Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Jestem w trakcie przesiadki ze oprogramowania 2.9.16 na 3.1.2.. postepuje tak

1. Wyłączyć sterownik.

2. Uruchomić program aktualizacyjny.

3. Wybrać przycisk aktualizuj oprogramowanie.

4. Wybrać właściwy port RS232

5. Status powinien się zmienić na: Oczekiwanie na sterownik.

6. Włączyć sterownik.

7. Powinien rozpocząć się proces aktualizacji...

i Ciągle mam oczekiwanie na sterownik ....doradzicie coś ?

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Beata&Slawek Kolego? koleżanko??? a czy ja gdzieś pisałem że wykresy mają być proste??? proste wykresy jak wspomniałem będą praktycznie jedynie na cyrkulacji, wykres jest wskaznikiem -gdzie popełniasz bład,gdzie coś jest nie tak,etc KAŻDE wyłaczenie lub załączenie pompki zaburza pracę kotła, kocioł wtedy zaczyna pracować inaczej i objawia się to własnie zmianami na krzywej... jeżeli np masz wymiennik kilka pompek, właczy ci sie nagle pompka od CO (np termostat zasygnalizował obniżenie temp poniżej zadanej) co się dzieje?? ano kociołek jest zalewany dużą ilością chłodnej wody a jest pobór gorącej, temp w kotle spada,kocioł zaczyna pracować z dużą mocą.. krzywa idzie się gonić...czy to jest zle??? nie koniecznie po prostu zmieniły się nagle parametry i wszytkie ładne wykresiki już nie są ładne, dla mnie wyznacznikiem pracy kotła jest 1-ciepło w domu,2- cwu w kazdej chwili,,3- małe zużycie ekogroszku, kilka osób na forum ma linka na moj kociołek uwierz mi tam nie ma prostych lini.. ale w domu mam ciepło,cwu dostępne i na dom 150m2 +40m2 garażu (ogrzewanego zimą (12-14 st) zużyłem 2,5T dobrego ekogroszku. (na sezon 2011-2012)

W pełni poperam kolegi a czy można podejrzeć twoje ustawienia?:bye:

1. Wyłączyć sterownik.

6. Włączyć sterownik.

A masz aktywny port?

1. Wyłączyć sterownik.

6. Włączyć sterownik.

W aktalizatorze masz menu rozszerzalne, pokaż mu port

mam wybrany port w aktualizatorku na com 2 . W kompie port włączony i działa... w aktualizatorku oczekiwanie na sterwonik i w lewym dolnym rogu napis ,,RS232:Flash Mode! na niebiesko....sterownik chodzi po włączeniu w automacie...może ma być na ręcznymm? da się bezpośrednio na kartę zgrać ?

mam wybrany port w aktualizatorku na com 2 . W kompie port włączony i działa... w aktualizatorku oczekiwanie na sterwonik i w lewym dolnym rogu napis ,,RS232:Flash Mode! na niebiesko....sterownik chodzi po włączeniu w automacie...może ma być na ręcznymm? da się bezpośrednio na kartę zgrać ?
Zawsze robie aktualizacje na włączonym sterowniku.Zamknij aktualizator i uruchom ponownie.Softa nie wgrywa się na kartę.

hmm,przeciez to za Wisla imienin nie obchodza hehe

Dziękuję bardzo wszystkim za życzenia.

Faktycznie tak jak Sławek pisze nawet nie pamiętałem sam że to dzisiaj :)

Nie wiem dlaczego ale zawsze pamiętamy bardziej o urodzinach, ojciec z hanysowa pochodzi ( chyba się gorol nie naraził ) i tak nam pewnie zaszczepił, geburstad chyba tak się to nazywa na śląsku.

Nawet żona choć góralskie korzenie posiada też więcej o urodzinach pamięta.

