Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Witam Mam RBR 17kw zakupiony jakieś 3 lata u Minertu tej zimy tego miesiąca mam mały kłopot tzn nie wiem czy mały liczę na rady kolegów Chodzi o temp podajnika niebezpieczne wzrasta dzis w nocy miala 85st nie wiem dlaczego do tej pory nie bylo z tym kłopotu byla najwyżej 40st Kiedy dzis rano bylem zajrzec do piecyka po otwarciu dzrwiczek na palnik z dmuchay lecial dym nie wiem co o tym myslec ida mrozy sytuacja mnie nie pokoi Pozdrawiam i bede wdzieczny za kazda rada bo nie wiem co z tym problemem robic ???/

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Mam RBR 17kw zakupiony jakieś 3 lata u Minertu tej zimy tego miesiąca mam mały kłopot tzn nie wiem czy mały liczę na rady kolegów Chodzi o temp podajnika niebezpieczne wzrasta dzis w nocy miala 85st nie wiem dlaczego do tej pory nie bylo z tym kłopotu byla najwyżej 40st Kiedy dzis rano bylem zajrzec do piecyka po otwarciu dzrwiczek na palnik z dmuchay lecial dym nie wiem co o tym myslec ida mrozy sytuacja mnie nie pokoi Pozdrawiam i bede wdzieczny za kazda rada bo nie wiem co z tym problemem robic ???/

Sprawdź podłączenie kabli w sterowniku, czasami słabe połączenie tak może się zachowywać.

NIe Zbigmaz niestety to nie byl kabelek ale cztery otwory w dyszy palnika kilku kolegów miało tu juz ten problem z ekoenergią i tym źle zabezpieczonym napowietrzaniem czekala mnie rozbiórka i klejenie tych dziur cementem do tłumików na szczescie kociołek już pracuje przed mrozami zdążyłem dzięki pomocy Minertu ( wiszę kolejnego browara ) Pozdrawiam

NIe Zbigmaz niestety to nie byl kabelek ale cztery otwory w dyszy palnika kilku kolegów miało tu juz ten problem z ekoenergią i tym źle zabezpieczonym napowietrzaniem czekala mnie rozbiórka i klejenie tych dziur cementem do tłumików na

Jak już "rozjechałeś" palnik zamiast klejenia trzeba było to zaspawać i byłoby na wieki, wieków.

Ja nie bawię się w żadne klejenia jak coś takiego komuś robię.

Witam,

Pan jest chyba jedyny, który akurat nie miga się od pomocy innym.

Piszę o strachu przed brakiem części zamiennych ze strony producenta a raczej braku możliwości ich zakupu od ręki w sklepie stacjonarnym. Jak mogę sam wymienić: silnik, motoreduktor, palnik, podajnik itd... a jest piątek lub czwartek po południu to najlepiej byłoby mieć pod ręką sklep firmowy producenta kotła, który od ręki wyda/sprzeda część. Wymiana silnika to odkręcenie 4 śrubek 10min roboty.

W rodzinie miałem przypadek rozszczelnienia kotła w samą Wigilię brzmi nieprawdopodobnie a jednak. Znajomi wybrali piec koloru "niebieskiego" bo mieli 50km do producenta.

Tak jak pisałem w przypadku pana palnika czy Burnera z Ogniwa nie zaskoczy mnie nic nawet w niedzielę :)

Z biegiem czasu będzie leżał też Batory na półce ale jeszcze jest za "młody" żeby chomikować części.

Wentyle leżą, wszystkie części do sterownika, także biedy nie ma, można spokojnie zimować :)

W rodzinie miałem przypadek rozszczelnienia kotła w samą Wigilię brzmi nieprawdopodobnie a jednak. Znajomi wybrali piec koloru "niebieskiego" bo mieli 50km do producenta.

W moim domu rodzinnym pierwszy kocioł rozciekł się w dniu Święta Trzech Króli - podczas stanu wojennego (1982). Tato wspomina to do dziś.

Potrzebna pomoc. RBR12 kW z 2014 mam problem z tylnim czyszczeniem. Idzie lekko do połowy, potem się zacina i dalej za nic nie chce iść. Z powrotem też trzeba mocno szarpnac. Jak to wyczyścić? Jeszcze 2 tygodnie temu problemu nie było. Ale potem miałem awarie bo mi się czopuch zapchał doszczętnie i piec się smoła pokrył od wewnątrz.

Ruchać w te i nazad po trochę aż się rozrucha :)

Nie kręcić pizdrutem w koło osi żeby się nie wykręcił z czyszczaka bo jest trochę przerąbane to skręcić w kotle.

Z tym nie kręcić to staram się jak mogę, choć jak się szarpie to różnie bywa. Na skróty drogi nie ma? Przepalić się tego jakoś nie da?

Z tym nie kręcić to staram się jak mogę, choć jak się szarpie to różnie bywa. Na skróty drogi nie ma? Przepalić się tego jakoś nie da?

Tez miałem ten problem w zeszłym sezonie, gdy paliłem tanim ekogroszkiem.

U mnie pomogło lekkie stukanie w wajchę oraz przepchanie łańcuchem.

Tzn wpuszczasz koniec łańcucha w szufladę górną (górne drzwiczki), wychodzi ci na dole tam gdzie szuflada od popiołu i jeździsz na lewo i prawo :)

Tez miałem ten problem w zeszłym sezonie, gdy paliłem tanim ekogroszkiem.

U mnie pomogło lekkie stukanie w wajchę oraz przepchanie łańcuchem.

Tzn wpuszczasz koniec łańcucha w szufladę górną (górne drzwiczki), wychodzi ci na dole tam gdzie szuflada od popiołu i jeździsz na lewo i prawo :)

I o takie wsparcie mi chodziło! Dzięki! dziś wieczorem będę miał wizytę w kotłowni, to popróbuję i tak i tak. i wieczorem dam znać.

Dzięki za pomoc!

Było to już dawno temu ale widzę że zapamiętałeś :)

Nie chciałem znowu tu pisać bo następny jakiś .......... podłapie i będzie że na wyposażeniu RBRa musi być 1,5m łańcucha do wiązania krowy czy jakoś tak :)

Każdy z klientów ma fona na fakturze, idzie się do mnie dodzwonić, czasami długo zajęte ale można.

Ja mam zapisane numery tych którzy kupili kotły ( tych co nie też :) ) ale nie wszystkie pamiętam jak miałem zapisane kontakty.

Mpepe ponarzekał dwa czy trzy dni o szufladkę, pisałem do niego na PW pisałem i tutaj ale cisza.

Chyba zardzewieje u mnie albo znowu gdzieś przepadnie.

Pisałem kilka postów wyżej o tym, że kilka razy zgasł mi kocioł z niewyjaśnionych przyczyn.

Wyczyściłem czopuch, ale on nie był niedrożny. Wątpię by to o niego chodziło.

Mam jednak swoją nową teorię :) Być może chodzi o grudy popiołu, które zalegają na palniku, opierając się o ściankę kotła...

Być może po kilku dniach tworzy się z tego na tyle silna konstrukcja, że powoduje ona zachwianie pracy palnika (popiół sam nie opada na dół) i wtedy dochodzi do wygaszenia? Albowiem zawsze po takim wygaszeniu miałem na palniku mocno naj*bane :)

Co o tym myślicie szanowni koledzy palacze? :)