Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@ berdnard masz rację. Rzeczywiście jak przetarłem obudowę to jest tam wytłoczone ŻELIWNY.

Trochę czuję się zniesmaczony, bo na naklejce jest Energia. A Sprzedawca raczej zapewniał, że będzie Batory.

Uwaga do Kupujących. Sprawdzajcie co kupiliście i reklamujcie. U mnie minęło zbyt dużo czasu żeby robić burzę.

A teraz pytanie do posiadaczy tego palnika (ŻELIWNY). Na co zwracać uwagę? Na co uważać? Jak się z nim obchodzić żeby posłużył kilka lat?

• 2 weeks później...

Hey, ja u mnie miałem taki problem z RBR 12kW z 2013r, to jeżeli była włożona do środka, to jej się nie da wyjąc bez rozbierania pieca.

natomiast może być wepchnięta nad płytę deflektor. Sprawdź tam. inna sprawa, że konstrukcja tego pieca się zmienia, w nowszych może być inaczej zbudowany.

Oczywiście że konstrukcja się zmieniła, nowe RBR-K nie mają już tych kierownic, to całkiem inny kocioł.

Zaś co do zagubienia kierownicy nie bardzo idzie w to uwierzyć bo to nie igła, jak Micro-jr pisze może leżeć na półce bądź deflektorze.

Micro kotła nie trzeba rozbierać żeby wyciągnąć czy włożyć kierownicę spalin, żeby było wygodniej to zrobić i nie kombinować wystarczyło zdjąć deflektor i włożyć ją przez drzwiczki palnika ( środkowe ).

Nie wiem czy gdzieś jeszcze nie leży taka kierownica u mnie, miałem taki kociołek ekspozycyjny który rozebrałem, wiem że jeszcze drzwiczki leżą gdzieś na regale i parę pierdół ale trzeba by szukać.

A teraz pytanie do posiadaczy tego palnika (ŻELIWNY). Na co zwracać uwagę? Na co uważać? Jak się z nim obchodzić żeby posłużył kilka lat?

Myślę że potencjalny posiadacz tego palnika czyli osoba taka jak Ty wie dokładnie tyle samo co i Ty :)

Co do palnika to jak przy każdym palniku, nie palić za nisko z nadmiarem wiatru żeby czegoś nie wytopić, dbać o to żeby talerz był szczelny co jeszcze zauważyłem u klientów to trzeba nieco częściej przeczyścić kanał powietrzny ale tutaj też zależy to od paliwa.

Większość klientów u których montujemy RBRy mają właśnie kominy z cegły ( pewnie z 90% ), jeśli nie kupisz sobie za "wielkiego" kotła nie powinno być problemu.

Czasami zdarza się wytrącanie kondensatu w samej rurze odprowadzającej spaliny do komina ale przeważnie tam gdzie kotły są w chłodnych piwnicach i gdzie odprowadzenie spalin do komina wymaga zastosowania dłuższych odcinków tychże rur.

W takich przypadkach wystarcza ocieplenie rury spalinowej.

Edytowane przez karoka65

Możesz "rozjaśnić" o co chodzi CI z tą instrukcją? Jeśli o papier to jest w kartonie ze sterownikiem wersja papierowa, oczywiście na stronie producenta sterownika jest w PDF, miałem na stronie zamieszczoną ale obecnie zamówiłem nową stronę internetową i jest w trakcie uzupełniania, nie mam chyba jeszcze sterowników naniesionych.