Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Zgadzam się też z cichy777 ta 16 rurka do podłogówki to trochę mało. Zajedziesz pomkę raz dwa.

Prawie zbigzmaz skopiowałeś mój post, też nad tym siedziałem i myślałem co poeta miał na myśli a że jestem trochę powściągliwy w ocenianiu innych nie nazwałem jeszcze tego Pana hydraulika idiotą.

No fakt, trochę szybko odpisałem :)

Dlatego jeszcze raz : czy ta rura nie jest złamana (przegięta)?Podłoga.jpg

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak na moje oko zbigmaz01 taka właśnie jest.

Ponadto bez zaworu 3d podpięta podłogówka do zasilania grzejników wróże kłopoty z podłogówką jak dostanie za wysoka temperaturę.

Tak jak wczesniej zasilanie na 16 zdecydowanie za mało.

Edytowane przez Delphion1

Nie obraź się ale masz skopane nieźle i widzę to mimo mojej skromnej wiedzy która nabyłem przy 3 instalatorach.Jak ktoś nie potrafi robic podłogówki to powinien to powiedziec a nie kombinowac i inwestora na dodatkowe koszty narazać.No szlag człeka trafia.

Tak jak koledzy podpowiadaja niech to poprawia albo lepiej go wypier....sam bys to lepiej przy pomocy kolegów z forum zrobił.

Masz rację :)

Zobacz jak prosto jest u mnie, bez kombinacji i najlepsze że działa :)ZdjÄ™cie2270.jpgZdjÄ™cie2269.jpg

Dwa zdjęcia koło siebie dlatego że ściana jest przegrodą :)

Ja na szczęście przy 1 instalatorze jak widziałem ,że rzeźbi wywaliłem ale materiału troche zmarnował.(jeszcze mnie zapewniał że tak będzie dobrze,teraz wiem ,że by nie było)

2 po rozmowie co i jak ma być i gdy widziałem,że za dużo myśli i nie bardzo wie jak zacząć też wywaliłem.(żeby inwestor musiał pokazywać palcem ech...)

3 dopiero znał się na rzeczy ale sterownika nie chce się uczyć he he he...muszę sam i szukam na forum porad.

Ustawiłem wczoraj na ecoal-retortowy i zmieniłem moc dmuchawy na +1 oraz zwiększyłem o 1 czas podawania i chyba lepiej jest.Teraz tak już będzie zmiana obserwacja i znowu zmiana itd.Aż znajdę złoty środek ciągle podłogówka na dole domku lepiej grzeje niż góra.Musze kilka dni przetestować w normalnym grzaniu.

Co do hałasu to mimo zabawy z wyciszaniem nie udało się całkowicie wyeliminować buczenia i jak po założeniu drzwi w kotłowni będzie mi to przeszkadzać nie omieszkam serwis wezwać.

Edytowane przez Delphion1
literówki

To jest pompa, nie widziałem jeszcze takiej wygląda tak jakby szło do niej conajmiej dwa przewody więc może jest od razu z termostatem.
Dlatego mnie to zastanawia, nie dość że dwa kable to jeszcze druga pompa na rurze do podłogówki? Może spięte razem z tą przy rozdzielaczu? Edytowane przez zbigmaz01
błąd :)

Poniedzialek minal i nikt z ekoenergii sie nie odezwal... oni faktycznie zlewaja klijenta.
Poczekaj jeszczę trochę.

Tak myślę że to jest wierzchołek jakiejś góry którą trzeba zdobyć a że w tym przypadku muszą rozmawiać ze swoim dostawcą, jest to trudne. Weź sobie to że nie jesteś sam i jeżeli faktycznie dojdzie do tego że to błędy producenta palnika to trzeba reklamować większą partię i to nie tylko która jeszcze jest u producenta ale i te palniki które już wyszły. Pozostaje jeszcze sprawa od kiedy to wychodziło i ile trzeba by było wymienić i czy producent palnika pójdzie na to dobrowolnie czy przy użyciu innych "dostępnych środków przymusu"

Tak ja to sobie wymyśliłem.

A jak faktycznie jest to na pewno się dowiesz :) Tylko bądź cierpliwy. :)

Zbyszku sprawa od pierwszego zgloszenia to prawie dwa miesiace i nadal jest w tym samym punkcie. Poniedzialek albo wtorek maja przyjechac wiec pozostaje jutrzejszy dzien. Jutro bede dzownil do Instalco po poludniu jak ekoenergia sie nie odezwie. Bede Was informowal na bieżaco.

Zbyszku mozesz mi powiedziec dlaczego spalanie grupowe sie nie sprawdza u Ciebie?

Zbyszku sprawa od pierwszego zgloszenia to prawie dwa miesiace i nadal jest w tym samym punkcie. Poniedzialek albo wtorek maja przyjechac wiec pozostaje jutrzejszy dzien. Jutro bede dzownil do Instalco po poludniu jak ekoenergia sie nie odezwie. Bede Was informowal na bieżaco.

Zbyszku mozesz mi powiedziec dlaczego spalanie grupowe sie nie sprawdza u Ciebie?

