Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sipus31 idąc za radą bardziej doświadczonych wywaliłem Auratona i podpiąłem czujnik wewnętrzny. Z powyższego opisu wnioskuję, że pompa CO ma być ustawiona na WYŁĄCZONA. Robię tak i np. przy 22,5 C w domu ustawiam temperaturę dzienną na 25C i...pompa się nie załącza - tak powinno być?

A zrobiles to w chwili pisania tego postu? bo to u Ciebie wtedy nastawy temp nocnej,

ale widze ze dziala ok,zerknij tez sobie na ustawienia,na kotle masz 45 obnizone do 10 ,a min.temp 45 to po co ustawiles obnizona 10?

pozatym polecam Ci nowszy soft

Edytowane przez sipus31

Witajcie:)

w sparwie tego mojego przesypywania zmianiłem z 10 sekund podawanie do 4 i nadmuch na +5...Dalej to samo(jak troszke więcej palił węgla na dobę) ale tak to wygląda teraz

[ATTACH=CONFIG]153934[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]153935[/ATTACH]

Jak widać ogromne spieki ...

Sprobuj zmienic typ kotla na 15kw,zmniejsz nadmuch na +4, u mnie na ekoplusie tez przesypywal,masz 11czy 17kw?

Skoro nie masz czujika wewn.to po co masz pompe ust.na wylaczona?

Sprobuj zmienic typ kotla na 15kw,zmniejsz nadmuch na +4, u mnie na ekoplusie tez przesypywal,masz 11czy 17kw?

Skoro nie masz czujika wewn.to po co masz pompe ust.na wylaczona?

Zmieniłem nadmuch na +4..RBR 11kw. Co do ustawienia pompy to zmieniłem teraz na załączona..tak ma być ? a jaka jest różnica w tym ? bo to jest dla regulatora wewnętrznego tak? a nie mam go włączonego ...jak to działa i jaki ma wpływ ?

P.S. Dzisiaj kurier ma mi dostarczyć USB/rs232 to wgram nowy sofcik

Zmieniłem nadmuch na +4..RBR 11kw. Co do ustawienia pompy to zmieniłem teraz na załączona..tak ma być ? a jaka jest różnica w tym ? bo to jest dla regulatora wewnętrznego tak? a nie mam go włączonego ...jak to działa i jaki ma wpływ ?

P.S. Dzisiaj kurier ma mi dostarczyć USB/rs232 to wgram nowy sofcik

No taki ze jedno gryzie sie z drugim ;)

Teraz spokojnie czekaj ,nie zagladaj , nie przelaczaj,daj mu popracowac

A zrobiles to w chwili pisania tego postu? bo to u Ciebie wtedy nastawy temp nocnej,

ale widze ze dziala ok,zerknij tez sobie na ustawienia,na kotle masz 45 obnizone do 10 ,a min.temp 45 to po co ustawiles obnizona 10?

pozatym polecam Ci nowszy soft

Dzięki za podpowiedź z ta obniżoną temperaturą - umknęło mi. Wczoraj po jakimś czasie piec się unormował i reagował już na czujnik :)

Z softem jeszcze czekam, nigdy tego nie robiłem i muszę doczytać :) To mój pierwszy sezon.

Z jednej strony spieki a z drugiej spada niespalony groch. I co teraz:confused:

a powietrze + 4:D Liczę że coś poradzimy:) ale już się zbieram do uszczelnienia korony...silikon 1500stC do pieców CO i rusztów będzie ok ? Soudala chyba...

P.S. co to jest za opcja? ,,Czas wyrzutu paliwa [min]" mam 5 min czy to czas w jakim pusty retor się zapełnia ? czyli u mnie 10min tak? i co to daje ?

Edytowane przez Krzysiek23

a powietrze + 4:D Liczę że coś poradzimy:) ale już się zbieram do uszczelnienia korony...silikon 1500stC do pieców CO i rusztów będzie ok ? Soudala chyba...

P.S. co to jest za opcja? ,,Czas wyrzutu paliwa [min]" mam 5 min czy to czas w jakim pusty retor się zapełnia ? czyli u mnie 10min tak? i co to daje ?

Nie wiem dokładnie, ale ja to rozumiem w drugą stronę czyli czas jaki musi wypchnąć groszek aby wygasić kocioł w razie "W".

Nie wiem dokładnie, ale ja to rozumiem w drugą stronę czyli czas jaki musi wypchnąć groszek aby wygasić kocioł w razie "W".

A silikon jest ok do korony?

P.S. Rano zaglądam do pieca a węgiel jest dopalony w miarę...w Popielniku węgla widocznego brak:) i co to mogło być?:) ale zastanawia mnie że te same parametry co przed zmianą softu gdzie miałem temp. spalin 50-90 stC a teraz mam 60-110stC ... albo uczy się od nowa albo tak jest zaprogramowany...jak by nie było chyba ta wyższa temp. spalin zlikwidowała mi przesypywanie.. zmniejszam korektę z +4 na +2 aby zmniejszyć spieki i zobaczymy

A silikon jest ok do korony?

P.S. Rano zaglądam do pieca a węgiel jest dopalony w miarę...w Popielniku węgla widocznego brak:) i co to mogło być?:) ale zastanawia mnie że te same parametry co przed zmianą softu gdzie miałem temp. spalin 50-90 stC a teraz mam 60-110stC ... albo uczy się od nowa albo tak jest zaprogramowany...jak by nie było chyba ta wyższa temp. spalin zlikwidowała mi przesypywanie.. zmniejszam korektę z +4 na +2 aby zmniejszyć spieki i zobaczymy

Inny soft inny algorytm spalania, tak jak pisalem mi na ekoplus tez przesypywal, z ta korekta powoli zmniejsz o 1.Mozesz tez zmniejszyc czas podawania z 5 na 4.