Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem dlaczego aż tak twardą ale może akurat taką miałeś pod ręką, wystarczy nawet 5.8 czy góra 8.8 ale w tych przekładniach co masz były silniki chyba 180W także nie będzie problemu żeby ściąć i tą śrubę jednak wymieniłbym ją na słabszą, przekładnia już swoje przeżyła po co ją narażać na duże przeciążenia, lepiej wymienić śrubkę.

No obejrzeć cza :) Wygaś toto wygarnij ile dasz rady z retorty i paliuchami trza pomacać czy tam co nie narosło, przyświeć czymś, może coś dojrzysz albo zedrzyj koronę przy okazji sobie uszczelnisz na zimę, wtedy lepiej pooglądasz ( korona w dolnej części, wyjście paliwa z retorty nad ślimakiem )

Gość mtdeusz

A czy silnik w podajniku nie mógł by mieć z 2kw plus mocniejszy slimak i by wszystko mieliło?

Ja jak bym miał podajnik to bym zapodał silnik z 2 kw.

Daj śrubę 12.9 nie będzie ścinało.

Edytowane przez mtdeusz

Faktycznie 12.9 miałem pod ręką a 5.8 miałem wcześniej ale średnio raz w miesiącu mi ją ścinało a w groszku niczego nie było co by mogło blokować.

Za 5.8 możesz wstawić 8.8 bo takie większość producentów motoreduktorów daje i jest ok, ale 12.9 to gruba przesada - ta śruba jest o 240% wytrzymalsza od 5.8 - to trochę tak jakbyś przy instalacji obliczonej na 16A bezpiecznik z 10 A wymienił na 25A bo 10 za często "wywala" - powoduje to niepotrzebne ryzyko.

No obejrzeć cza :) Wygaś toto wygarnij ile dasz rady z retorty i paliuchami trza pomacać czy tam co nie narosło, przyświeć czymś, może coś dojrzysz albo zedrzyj koronę przy okazji sobie uszczelnisz na zimę, wtedy lepiej pooglądasz ( korona w dolnej części, wyjście paliwa z retorty nad ślimakiem )

Przy okazji połatania dziury, przetarcia w rurze podajnika zastanawiałem się czy skuwać ten nagar. Po wsadzeniu ślimaka było sporo luzu więć zrezygnowałem, trochę teź, może na wyrost, balem się o ściankę rury w okolicach przetarcia.

Za 5.8 możesz wstawić 8.8 bo takie większość producentów motoreduktorów daje i jest ok, ale 12.9 to gruba przesada - ta śruba jest o 240% wytrzymalsza od 5.8 - to trochę tak jakbyś przy instalacji obliczonej na 16A bezpiecznik z 10 A wymienił na 25A bo 10 za często "wywala" - powoduje to niepotrzebne ryzyko.

No i dzisaij w nocy zerwało nawet taką śrubę 12.9. Coś mi się zdaje że będzie problem z wymianą bo wchodziła bardzo pasownie. Ciekawe czy w razie potrzeby dam radę rozwiercić tą śrubę....

Gość mtdeusz
No i dzisaij w nocy zerwało nawet taką śrubę 12.9. Coś mi się zdaje że będzie problem z wymianą bo wchodziła bardzo pasownie. Ciekawe czy w razie potrzeby dam radę rozwiercić tą śrubę....

Są jeszcze śruby 14.9

Przy okazji połatania dziury, przetarcia w rurze podajnika zastanawiałem się czy skuwać ten nagar. Po wsadzeniu ślimaka było sporo luzu więć zrezygnowałem, trochę teź, może na wyrost, balem się o ściankę rury w okolicach przetarcia.

Jasiek, kowal1978 ma o ile dobrze pamiętam kociołek na małej Ekoenergii, nie znam do dzisiaj żadnego przypadku gdzie z "rurze" tego palnika wyleciała dziura.

Znam może ze 4 przypadki gdzie przez przesadnie oszczędne palenie użytkownicy wypali w tym palniku odlew komory powietrza czy jak ktoś woli wewnętrzny rant korpusu palnika.

W jakim celu tak Wiesiu kręcisz?

Nie raz,nie dwa na tym forum wklejalem fotki pękniętych na pół ślimaków ekoenergii, fotki dziur w korpusach. Nie raz i nie dwa pisałem co na to serwis, w skrócie Ci przypomnę, że jak wiarę młody palnik to przy dziurze na zewnątrz uznawali wymianę a przy dziurze w korpusie od strony paleniska w środku kotła zwalali na użytkownika.

Nie raz i nie dwa pisałem, że końcówka ślimaka wyciera jajo w korpusie...

To właśnie przez dziury i pękające ślimaki (po części wynikające ze zmian odlewu w czasie) zrezygnowaliśmy z tego na rzecz ewmara. Tu liczyłem, że będzie lepiej ze względu na tuleję łożyskujące końcówki ślimaka a czas pokazał,że wyszło podobnie tj z deszczu pod rynnę.

