Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Widzisz kolego jest tak jak napisałem i pisałem dawno temu ale nie wszystkim chce się poczytać trochę wstecz, przeważnie wpada ktoś pyta o coś co był pisane jedną stronę wstecz, trzy strony wstecz, sześć stron wstecz itd. Chce mieć wszystko podane na talerzu a kto ma czas pisać w kółko to samo. Nie ma komu znowu gryzmolić tego samego to pisze że to forum jest do dupy i wyskakuje.

A co do tematu to ile ludzi tyle gustów, nie da rady żeby mieć w pełni sterowalną instalację i piękne wykresy i minimalne spalanie, albo rybki albo pipki, coś za coś.

Pisałem jak byłoby idealnie ale trzeba by dużo czasu żeby znowu to samo pisac co dwa lata wstecz i ciężko coś takiego uzyskać dodatkowo w nowym domu którego jeszcze nie znamy.

Także panowie producent dał na wiele możliwości a już każdy musi sam sobie dopasować pod siebie co mu najbardziej odpowiada.

I prosze nie traktujcie tego jak jakiejś złośliwości bo od niej jest mi bardzo daleko :)

Za rok, nawet wcześniej wszystko stanie się dużo prostsze :)

Patrzcie na przykładzie zbigmaza, ostatnio sipus ma już więcej czasu i oni na bieżąco odpisują na pytania jakie zadajecie, my z minertu nie mamy co już tu robić chyba że szukać nowych klientów hehe.

Pamiętacie zbyszku i sławku ile mieliście pytań na początku i co wam pisałem ?

że za jakiś czas to wy już będziecie fachowcami bo będziecie mieli doświadczenie i poznacie możliwości kotła, przejmiecie pałeczkę i będziecie pomagali nowym chłopakom.

I to jest fajne i dlatego lubię to forum, jest kilku przemądrzałków w różnych wątkach ale w końcu jesteśmy tylko ludźmi :)

Ostatnio nie miałem zbytnio czasu i nie jestem na bieżąco ale nadrabiam czytając. Nie zawsze też jest czas siedzieć przy kompie. Wszystkie, no może prawie wszystkie te pytania już były zadawane i były podawane na nie odpowiedzi. Faktycznie może się znudzić takie odpowiadanie na te same pytania. Jedynie pytania o nowych softach są aktualne, bo to jest nowe i nie każdy jeszcze łapie co z czym. Ja też dopiero dzisiaj wgrałem nowy soft i to nawet jeszcze nie poczytałem co on zawiera :)

Co do moich pytań proszę się nie dziwić, mój pierwszy kociołek na węgiel. Najpierw w mieszkaniu miałem gaz, potem przeprowadziłem się do domu i miałem prąd, teraz mam węgiel. Dla mnie to była całkowita nowość i do tej pory nie miałem z czymś takim do czynienia. Pytania zawsze są i będą, j też się będę jeszcze pytał bo wszystkiego nie wiem. Cały czas czytam i się uczę :)

A co do przebywania w kotłowni to już kiedyś pisałem że przebywam tu już prawie na stałe :)

Wygody sobie stworzyłem i nie narzekam :p

Myślę że już będę na bieżąco czytał, chyba że znowu mi coś wyskoczy :jawdrop:

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do kolegów szczudło i raf poczytajcie sobie tą stronę w tym wątku, widać że koledzy ze stażem już dawno doszli do tych samych wniosków o kótrych wam pisałem:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194664-Relacja-z-testu-kot%C5%82a-na-sterowniku-eCoal/page7

Dowiedzialem się tyle, że ecoal nie radzi "chyba" sobie z niskim odbiorem ciepła co w moim przypadku raczej się powtierdza. Z drugiej strony sa opinie że sobie radzi :o. Dlatego dzięki za zrobienie jeszcze większego mętliku :bye:

A u mnie nowe nastawy chyba coś nie spasowały, od samego rana piec nie może się uspokoić.

