski piec (powyżej 140cm nie wchodził w rachubę) i ten wydawał mi się świetnym roziązaniema.

Już wszystko wiem, dziękuję.

Całe szczęście że nie zdążyłeś odesłać jeszcze tej starej przekładni która jeszcze dyszy.

Dziś dotarła trzecia przekładnia (różni się od tych dwóch poprzednich) okazało się też, że ma mniejszą średnicę na klin (to akutat nie był by chyba duży problem?), ale niestery nie pasuje otwór w które ten klin wchodzi jak patrzę w niego to jest połowa prześwitu...:( (w tych starych przekładniach są trzy różne otwory na kliny i można któryś dopasować)