Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Możesz ciut bliżej o tym systemie strażak. Gdzie to się montuje i gdzie kupić taki system.

Dzięki:)

U siebie mam na dole zasobnika wspawany pod kątem króciec, bodajźe 1/2 "(w zależności od zaworu może być inaczej), wkręcany jest tam ten " strażak" . Czujnik temperatury wsuwany jest do przyspawanej tuleji, która jest przyspawana do rury podajnika, ok. 10-15cm od kotła. Miałem bezpośrednio to podłączone do instalacji wodociągowej. Raz zadziałało, na szczęście byłem w domu, bo iglica w tym zaworze zardzewiała, otworzyła się ale już po zalaniu żaru nie zamknęła zaworu i woda lała się strumieniem z kotła, wentylatora. Teraz mam podłączone do 5 l baniaczka.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanko? Czy ktoś z użytkowników rbr-ka, palił peletem?

Mam kocioł od 8 lat. Do tej pory żadnych problemów...jedynie z paliwem.

Mieszkam w Małopolsce i ciężko to z dobrym węglem...dużo popiołu i jeszcze więcej sadzy.

Ogólnie nie jest źle ale brudno:(

Tak że byłbym wdzięczny za podzielenie sie wiedzą co do możliwości palenia peletem, czy to bezpieczne i opłacalne?

Z góry dzięki.

Ja próbowałem i dałem sobie spokój. Wiecznie walczyłem z przegrzanym podajnikiem nawet było w okolicach 90 st.

Cześć, mam RBR 17 kW z wężownicą (już jej nie używam), rok produkcji 2011, pracuje od 2012, palnik Ekoenergia, motoreduktor Centroterm+BHF i potrzebuję wymienić cały układ nawęglania, razem z koszem zasypowym

Może ktoś dzisiaj przeczyta i doradzi, jutro rano wypada już zamawiać.

Zastanawiam się, czy pozostać przy Ekoenergii 25, czy skorzystać z okazji i założyć mniejszy palnik (Ekoenergia/Batory). Wg statystyk piec nigdy nie pracował z mocą większą niż 11 kW a z reguły na kilka kW, dom 180 m2 średnio ocieplony, w palniku z reguły było sporo spieków, ale dawno przestałem się przejmować. Najważniejsze, żeby wszystko załatwić szybko i bezproblemowo w maks. 2 dni i nie bać się potem zostawić pieca bez nadzoru. Co wybrać?

1. Zestaw z Ekoenergią 15-25, powinno wszystko pasować, wystarczy przełożyć?

2. Zestaw z Ekoenergią 10-15, otwory montażowe powinny pasować, palnik będzie przesunięty kilka cm względem osi środkowej w stronę kosza, to bardzo źle?

3. Batory 10, otwory montażowe chyba będą pasować, palnik przesunięty kilka cm w stronę kosza będzie przeszkadzał?

Póki co, palę na ruszcie awaryjnym

Tomek

Edytowane przez tsyrek
Skróciłem

Jak najbardziej możesz wymienić na Batory 10 , obecny zbiornik niestety nie będzie pasował.Możesz też zakupić ekoenergię 15-25 samą część wewnętrzną,nawiercaną dyszę oraz ślimak wtedy zbiornik zostaje taki jaki masz.Palenisko będzie nieco przesunięte w stronę kosza ale to w niczym nie przeszkadza.
  • Like 1

Bardzo dziękuję za odpowiedź...pozdrawiam:)

Nie polecam spalania pelletu na retortach, można palić w mieszance z groszkiem gdy trafi się kupić jakiś syf a nie groszek żeby go jakoś zutylizować. Spalanie pelletu na retorcie jest bardzo nie ekonomiczne, producenci żeby zachęcić klienta do sprzedaży obiecują cuda z resztą zawsze o tym pisałem, to tylko pół prawdy o jakiej chce słyszeć klient, można oczywiście to jest ta połowa prawdy, o drugiej tej gorszej połowie nikt nie wspomina w ulotkach reklamowych.

• Like 1

Czy ja mam jakąś inną wersję palnika Ekoenergia, czy czegoś tu brakuje?

[ATTACH=CONFIG]439998[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]439999[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]440000[/ATTACH]

To jest jeszcze pierwsza wersja ( starsza ) Ekoenergii, takie były końcówki ślimaków, jak dla mnie ( pod warunkiem że to tylko zdjęcie ) to wygląda bardzo dobrze jak na tyle lat.

A w palniku?

[ATTACH=CONFIG]440003[/ATTACH]

Tu juz niestety takie coś to ja wyrzucam na złom, jest wypalony ten rant o którym Ci mówiłem.