Tomku to był jeden z wielu sposobów, zarzucano ci nie stabilną pracę i szarpanie, brzydki wykres, zobacz jak ładnie te z wczoraj wyglądają, mogę doprowadzić do prawie równych poziomych kresek jak ktoś chce ładny wykres i jest dla niego ważny hehe.

Poczytajcie jeszcze raz co napisałem wczoraj, coś za coś.

Można by to zrobić prawie idealnie ale nie w nowym domu którego nie znamy, trzeba by potężnej mądrej głowy do wyliczeń lub dobrego praktyka z odrobiną oleju w głowie.

Pisałem już dość dawno jak ja to widzę ale za dużo bazgrania. Kto chce niech szuka po forum w starych wpisach.

Było to moje założenia teoretyczne a jak było by w praktyce nie mam pojęcia :)

Jak w stopce hehe.

Dowiedzialem się tyle, że ecoal nie radzi "chyba" sobie z niskim odbiorem ciepła co w moim przypadku raczej się powtierdza. Z drugiej strony sa opinie że sobie radzi :o. Dlatego dzięki za zrobienie jeszcze większego mętliku :bye:

Zależy co uważasz za "nieradzenie" jeśli jest to przechodzenie w podtrzymanie przy niskim obiorze to żaden sobie nie radzi.

Tomku to był jeden z wielu sposobów, zarzucano ci nie stabilną pracę i szarpanie, brzydki wykres, zobacz jak ładnie te z wczoraj wyglądają, mogę doprowadzić do prawie równych poziomych kresek jak ktoś chce ładny wykres i jest dla niego ważny hehe.

Poczytajcie jeszcze raz co napisałem wczoraj, coś za coś.

Można by to zrobić prawie idealnie ale nie w nowym domu którego nie znamy, trzeba by potężnej mądrej głowy do wyliczeń lub dobrego praktyka z odrobiną oleju w głowie.

Pisałem już dość dawno jak ja to widzę ale za dużo bazgrania. Kto chce niech szuka po forum w starych wpisach.

Było to moje założenia teoretyczne a jak było by w praktyce nie mam pojęcia :)

Jak w stopce hehe.

Nie no pieknie szedl,co praktyka to praktyka ;)

Aha miałem zapytać czy wczoraj pod wieczór miał ktoś problem z zalogowaniem się do sterownika na platformie ?

Gdzieś po 18-ej nie mogłem się zalogować na swojego Bruli, miałem też kilka telefonów od klientów, zgłosiłem sprawę zaraz do Elektro-System, widać chłopaki nie spali i się uwinęli bo teraz już jest ok.

Nie no pieknie szedl,co praktyka to praktyka ;)

Eeee tam, były jeszcze trochę wahania przy właczaniu pompki od podłogi.

Ci co już sezon przetrwali ustawili sobie jak im pasuje i co im odpowiada, reszta zrobi to tej zimy i jak będziecie tutaj dalej zaglądać to zobaczycie że historia co roku się powtarza :)

Te same pytania co trzy strony, te same odpowiedzi.

Ale powiem wam że trafiają się ludzie bardzo dociekliwi i oczytani w temacie już przed zakupem dużo wiedzą o kotle i sterowaniu, dopytują tylko o szczegóły.

Panowie, jeżeli chodzi o mnie to mnie te wykresy nie ruszają, ja tylko chciałbym najbardziej optymalne ustawienia zrobić, Beata&Slawek mówił, że mam źle i jestem uparty to czemu by nie spróbować czegoś co będzie "lepsze". Ale jak to ma być lepsze skoro pochłania zasobnik w 2 dni, myślałem, że piecyk będzie przebijał temp. o 5 stopni tak jak to zawsze robi a potem chwile odpoczynku, a on starał się trzymać temperaturę zadaną kosztem ciągłej pracy podajnika. Ja sobie go już ustawię na cycuś glancuś jak będę mieszkał w domu, i będę miał możliwość regulacji termostatów itd itp. Wczoraj w nocy wróciłem do ustawień początkowych, takich jak Wiesiek (karoka65) ustawił mi na początku, wydaje mi się to bardziej opłacalne finansowo :D a przecież o to chodzi, a nie o ładne wykresy.

wydaje mi się to bardziej opłacalne finansowo :D a przecież o to chodzi, a nie o ładne wykresy.

