Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I o to chodzi aby było jak najwięcej.

To nie jest ważne że jest ich dużo :) Ważne jest to że wzrasta zakup po informacjach że się sprawdzają i są dobre:wave:

Bez zbędnego siedzenia przy piecu i regulowania podajnikiem, powietrzem i ...... itp itd

Sprawdza się w obsłudze (a tak nawiasem mówiąc bez obsługi :) ) a w domu ciepło, miło i siedzisz sobie w pokoju a wiesz co jest w piwnicy na piecu.

I o to chodzi.

Pochwalam.

:wave:

To juz wszystko wiem :) ,to Ty zdecydowales o kupnie Rbr gdy go tylko zobaczyles co nie? Podobnie bylo ze mna.

To byłem ja :)

Ten który pojechałem zobaczyć wydał mi się za duży, a ten taki fajny, zgrabny, mały. I to jeszcze na plus to wylot spalin który można ustawić pod kątem, czyli dopasować dokładnie piec do miejsca. Nie zaprzeczam że średnica czopucha też u mnie odgrywała duże znaczenie.

Jak na razie jest bardzo dobrze. Ale palę dopiero dwa dni i nie siedzę w kotłowni:wave: i nie mam problemów z paleniem :)

Witam panowie. Ostatnio z czasem krucho i nie ma kiedy przysiąść porządnie na forum.

Dostałeś Zbyszku Jareta Plusa. Ten co kupiłeś to mieszanka jareta z pieklorzem piekarskim, ten drugi co był w żółtych workach to też był jaret plus ale w mieszance jaret z groszkiem z kopalni Wesoła.

Zdziwiłem się mocno jak przeczytałem że wczoraj wyciągnąłeś dużego gluta bo ten węgiel się nie spieka.

Dużo go sprzedaję i nikt nie narzeka na spiekanie. Jest kilka osób co jeździ całą zimę i bierze po kilka worków bo nie mają gdzie składować i jak mówią tak im wygodnie, zabierają po drodze np. wracając z pracy. Nikt nic nie mówił takiego i ja sam próbowałem nim palić i jest ok.

Tak jak pisał minertu trzeba dać kociołkowi troszkę czasu żeby się ustabilizował a patrząc na zdarzenie to trochę mu przeszkadzałeś tym włączaniem i wyłączaniem.

Patrząc na zdjęcie które wstawiłeś to jest dużo pyłu takiego jak ma być po spaleniu tylko na środku palnika coś trochę przypieka, jest cały palnik z dużym kopcem. Może na początku zanim sterownik dobrał parametry do opału i odbioru ciepła zaszarżował na dużej mocy z dużym nadmuchem i wycisło gluta.

Co do zaproszenia to z góry dzięki i na pewno w którąś sobotkę wpadnę z kierowcą hehe.

Myślę że po Nowym Roku bo teraz już święta za pasem.

Dzisiaj pożyczyłem kabel i wgrałem nowy soft o 17 Zmniejszyłem nadmuch o 5% i dalej trochę szlakuje, ale jest o niebo lepiej niż było. Teraz już nic nie kręcę. Może jeszcze być tak że u mnie teraz mocno wieje a ciąg w kominie mam sakramencki i to doprawia że jeszcze te 5% jest za mało. Mogę jeszcze przytłumić trochę wentylator ale może dopiero jutro, nich się rozkręci na nowym programie.

I żeby wszystko było jasne to ja nie narzekam na opał, ja na nic nie narzekam, ja dopiero się uczę.

Zaproszenie aktualne ale wcześniej daj znać bo mam częste wyjazdy.

No i psa muszę zamknąć :)

To zdjęcie zrobiłem przed chwilą po około trzech godzinach niezaglądania

Zdjęcie0197.jpg

Jest mało czytelne ale coś widać.

Pozdrawiam

Było to już zgłaszane do Elektro-Systemu i obiecano z biegiem czasu na zmianę tego połączenia prawdopodobnie na USB.

Trzeba wyrobić zapasy i zmienić troszkę płytki.