Spalanie grupowe u mnie się sprawdza :)

Ale mnie troszeczkę nie zadowala :)

Większe spalanie mam na tym jak na eCoala , na pewno zbyt mało czasu poświęciłem na dobranie wartości wentylatora i to może na pewno być przyczyną. Może w okresie miedzy świętami będzie więcej czasu to się przyłożę a na pewno będę potrzebował porad bo za ardzo tego jeszcze nie rozumiem :) Za mało czytałem na ten temat, za dużo roboty w domu :)

Powracając do podajnika, jeszcze dostałem taką informację i czytałem tylko nie pamiętam gdzie to było (ktoś wcześniej wspominał) że można jeszcze nałożyć gość grubo silikonu (gruby wałeczek) poczekać trochę na wstępne stwardnienie i dopiero dokręcić połączenie między kotłem a palnikiem.

Może faktycznie to pomoże?

Z tego co pamiętam jak wniosłem w częściach kocioł i podajnik do piwnicy to jak to łączyłem nałożyłem faktycznie dużo tego silikonu. Wydawało mi się że płyta która jest dokręcana do kotła jest nierówna i może tamtędy dmuchać. Jak nałożyłem to też tak nie od razu przykręciłem, bo zanim zięć doszedł to parę minut minęło. Może dlatego ja nie narzekam?

Zbyszek to już druga osoba , która pisze o tym silikonie, ja teraz tego nie wybrubuje bo będę na wiosnę w Polsce, raczej ktoś kto dopiero montuje sprzęt, bo nikt kto teraz pali też na to nie pójdzie.

Może producent, Panie Danielu jeśli Pan czyta forum, może to sprawdzicie z tym silikonem na produkcji i dacie znać czy czy to faktycznie pomaga?

Powiem to tak :)

Już raz rozpołowiłem kocioł od podajnika, nie jest to taka trudność na jaką by to wyglądało. Jedyna trudność jest jak wyjąć ten podajnik z kotła :)

Palnik przez dziurę razem z koroną nie przejdzie, czyli trzeba go zdjąć a wcześniej mieć pusty zasobnik. Wszystko przez to aby uzyskać na tyle miejsca aby wcisnąć się tam z katuszą silikonu do położenia tego wałeczka.

Można by sobie spróbować poradzić z wężykiem igelitowym założonym na tą stożkową końcówkę i lekko wyginając popróbować.

Jednak jest to robota dla dwóch ludzi, zasobnik stoi tylko na jednej nodze a potem trzeba trafić śrubą w dziurę :)

Również słyszałem o tym,że podajnik założony na silikonie przenosi mniejsze drgania.Czy to prawda to trzeba by sprawdzić.

W moim Ogniwie jest przekładnia NORD i silnik BESEL chodzi cichutko.Podajnik założony bez silikonu a to dla tego,że brucery mają równa płaszczyznę (flanszę) uszczelniona z zewnątrz.

Również słyszałem o tym,że podajnik założony na silikonie przenosi mniejsze drgania.Czy to prawda to trzeba by sprawdzić.

W moim Ogniwie jest przekładnia NORD i silnik BESEL chodzi cichutko.Podajnik założony bez silikonu a to dla tego,że brucery mają równa płaszczyznę (flanszę) uszczelniona z zewnątrz.

A w naszych jest taki trochę stożek do środka jak wychodzi z odlewu czyli ze skosami odlewniczymi (chyba około 1,5% ale nie pamiętam dokładnie) i może ten czubek tego stożka przenosi to dziadostwo. Szkoda że to nie jest obrabiane wtedy można by się nawet o jakąś uszczelkę amortyzującą te drgania połakomić. A tak pozostaje silikon.

U mnie jest silnik CentroTerm Motoreduktor Made in Germany i co i jest cicho.

Żaden silikon tu raczej nie pomoże bo wcześniej miałem na silikonie było cicho teraz jest na samym sznurze i też jest cicho

@Zbigmaz napisał:

Palnik przez dziurę razem z koroną nie przejdzie, czyli trzeba go zdjąć ........

To jak myślicie jak korona jest byle jak wklejona to kto za to odpowiada:p

U mnie jest silnik CentroTerm Motoreduktor Made in Germany i co i jest cicho.

Żaden silikon tu raczej nie pomoże bo wcześniej miałem na silikonie było cicho teraz jest na samym sznurze i też jest cicho

@Zbigmaz napisał:

Palnik przez dziurę razem z koroną nie przejdzie, czyli trzeba go zdjąć ........

To jak myślicie jak korona jest byle jak wklejona to kto za to odpowiada:p

Czyli wygląda na to że wszyscy którzy planowali zakup RBR-a powinni się wstrzymać do momentu rozwiązania problemu z głośną pracą (chyba że mają kotłownie w innym budynku) lub jeżeli sprawa się będzie przeciągać rozglądnąć się za produktami konkurencji. Zastanawiam się czy głośna praca dotyczy tylko podajnika/palnika ekoenergi czy jak ktoś decyduje się na brucera czy pancerpola też głośna praca dotyczy?