Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej,

ktoś z forumowiczów zna kogoś kto szuka używanego kotła ? Przywędrował do mnie gaz w ulicy i prawdopodobnie w przyszlym tygodniu będe odłączał swojego RBR'a. A więc RBR 17kW z 2012 roku z eCoalem i ekoenergią - raczej w stanie dobrym opalany przez większość czasu Wesołą. Raz sterownik był w naprawie prawdopodobnie przepięcie w czasie burzy (podczas wakacji) i naprawiony przez producenta, raz zawleczka się zerwała ;) Chciałbym go puścić dalej w całości i pewnie wystawie go na OLX ale zastanawiam się nad jego wartością. Czy w samym kotle jest cos co nie jest "żelastwem" ? - kocioł waży 480 kilo to na samym "złomie" sie troche ustuka wartości.

Obecne modele to koszt 9-10k w zależności od wersji, celowałbym może w połowę tej kwoty - na alledrogo widze jeden uzywany za 5.9k. Woj śląskie - zasobnik po prawej.

Trochę dużo jak za kocioł 7 letni, nigdy nie wiadomo czy kolejny sezon przetrzyma tak jak powyższe posty z RBR który po 3 latach padł a, zwłaszcza jak nowy z gwarancją Sztoker+ można kupić za 5kzł.

• Like 1

Trochę dużo jak za kocioł 7 letni, nigdy nie wiadomo czy kolejny sezon przetrzyma tak jak powyższe posty z RBR który po 3 latach padł a, zwłaszcza jak nowy z gwarancją Sztoker+ można kupić za 5kzł.

No właśnie sam się niedawno zastanawiałem ile wołać za taki kocioł, bo w przyszłym roku po sezonie chyba będę się żegnał ze swoim RBR-em ekouniwersal 17kw z produkcją CWU i pojdę w ślady Karoki , mój praktycznie od października 2011r cały czas w ruchu czy lato czy zima temperatura rzadko kiedy poniżej 55*C . co roku przepala ok 2,5 do 3T paliwa róznie raz Eko polski raz ruski raz pelet czasami mieszanka.

Z jednej strony kolega powyżej ma rację, ale z drugiej strony patrząc to jak widzimy dalej największym zagrożeniem jest rozszczelnienie i tu nie wiadomo którego szybciej trafi czy tego starego dobrze prowadzonego czy tego świerzaka, a pozostałe elementy jak sterownik, napęd motoreduktor, zasobnik, ślimak -wyjmowałem w tym roku wygląda jakby go wczoraj zamontowali itd wszystko odpowienio kosztuje i działa bez zarzutu.

A tak przy okazji jak już tu jestem pytanie do fachowców Sterownik wyłącza zasilanie pompek przez jakieś przekaźniki czy elektronicznie przez jakieś tyrystory czy coś koło tego bo wymieniłem niedawno pompkę od podłogówki starego grundfosa na elektronikę IBO MAGI 25-40/180 i wszystko fajnie tylko po wyłączeniu przez sterownik pompki na jej wyswietlaczu robi się mała dyskoteka migają elementy wyświetlacza ,i tak myślę że może trzeba jakiegoś filtra bo jeżli rozłącza tylko przewód fazowy to po pozostałych coś sieje jakaś harmoniczna,

No jak ktoś byłby zainteresowany to go puszcze znacznie taniej bo inaczej pewnie pójdzie na żyletki. Wg mnie troche szkoda go złomować bo dobry piec i nadal działa bez zarzutów. Jak go odepnę i postoi dłużej to się będzie nadawał do niczego. Paliłem raczej suchym węglem - w większości Wesołą przez te lata, do tego większość czasu albo zawór trójdrogowy albo pompa CWU z funkcją mieszającej na ochronę powrotu (chociaż ten model chyba nie wymagał). Ile jeszcze pochodzi to nie wiem ale powinien kilka lat pociągnąć.

Edytowane przez decybel

• 3 weeks później...

ja już nie pływający wolę zasiadać czasem w kółeczku z bąbelkami a ratownik może mieć kłopoty jak mnie nie przypilnuje

ja mam piecyk oryginał może mnie przeżyje ale kto wie

z życia wzięte kupiłem dawno z salonu autko akumulator wytrzymał ponad 9 lat

nabyłem takiej samej firmy bateria a raczej już w ciągu kolejnych 7 lat dwie wygląd autka jest w idealnym stanie tak sobie myślę mój rbr konkuruje z nim cóż czas pokaże

Edytowane przez berdnard
.