Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Szybkie pytanko

Jak myślicie, czy ten "patent" na zaklejenie otworów antyspalinowych ma jakiś wpływ na powietrze dostające się do palnika?

https://zapodaj.net/11b7a05d5d7d2.jpg.html

https://zapodaj.net/fb11a10192102.jpg.html

Zmieni kierunek, siłę?

Pozdrawiam

Tomasz

Edytowane przez Kazek13
zdjęcie

Jeśli masz wysoki komin ( duży ciąg ) i jak nie będą one zaklejone możesz mieć problem z przegrzewaniem się podajnika.

Wiem, dlatego to zakleiłem (to zdjęcia mojego autorstwa :rolleyes:). Tak to wymyśliłem bo nie miałem nikogo ze spawarką.

Kłopot w tym, że pali mi się teraz tylko od strony drzwiczek, a od strony tylnej ściany kotła robi się spiek koksowy i w ogóle nie ma płomienia.

Dlatego zastanawiałem się czy ta śruba może mieć jakiś wpływ na powietrze dochodzące do palnika.

Przed tym zabiegiem było zaklejone uszczelnieniem do tłumików, ale drobniejszy węgiel wypchał i temp podajnika skakała 60 - 85 st.

Przed zaklejeniem nie miałem takich jaj ze spiekaniem się tego węgla.

Pozdrawiam

W automacie sam zrobi powera żeby dojść, w grupowym Ty decydujesz i obcinasz mu moc.

No właśnie i pytanie za 100 pkt który tryb jest bardziej ekonomiczny? Z wykresów wynika że w trybie automat szybciej osiąga temp zadaną CO ale kosztem wysokich spalin - wiadomo jest większy nadmuch :confused:

Oszczędniejszy (ilość grochu) jest grupowy.

No tak ale patrząc na wykres np. 26 bm ( temp. zewn gdzieś w okolicach 0 ) temp zadana Co osiągnoł dopiero po ok 3,5 godzianch oczywiści w tym czasie dogrzewał dom. Natomiast przy przejściu na ecoal w dn. 29 bm (temp zewn. troche wyższa ) temp. zadaną CO osiągnoł po niecałych 2 godzinach. dodam że temp. zadana to 55 stopni. Czyli czy aby na pewno tego grochu idzie więcej czy może tyle samo. Ecoal szybciej osiągnoł temp. zadana CO

To że w automacie dojdzie szybciej to na pewno, jednak podając więcej grochu podnosi wiatry i automatycznie więcej ciepła spierdziela ze spalinami. Przy grupowym podaje dawkami ze stałą prędkością i stałym wiatrem a spaliny masz ustabilizowane na jednej temp. Popatrz ile °C miały przy grupowym (120°C?) a ile przy automacie (200°C), czy jesteś w stanie policzyć ile ciepła poleciało w komin?

Testowałem w zimie na jednym i drugim, spalanie miałem mniejsze na grupowym około 4 kg /24 h przy temp na zewnątrz -15 do -17°C.

Ustawione miałem tak że na grupowym obniżona moc i cały czas nie mógł dojść do zadanej , brakowało mu tak 4 do 7°C, była to praca ciągła na grupowym.

To że w automacie dojdzie szybciej to na pewno, jednak podając więcej grochu podnosi wiatry i automatycznie więcej ciepła spierdziela ze spalinami. Przy grupowym podaje dawkami ze stałą prędkością i stałym wiatrem a spaliny masz ustabilizowane na jednej temp. Popatrz ile °C miały przy grupowym (120°C?) a ile przy automacie (200°C), czy jesteś w stanie policzyć ile ciepła poleciało w komin?

Testowałem w zimie na jednym i drugim, spalanie miałem mniejsze na grupowym około 4 kg /24 h przy temp na zewnątrz -15 do -17°C.

Ustawione miałem tak że na grupowym obniżona moc i cały czas nie mógł dojść do zadanej , brakowało mu tak 4 do 7°C, była to praca ciągła na grupowym.

