Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Za jakiś czas i tak będę wymieniał kocioł na V klasę jak to na śląsku ( przepisy zmuszają i III klasa nie może być) - trzeba to zrobić dopóki będą dotacje (tak myślę) i mój wybór padł na razie na RBR K.

Wystarczy mi kocioł o mocy 12 KW na pewno, jednak waham się z wyborem pomiędzy 12 a 15 KW - różnica prawie żadna jedynie trochę większa pojemność wodna 15-tki. Wynika z tego, że 15-tka ma jakąś pewnie dodatkową półkę, której pozbawiono 12-tki. Tak myślę, że skoro ma dodatkową półkę to bardziej efektywnie grzeje no ale może to nieuprawniony wniosek.

Ma ktoś jakieś doświadczenie pomiędzy 12-tką a 15-tką i może coś podpowiedzieć :)

Bierz 12kw ja chciałem większy koniecznie Karoka wybił mi to z głowy i musze mu flaszkę wysłać:p

Mój dom z lat 90-tych parter, piętro i nieogrzewane nieocieplone poddasze styropian 5cm na ścianach powierzchnia ogrzewana 160m i rbr-k 12kw nie ma co robić.... W przyszłości chcę zaadoptować poddasze to może będzie lepiej.

No pomyślę a wcześniej kociołki na żywca obejrzę - grzeję co prawda 240 m2 po podłogach (wliczając kotłownię) . Ocieplone średnio - ściany 38 cm porotherm plus 10 cm styro na ścianach oraz 25 cm wełny na skosach i ostatnim stropie. Nie grzeję w tym garażu i dwóch pomieszczeń w przyziemiu to około 60 m2 bo nie ma takiej potrzeby ale jakby czasami grzać i te 60 m2 to może 15-tka byłaby w sam raz.

To i tak najwcześniej dopiero na przyszły rok - bo gdzieś 1-stycznia 2019 trzeba się ustawić w kolejkę na dofinansowanie czyli zakup byłby 2019 rok.

Bierz 12kw ja chciałem większy koniecznie Karoka wybił mi to z głowy i musze mu flaszkę wysłać:p

Mój dom z lat 90-tych parter, piętro i nieogrzewane nieocieplone poddasze styropian 5cm na ścianach powierzchnia ogrzewana 160m i rbr-k 12kw nie ma co robić.... W przyszłości chcę zaadoptować poddasze to może będzie lepiej.

Za co ta flaszka, skoro kocioł jest nadal (jak słychać znacznie) przewymiarowany? Wydudkany zostałeś bez mydła... Ile to pożera opału (i jakiego) na sezon?

Masz tu print screena od 21.10.2017 do dziś ... Jeżeli uważasz że dużo to nie mam pytań..... Aha opał Retopal

Uważam że to przeraźliwie mało. Wykazana średnia moc kotła (ledwo 2,5kW) mówi sama za siebie, gdy nominalnej kocioł ma 12, a który pewnie z 15 wyciągnie w razie potrzeby.

Przepraszam , czy ja sprzedaję szuflady?

Ja mam swoich klientów o których dbam i pisanie do mnie ,że mam Tobie szufladę w weekend załatwić jest chyba nie na miejscu. Nie sądzisz?

Czy ja proszę Ciebie o cokolwiek ? Gdzie jest napisane, że masz mi załatwić szufladę ? I to w weekend ! Zapytałem na forum odezwałeś się, że masz - nie moja szuflada to nie ma tematu !

Edytowane przez mpepe

Wystarczyła mi Twoja odpowiedź pod postem darianusa.

Nie mieszaj i nie ściemniaj napisałeś, że ja chce żebyś mi sprzedał/załatwił szufladę i to w weekend. KŁAMAŁEŚ bo nic takiego nie napisałem.

U siebie nie masz blacharza? przecież to proste... w giętarce powygina wg wymiaru, znituje czy zlutuje i po sprawie... ;) :)

Wystarczyła mi Twoja odpowiedź pod postem darianusa.

U siebie nie masz blacharza? przecież to proste... w giętarce powygina wg wymiaru, znituje czy zlutuje i po sprawie... ;) :)

Mam blacharza ale jak padnie półoś w aucie też mam jechać do tokarza ? Czy kupić w sklepie. Wiem rozumie twoje dobre skądinąd intencje i nie traktuj mojego wpisu jako atak

A propos nauczka dla mnie, że kotły kupuje się takie, które produkowane są w mojej okolicy lub mają serwis i można po byle pierdołę podjechać do sklepu/serwisu. Strach pomyśleć jakby padł mi podajnik w zimie.

Witam. Jestem pewny że wysłałem panu tą szufladę, zmieniłem firmę kurierską i obecnie nie mam możliwości odnalezienia listu przewozowego ale to już nie ważne w tej chwili. Mam jeszcze jedna ale inny wymiar ( niższa ).

Prawdopodobnie będzie u mnie w poniedziałek bo kurier dzisiaj już nie odbierze.

Wyśle teraz i dodatkowo podeśle na maila list przewozowy żeby mi ślad został, ok?

O jakim strachu pan pisze?, jak w ciągu pół godziny mogę złożyć cały kompletny palnik do pana kotła, wszystko leży na półce gdyby któryś z klientów był w potrzebie jak mróz przyciśnie.Podobnie leży wszystko do Eko Plusów Ogniwa, włącznie z kompletna przekładnią ( Nord ) choć nie sprzedałem ani jednego takiego kotła.

Jeśli ktoś zgadza się na koszt dojazdu i robocizny to dlaczego mam nie jechać i nie zarobić choćby nie był to mój klient? pakuję poope w busa i się jedzie.

Trzeba po prostu patrzeć gdzie się kocioł kupuje a nie tylko bo mi spuścili 100 czy 200pln, tylko tyle.

Był sprzedawca który chciał tylko zarabiać i już go nie ma.