SWIĘTE SŁOWA...... ale co niektórzy wolą ładne kreseczki :) i już!! i co im zrobisz??:o ładne kreseczki będa pod jedenym warunkiem... że kociołek będzie miał stały odbiór ciepła (lub takiego odbioru nie będzie miał wcale-i będzie grzał sam siebie) wszelkie wyłaczenia podłogówki,CO,czy CWU zakłócają ładne kreseczki na wykresach ;)

Edytowane przez Piotrek42

SWIĘTE SŁOWA...... ale co niektórzy wolą ładne kreseczki :) i już i co im zrobisz??:o ładne kreseczki będa pod jedenym warunkiem... że kociołek będzie miał stały odbiór ciepła (lub takiego odbioru nie będzie miał wcale-i będzie grzał sam siebie) wszelkie wyłaczenia podłogówki,CO,czy CWU zakłócają ładne kreseczki na wykresach ;)

Również ŚWIĘTE SŁOWA choć pisane już ktoryś raz z kolei :)

Trzeba czasem coś udowodnić łopatologicznie a każdy ma wybór i to w bardzo szerokim zakresie.

Ale jak to ma być lepsze skoro pochłania zasobnik w 2 dni, myślałem, że piecyk będzie przebijał temp. o 5 stopni tak jak to zawsze robi a potem chwile odpoczynku,

Można uzyskać taki efekt przy zastosowaniu zaworu N-drożnego na przykład. Ustawiamy wtedy wyższą temp. na kotle przycinając przepływ na zaworze ale przy zmianach temp. na zewnątrz trzeba iść do kotłowni i przekręcić ten zawór, ewentualnie dodatkowo następne koszty, czyli głowica z siłownikiem + jakiś moduł które kosztują i mogą się zepsuć jak wszystko z resztą. Jeśli możemy raz coś ustawić i nigdzie nie biegać, w końcu jak już płacimy nie małe pieniądze i mamy wszystko jednym to wykorzystujmy te dobrodziejstwa.

Chyba lepiej pstryknąć coś z lapka, tableta czy komórki leżąc do góry palikiem na wersalce :) niż biegać do kotłowni.

Można uzyskać taki efekt przy zastosowaniu zaworu N-drożnego na przykład. Ustawiamy wtedy wyższą temp. na kotle przycinając przepływ na zaworze ale przy zmianach temp. na zewnątrz trzeba iść do kotłowni i przekręcić ten zawór, ewentualnie dodatkowo następne koszty, czyli głowica z siłownikiem + jakiś moduł które kosztują i mogą się zepsuć jak wszystko z resztą. Jeśli możemy raz coś ustawić i nigdzie nie biegać, w końcu jak już płacimy nie małe pieniądze i mamy wszystko jednym to wykorzystujmy te dobrodziejstwa.

Chyba lepiej pstryknąć coś z lapka, tableta czy komórki leżąc do góry palikiem na wersalce :) niż biegać do kotłowni.

Ja tak wlasnie mam z tym zaworem,ale nie biegne do kotlowni tylko daje mu ciut wiecejna kociolku i jest to samo,mnostwo opcji ,mnostwo regulajci,wybory,to jest zaleta tego stera a przede wszystkim komfort i cieplo jakie chcemy.:)

Ja tak wlasnie mam z tym zaworem,ale nie biegne do kotlowni tylko daje mu ciut wiecejna kociolku i jest to samo,mnostwo opcji ,mnostwo regulajci,wybory,to jest zaleta tego stera a przede wszystkim komfort i cieplo jakie chcemy.:)

Tak też można ale czas do czasu palec musisz nadwyrężyć na klawiaturze hehe.