Po prostu nie lubię druciarstwa :) jak coś pracowało 8 lat to chyba wystarczy i można kupić to nowe. Czytałem że ktoś to dawał do napawania i szlifował na równo. Nikt tego też za darmo nie zrobi i jak będzie to trwałe?, taka naprawa to wielki znak zapytania.

Edytowane przez karoka65

Nie polecam spalania pelletu na retortach, można palić w mieszance z groszkiem gdy trafi się kupić jakiś syf a nie groszek żeby go jakoś zutylizować. Spalanie pelletu na retorcie jest bardzo nie ekonomiczne, producenci żeby zachęcić klienta do sprzedaży obiecują cuda z resztą zawsze o tym pisałem, to tylko pół prawdy o jakiej chce słyszeć klient, można oczywiście to jest ta połowa prawdy, o drugiej tej gorszej połowie nikt nie wspomina w ulotkach reklamowych.

Dzięki Panie Wieśku za podpowiedź...raczej nie zacznę palić peletem.

Mój rabarbar ma już 8lat...jak ten czas leci. Jak na razie odpukać żadnej awarii, i co roku startuje z tą samą werwą. Ciekawe czy nowe piece są tak samo niezawodne? Tu w Małopolsce ciężko o dobry węgiel. Z drugiej ile to jeszcze będzie można na węglem palić?

Pozdrawiam:)

Nie ma za co dziękować bo pewnie zaraz wyskoczy jakiś filip z konopi i napisze że karoka pierdoły pisze że on pali i jest zadowolony :)

Palić oczywiście można ale ile się tego spali to już inna bajka, Varmem też palili ale kilku zasobniki też spaliło :)

Jarać panie Zbyszku ile "sił" mu wystarczy :) a jak się rabarbar skończy to myśleć o jakimś bardziej cywilizowanym sposobie ogrzewania tym bardziej jak pamiętam to chyba nowy dom pan budował?

Nie ma za co dziękować bo pewnie zaraz wyskoczy jakiś filip z konopi i napisze że karoka pierdoły pisze że on pali i jest zadowolony :)

Palić oczywiście można ale ile się tego spali to już inna bajka, Varmem też palili ale kilku zasobniki też spaliło :)

Jarać panie Zbyszku ile "sił" mu wystarczy :) a jak się rabarbar skończy to myśleć o jakimś bardziej cywilizowanym sposobie ogrzewania tym bardziej jak pamiętam to chyba nowy dom pan budował?

Zgadza się Panie Wieśku. Trzeba dążyć do bardziej cywilizowanych metod ogrzewania. Staramy się o gaz w naszej małej wiosce. To już będzie jakiś postęp:)

tym bardziej że człowiek nie młodnieje i niedługo te 25 kg to mnie w ziemie wgniecie:)

Solary już mam teraz fotowoltaika i może jak gazu nie będzie to coś na energię się zapoda:)

To prawda nowy dom zbudowałem i w pięknych okolicach Beskidu niskiego sobię szczęśliwie 8lat pomieszkuję:)

Pozdrawiam.

• 3 months później...
Zgadza się Panie Wieśku. Trzeba dążyć do bardziej cywilizowanych metod ogrzewania. Staramy się o gaz w naszej małej wiosce. To już będzie jakiś postęp:)

tym bardziej że człowiek nie młodnieje i niedługo te 25 kg to mnie w ziemie wgniecie:)

Solary już mam teraz fotowoltaika i może jak gazu nie będzie to coś na energię się zapoda:)

To prawda nowy dom zbudowałem i w pięknych okolicach Beskidu niskiego sobię szczęśliwie 8lat pomieszkuję:)

Pozdrawiam.

Pewnie w elektrykę pójdę ale stary rbr jeszcze ma się dobrze (•‿•)

• 2 weeks później...

mój RBR Ekouniwersal 17KW został wypędzony z kotłowi przez pompę ciepła. Zostało mi trochę gratów do niego, może komuś się przydadzą?

Zasobnik, dmuchawa, reduktor, silnik, ślimak. Sterownik już się sprzedał. Leży i się marnuje a wyrzucić szkoda.

Palnik raczej nie nadaje się do sprzedaży, jest nadpalony z jednej strony.

https://www.olx.pl/oferta/palnik-ekoenergia-reduktor-silnik-dmuchawa-z-kotla-rbr-ekouniwersal-CID628-IDEMHCw.html

https://www.olx.pl/oferta/zasobnik-na-wegiel-kociol-rbr-ekouniwersal-17kw-CID628-IDEMIyW.html

• 4 weeks później...