Odpukujac od ok.2014 jak zmieniliśmy na Batory święty spokój ani jednej reklamacji na odlew, ani jednej dziury ani jednego uszkodzonego ślimaka. Wy w tym czasie kombinowaliscie z najtańszym niepowtarzalnym i kiepskim odlewem marki zeliwny, pewnie się jeszcze czkawką odbija przez ich upadek.

Były z tym palnikiem problemy, może nie gigantyczne,ale występowały.

• 2 weeks później...

Jarek ja już nie mam żadnego celu żeby z czymś kręcić, mam to wszystko wiesz gdzie? Jak pisałem tak jest, ja na Ekoenergię złego słowa nie powiem i co wiem to piszę. Zapierdzielają po kilka lat przewalając tony węgla i jak im jakiś "chytrus" nie pomoże to nic się im nie dzieje. Sprzedałem z Ekoenergią bez przechwałek pewnie ze 350 może 400 kotłów to też trochę wiem jak to wygląda.

Jasiek chyba to się przez płot :) to Termotech czy Ekoenergia? może ktoś napisać że Batory to też klon Ekoenergii i tak pisali tutaj też niektórzy. Po co?

W dużej części tak jest, tj chodzi i przewala dużo węgla. To nie są palniki na obecne standardy, wiadomo do czego były robione.

Co do akcji róznych. Gdzieś tam w necie sugerujesz wymianę simeringu, gdzie widać że to zwykła woda z syfem która się zbiera w kołnierzu motoreduktora ekoenergii, późnego appmd czy też batorego. To bardzo typowe i częste, nie ma potrzeby ani zmiany simeringu ani dolewania oleju, dziwic się można, że skoro masz tak ogromny kontakt z liczba palników sugerujesz takie akcje. Nieważne

Awarie:

Każdy może poszukać w wyszukiwarce forum, zdjęć było, w ekoenergii pękały ślimaki i była to wina nieprzemyślanych zmian form odlewu.

Awaria którą zganiasz na użytkowników z pękaniem frontu rantu palnika może tu winy użytkownika jest 1 na 50,

przypominam Ci,że reklamowaliście tutaj sterownik automatyczny bez nastaw z dobranym softem do palnika żeliwnego. Tylko bardziej oblatani zmieniają na grupowe a szpece na dwustan

Awaria o której wspominasz to wynik błędu konstrukcji palnika w połaczeniu z dłuższa pracą na niższych mocach. Jak były zaklejane otwory antyspalinowego, to po czasie to znika a na niskich mocach słabo tłoczone powietrze ma łatwiej przejść przez otwory jak mały palec po ślimaku jak po ciasnych szczelinach czy też otworkach głowicy spalania. Idzie to powietrze leniwie po ślimaku do komory i liże ten rant, który pęka. Drugi powód dla którego pęka ten front jest taki,że często polecamy dokładne wklejanie głowicy, jak ktoś ją smaruje też po dole i akurat pęknie czy wypadnie szczelinka tego uszczelniacza od czoła to robi się dysza i zamiast chłodzić wszystko na około upala....

Głownym winowajcą kłopotów jest wadliwie wykonane powietrze antyspalinowe zarówno w kwestii pękającego ślimaka jak też wykruszającego się rantu.

Idąc dalej otwory które wypadają w korpusach czy to ekoenergii, czy ewmara czy też palników marki żeliwny czy elgomnaxu itp to kwestia pasowania (dokładnośc odlewu i jego składanie) i pracy ślimaka w połączeniu z grubością ścianek korpusu oraz wadą odlewu , w tym miejscu gdzies się trafia niedomieszana większa ilość piasku i wyleci mniejsza czy większa dziura. Jedynym palnikiem a korzystałem z wszystkich wersji odlewu ekoenergia oraz 3ewolucji ewmara i od lat paru batory, to tylko w batorym od bodajże 2014r nigdy mi się nie zdarzyło aby wyleciała dziura w korpusie. W ani jednym palniku.

Co do jakości palników

Na tle elgomaxu, nie istniejącej już marki żeliwny z której tu korzystałeś, ewmaru, termotechu, technixa, komsteru, ekoenergii, batorego i o kim jeszcze zapomniałem...

Moim zdaniem dobre są tylko dwa, drugie miejsce na podium mimo kłopotów ekoenergia (lekka modyfikacja i to dobry palnik) a pierwsze bezapelacyjnie jakościowo zgarnia batory. Reszta jest taka sobie z czasami dobrymi rozwiązaniami, które sa lepsze od tego w ekoenergii czy batorym, ale całościowo jest nieco gorzej (mam tu na myśli poprawione nowe ewmary z podparciem i łożyskowaniem końcówki ślimaka, dzięki czemu unika się wycierania jaja)

Ogólnie zgadzam się że ekoenergia jest dobra a najlepszy jest batory ale za skarby nie zgodze się z Tobą,że wina jest tylko po stronie użytkowników