Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie jak radzicie sobie z kondensatem w kominie. Mi niestety troche wychodzi na zewnątrz. Wiadomo niższa temp. spalin i kondensat gotowy. Czy tylko pozostaje wkład?

Nie mam RBR tylko ogniwo. Komin murowany 24x12 czy coś koło tego.

W piwrwszym roku wyszły plamy na nie ogrzewanym strychu. Poradziłem sobie przez:

Nie sypię mokrego paliwa do kotła

Jak termostat odpali kocioł to jadę kilka godzin bez odstawienia do momentu dogrzania.

W trybie zimowym temperatura na kotle 57-60*C

Temperatura spalin w czasie jazdy 90-120*C

Na strychu do komina przyłożyłem płytę wełny.

Ponad dachem komin nieocieplony

Komin jedną ścianą graniczy ze środowiskiem zewnętrznym jest ocieplony.

• 2 weeks później...
Nie mam RBR tylko ogniwo. Komin murowany 24x12 czy coś koło tego.

W piwrwszym roku wyszły plamy na nie ogrzewanym strychu. Poradziłem sobie przez:

Nie sypię mokrego paliwa do kotła

Jak termostat odpali kocioł to jadę kilka godzin bez odstawienia do momentu dogrzania.

W trybie zimowym temperatura na kotle 57-60*C

Temperatura spalin w czasie jazdy 90-120*C

Na strychu do komina przyłożyłem płytę wełny.

Ponad dachem komin nieocieplony

Komin jedną ścianą graniczy ze środowiskiem zewnętrznym jest ocieplony.

Ok zastosuje sie do niektórych uwag. Jednak mój komin nie przechodzi przez strych. Jest on w połowie dachu dlatego. Nie sypie mokrego paliwa

staraj się ustawić tak kocioł by pracował cały czas bez odstawiania. Gdy zaczynałem moją zabawę z kołem na ekogroszek, ogrzewając latem samo C.W.U też miałem mokry komin ( mam ceglany ), po prostu miałem ustawioną za dużą moc do zapotrzebowania. Teraz ustawiam tak kocioł, że by pracował w granicach 40% ustawionej mocy. Ogrzewając CWU ogień na palniku mam jak z zapalniczki i pomimo bardzo niskich spalin ( 38 st. ) mam komin suchy.

staraj się ustawić tak kocioł by pracował cały czas bez odstawiania. Gdy zaczynałem moją zabawę z kołem na ekogroszek, ogrzewając latem samo C.W.U też miałem mokry komin ( mam ceglany ), po prostu miałem ustawioną za dużą moc do zapotrzebowania. Teraz ustawiam tak kocioł, że by pracował w granicach 40% ustawionej mocy. Ogrzewając CWU ogień na palniku mam jak z zapalniczki i pomimo bardzo niskich spalin ( 38 st. ) mam komin suchy.

Jakiś przykład?

Jakiś przykład?

Ciągła jazda latem jest niemożliwa ale ukiszenie komina też bardzo trudne. Najważniejsze ustawić małą moc latem i suchy opał.

Zimą to już łatwiejsze jednak trudne. W czsię grzania prowadzę kocioł an małej mocy ab się nie odstawił odstawi się po dogrzaniu domu później stoi kilka kilka naście godzin na podtrzymaniu

Nie miałem potrzeby wyciągać (tfu, tfu, aby nie zapeszyć) ale tak się teraz zastanawiam czy u progu zimy nie powinienem tego sprawdzić? Od 2011 to też mogło się już coś wytrzeć i może trzeba by już za jakimś batorym się rozglądać?

Nie taniej slimak dokupić? jak na mój gust to powinien jeszcze pochodzić.

Ty spalasz dużo ale jeszcze nie znam żadnego przypadku żeby komuś ze ślimakiem się coś stało w RBRze.

Znam kilka przypadków, może 4 do 5 przez wszystkie lata że wypalili ludzie komory powietrza w Ekoenergiach ale większość przypadków jak nie wszystkie to były jakby powiedzieć na życzenie.

Jak skończy mi się zasyp to może to rozbiorę i popatrzę. Okazja bo przed sezonem chcę wkleić koronę aby potem nie robić tego w 30 min podczas mrozów. Muszę obejrzeć to gniazdo podparcia bo 7 lat po 5 ton (5,5 tony ostatnia zima) to miało prawo coś tam się zmienić.

Przyznam że nie szukałem jeszcze rysunków aby sprawdzić jakie przeróbki musiał bym zrobić bo na pewno coś trzeba by pozmieniać.

A tak z innej beczki znajomy stara się o dotację i pytanie czy nowe RBR-y spełniają wymagania. W regulaminie znalazłem takie wymogi odnoście kotła aby móc otrzymać dotację

a) spełniający wymagania minimum klasy 5 w zakresie emisji i sprawności cieplnej wg. normy PN-EN 303-5:2012 lub równoważnej, wydanej przez właściwą jednostkę certyfikującą.

b) spełniający wymagania określonych w załączniku do Rozporządzenia Ministra Rozwoju i Finansów z dnia 1 sierpnia 2017 r. w sprawie wymagań dla kotłów na paliwa stałe (Dz.U. z 2017 r. poz. 1690)

c) wyposażony w automatyczny podajnik paliwa, nieposiadający rusztu awaryjnego ani elementów umożliwiających jego zamontowanie

• 2 weeks później...