Tak też można ale czas do czasu palec musisz nadwyrężyć na klawiaturze hehe.

Jak najprostsza instalacja będzie najlepiej chodziła i raz ustawiona nie będzie wymagała regulacji. Dodanie zaworów N-drożnych do tego sterowalnych przez jakikolwiek sterownik powoduje tym że są potrzebne dodatkowe zabezpieczenia przed brakiem zasilania. Już do samych pomp i kotła (sterownika) jest potrzebne jakieś zabezpieczenie a jak dołożymy dodatki to takie zabezpieczenie musi mieć podwyższoną moc a co za tym idzie więcej kosztuje.

Wszystko można zrobić tylko jakim kosztem? Nawet jak będą sterowane ręcznie będzie potrzeba sobie pokręcić, bo może będzie lepiej? :p

Ładne wykresy, idealne temp. w każdym pomieszczeniu są zawsze związane z kosztami. A jak się to będzie zachowywało jak braknie energii?:p

Koledzy przypominam się z tym Auratonem - wpis na poprzedniej stronie . Jestem gotów założyć czujnik wewnętrzny,ale w ostateczności :)

Orientuje się ktoś czy ten Auraton może współpracować z ecoalem? Kombinowałem już z włączona pompą, wyłączoną z ustawieniem na termostat i potem na czujnik pokojowy - no nie pracuje tak jak powinno....Poza tyn piecyk pracuje super i w domu ciepło, ale jak się to mówi, chciałby dopiąć ten ostatni guzik :)

Koledzy przypominam się z tym Auratonem - wpis na poprzedniej stronie . Jestem gotów założyć czujnik wewnętrzny,ale w ostateczności :)

Orientuje się ktoś czy ten Auraton może współpracować z ecoalem? Kombinowałem już z włączona pompą, wyłączoną z ustawieniem na termostat i potem na czujnik pokojowy - no nie pracuje tak jak powinno....Poza tyn piecyk pracuje super i w domu ciepło, ale jak się to mówi, chciałby dopiąć ten ostatni guzik :)

Sprzedaj tego Auratona na wiadomej aukcji a kup sobie kabelek 2 lub 4 x 0,5mm2 i podłącz czujnik a wtedy zawsze jak siedzisz przy kompie będziesz wiedział jaką masz temp. w domu :) Mało tego, nie wykorzystujesz czujnika od podłogówki. Też możesz go przypiąć w jakimś pomieszczeniu i nim oddzielnie sterować. Już masz dwa pomieszczenia z różnymi temp. ale tylko jak masz dwa zasilania z oddzielnymi pompami.

Auraton jest dobry ale zawsze trzeba do niego podejść i zobaczyć co tam masz, a po połączeniu czujnika zawsze tam gdzie jesteś w zasięgu internetu:)

Zrobisz jak zechcesz, ale wygodniej to robić jak się siedzi :p

Witam po długim czasie :) .Co prawda kotła jeszcze nie zakupiłem bo jakoś nie mogę dolecieć do kraju,ale są też tego plusy bo instrukcje e Coala niedługo będę znał na pamięć od tego czytania,i może nie będę wam za często zawracał gitary:) zobaczymy czas pokaże.Ale puki nie mam jeszcze tego rbr-ka to mam pytanie jakich pompek używacie w swoich instalacjach?? do CO,CWU,jak i mieszającej,pytam dlatego iż wyczytałem ze energooszczędne pompki typu Wilo stratos pico i Grundfos Alpha2 powodują miganie kontrolki spowodowane zastosowaniem w sterowniku eCoal filtra przeciwzakłóceniowego,jednocześnie wyświetlając błąd E 04 pozbyciem się tego migania należy wyciąć(wylutować) kondensatory jak to pokazano na tym zdjęciu.Pompki fajne do oszczędne ale chyba za bardzo nafaszerowane elektroniką i stąd te problemy.Czy ktoś posiada tego typu pompki i spotkał się z tym wyżej opisanym przypadkiem?

170.jpg