Ok dzięki za dokładne przybliżenie problemu:yes:

Drodzy Forumowicze,

używam od 5 lat Ekouniwersal 32KW do ogrzewania dwóch domów ( teoretycznie, bo drugi się buduje :). Do tej pory paliłem ekogroszkiem, ale w tym roku obecny dostawca zirytował mnie. Niby opał ten sam, ale widzę, że inaczej się pali, dużo spieków a do tego trzy razy stanął ślimak.

Spróbowałem ostatnio pellet. Pierwszy tydzień - super. Czysto, piękny płomień, nie śmierdzi. Niestety później zasypałem mokry pellet. No i porażka. Pellet zaczął się palić w koszu.

Czy macie jakieś doświadczenie z paleniem w tym piecu takim paliwem?

Jakieś zmiany ustawień sterownika?

Ja tylko zwiększyłem długość pracy podajnika z 6s na 12s.

Drodzy Forumowicze,

używam od 5 lat Ekouniwersal 32KW do ogrzewania dwóch domów ( teoretycznie, bo drugi się buduje :). Do tej pory paliłem ekogroszkiem, ale w tym roku obecny dostawca zirytował mnie. Niby opał ten sam, ale widzę, że inaczej się pali, dużo spieków a do tego trzy razy stanął ślimak.

Spróbowałem ostatnio pellet. Pierwszy tydzień - super. Czysto, piękny płomień, nie śmierdzi. Niestety później zasypałem mokry pellet. No i porażka. Pellet zaczął się palić w koszu.

Daj sobie spokój ja próbowałem. Cofanie żaru i 100 deg. na podajniku prawie pewne

Drodzy Forumowicze,

Nie daj sobie spokój, bo pelletem można palić kwestia ustawień i warunków, ja pierwszy sezon grzewczy 2011/2012 paliłem samym pelletem 3T poszły później różnego rodzaju mieszankami z pelletem, na początku też były różnego rodzaju problemy ale później po dobraniu odpowiednich ustawień zero problemów i na przyszły sezon chyba też polecę pelletem bo już tych ekogroszków i tych krajowych i ze wschodu mam powoli dość. Jeżeli chodzi o ustawienia to konkretnie nie pamiętam jakie były ale każdy je musi dobrać do własnych warunków,

W Ustawieniach-zawansowanych - typ podajnika - retortowy ecoal, a w spalaniu - typ kotła -pellet następnie dobrać odpowiednio długość podawania i częstość powtórzeń tak żeby żar nie schodził za nisko i nie nagrzewał ślimaka i to jest równie ważne w pracy jak i w podtrzymaniu, generalnie z tego co pamętam to przy pellecie lepiej częściej po mniej, oczywiście dawka odpowiednia aby się kopczyk nie zapadał no i dobór wiatru nie za mocno bo jeszcze nie do końca spalone pellety będzie wydmuchiwać :), no i sprawa zasadnicza to regulator ciągu, czyli tzw klapka przy dmuchawie ( coś podobnego do tego https://www.domer.pl/regulator-ciagu-przepustnica-70-x-45-x-70-mm-tr-6a.html) co by lewego powietrza nie zaciągało przez dmuchawę na postoju i nie powodowało wypalania dziury na palenisku i zapadanie żaru,

Nie wiem co kolega miał na myśli pisząc że zasypał mokry pellet ale skutek może być taki że mokry pellet w ślimaku pęcznieje blokuje ślimak, zrywa zawleczkę, brak podawania żar schodzi na ślimak i nagrzewa go i.t.d. i.t.d.

Czy na grupowym można pelletem pewnie tak kwestia ustawień i wprawy w tym co się robi, pamiętajmy że bez tlenu to i słomy nie spali a skoro żar idzie do podajnika to musi dostawać gdzieś lewe powietrze.

Przy tej mocy i zapotrzebowaniu polecałbym pellet 8mm oczywiście na lato pellet nie specjalnie bo czas podtrzymania radykalnie spada ale to każdy musi wybrać wg własnych upodoban i możliwości.

Edytowane przez keteimj