Bez koszuli dostaję hehe ( żart, zawsze bez )

Witam po długim czasie :) .Co prawda kotła jeszcze nie zakupiłem bo jakoś nie mogę dolecieć do kraju,ale są też tego plusy bo instrukcje e Coala niedługo będę znał na pamięć od tego czytania,i może nie będę wam za często zawracał gitary:) zobaczymy czas pokaże.Ale puki nie mam jeszcze tego rbr-ka to mam pytanie jakich pompek używacie w swoich instalacjach?? do CO,CWU,jak i mieszającej,pytam dlatego iż wyczytałem ze energooszczędne pompki typu Wilo stratos pico i Grundfos Alpha2 powodują miganie kontrolki spowodowane zastosowaniem w sterowniku eCoal filtra przeciwzakłóceniowego,jednocześnie wyświetlając błąd E 04 pozbyciem się tego migania należy wyciąć(wylutować) kondensatory jak to pokazano na tym zdjęciu.Pompki fajne do oszczędne ale chyba za bardzo nafaszerowane elektroniką i stąd te problemy.Czy ktoś posiada tego typu pompki i spotkał się z tym wyżej opisanym przypadkiem?

Tak jak kolega Zet66 napisał zależy jak płyta główna jest w sterowniku.

Jeśli jest coś takiego jak na fotce nie trzeba jej wyciągać, nawet wylutowywać, można w "brutalny" sposób normalnie wyłamać, ruchami w jedną i w drugą stronę nóżki się wyłamią tak jak łamiecie normalnie drut. Trzeba trochę więcej poruszać bo mało miejsca.

Od razu informuję że nikt nie straci gwarancji, w razie czego proszę powiedzieć że karoka kazał tak zrobić, winę biorę na siebie, tylko nie wyłamcie czegoś przy okazji :)

Sama pompka Alpha2 super sprawa chociaż dać na CO bo CWU w sumie niewiele pracuje.

W tym roku przed sezonem dzięki p. Danielowi przesiadłem się na taką pomkę.

Podam przykład, pompka którą dostałem z moim "badziewiaczkiem" pracowała na drugim biegu pożerając 65W, obecnie Alpha2 na wyświetlaczu pokazuje 9 do 10W.

Opłaca się czy nie ? :)

Jeśli jest coś takiego jak na fotce nie trzeba jej wyciągać, nawet wylutowywać, można w "brutalny" sposób normalnie wyłamać, ruchami w jedną i w drugą stronę nóżki się wyłamią tak jak łamiecie normalnie drut. Trzeba trochę więcej poruszać bo mało miejsca.

Od razu informuję że nikt nie straci gwarancji, w razie czego proszę powiedzieć że karoka kazał tak zrobić, winę biorę na siebie, tylko nie wyłamcie czegoś przy okazji :)

Sama pompka Alpha2 super sprawa chociaż dać na CO bo CWU w sumie niewiele pracuje.

Podam przykład, pompka którą dostałem z moim "badziewiaczkiem" pracowała na drugim biegu pożerając 65W, obecnie Alpha2 na wyświetlaczu pokazuje 9 do 10W.

Również wszystkiego najlepszego z okazji imienin.

Co do pompy to powiem tak,opłaca się jak cholera ja mam HEP PLUS również adaptacyjna i tak właśnie pracuje w zależności ile termostatów otwartych czy zamkniętych.

Ja mam też pompę energooszczędną f-my WITA i nic z tych rzeczy które opisuje MICHAŁ30 link poniżej

www.hel-wita.com.pl/katalog/pl/pompy_obiegowe_centralnego_ogrzewania_5/

Dołączam równiez się do życzeń:wave:

Nic z tych rzeczy nie zauważyłeś bo kocioł pewno masz od niedawna i w sterowniku masz już nowszą wersję płyty,podobnie jak kolega Zet66 który kocioł zakupił w sierpniu tego roku, i też miał świadomość o tym co opisywałem-nawet udał się z tym do firmy,lecz nie było już potrzeby usuwania tych kondensatorów.Lecz zauważ że starsze modele tej płyty (kotły zakupione wcześniej posiadają te kondensatorki) np: koledze zbigmaz kontrolka mruga-i niech tak zostanie :)

No opłaca się opłaca oczywiście :) energia coraz to droższa! trzeba szukać oszczędności! No i najlepszego Wiesiek

Jasne ze się opłaca.Dwie takie pompki to mniejsze zuzycie enrgii(to raz),a dwa-mozna zakupic tańszego UPS-a do całego zestawu:)

hmm oświetlenie ogrodu latem... 200watt/h -4h/dziennie, oświetlenie domu w pozostałe pory roku 90watt/h 6h dziennie , mam 4 pompki + do 1 solarów wyszło by mi oświetlenie za free...