Gdy E-S był na etapie dostępu online do sterownika to i połączenie było jeszcze na czasie, inne firmy zostały dość w tyle i przez to zaczynając obecnie są na czasie z połączeniem.

Tak bym to szybko wytłumaczył.

Wydawało mi się że 5% to za dużo i o godz 22 zrobiłem na -3, o godz 0,30 wyjąłem ostatnie spieki i dzisiaj rano miałem takie spieki :)

Zdjęcie0198.jpg

Jak wylazło toto na zewnątrz to wyglądało tak

Zdjęcie0201.jpg

Było trochę mniej jak wczoraj ale jeszcze nie dotarł się nowe uaktualnienie. Teraz poczekamy do południa :)

A potem zastosujemy jeszcze inne środki.

:bash::bash::bash:

Puść to powietrze z powrotem bo nie dopala.

Zrób coś aby podwyższyć temp powrotu.

Resztę co wyciągnąłem wyglądała tak

Zdjęcie0202.jpg

Tak wygląda że chyba dopalone, zresztą sam oceń.

Temperatura powrotu to trochę bardziej skomplikowane, to jest bufor 1000L i ciągnie wodę z dna ale może jeszcze zmienię trochę przepływ na pompie to się zmieni temperatura jak będzie szło trochę szybciej to się szybciej wymiesza.

A co do temperatury wewnętrznej to trochę bardziej skomplikowane. To są dwa mieszkania. Muszę teraz zobaczyć gdzie jest najchłodniej i dopiero tam podłączyć czujnik.

Mam trzy obiegi na trzech pompach, dwa obiegi na grzejnikach na dwóch mieszkaniach i jedna podłogówka (85m2 z ośmioma sekcjami). Jak z tych wszystkich trzech pomp zdarzy się że włączą się w jednym czasie to temperatura powrotu dość szybko spada. Mogę jeszcze spróbować zmniejszyć przepływ, to też trochę poprawi powrót.

Z wykresu powrotu dzisiaj rano widać że spada co około 2 godz i utrzymywała się na granicy około 40 st tak że chyba nie jest źle?

Jestem świeżym właścicielem RBR-a i już niedługo go odpalę. Zastanawiam się jaki zamówić ekogroszek ? czeski kosztuje 500 zł/t, polski gorszy 22 kJ za 540 zł/t, lepszy 27 kJ 760/t, inne Piekelorz, Chwalowice, Julian, Kazimierz to koszt nawet 880 zł/t. A może mieszać lepszy z gorszym ?

Poradźcie proszę, bo napewno macie jakieś doświadczenie w tym względzie.

Pozdrawiam.

Zbyszku wiem że nowa zabawka cieszy :) ale jak patrzę na archiwum z twojego kociołka na "Alarmy i zdarzenia" to za dużo przebywasz w kotłowni.

Przez 11 godzin kocioł zmieniał tryby pracy z ręcznego na automatyczny chyba 10 razy a eCoal lubi spokój.

Widzę że od około godz. 0,30 do rana na wykresie bynajmniej kociołek pięknie szedł po zadanej temperaturze a rano już zaczynają się skoki.

Zobacz w zakładkę mojego sterownika ile alarmów i zdarzeń jest od 1 grudnia.

https://esterownik.pl/remote/447

Teraz synkowie idą wysypać popiół i nasypać węgla od tamtej soboty i zakłócą mu trochę spokój.

Rano wystąpił alarm braku opału ale jeszcze chyba jedzie na oparach.

Niepotrzebnie zaglądam to fakt, ale dopiero się uczę :bash::bash::bash:

Za bardzo człowiek się wczuwa w rolę palacza :p

Poprawię się

Teraz daje mu spokój do wieczora. Ale jest jakaś zależność w tym że zaglądam. Jak temperatura podajnika idzie do góry to już wiem że mam szlakę i to taką koronę. Ale teraz daję mu spokój bo moja druga połowa chce abym wreszcie się wziął za coś innego :wiggle: np przygotowanie lampek na zewnątrz.

Pozdrawiam

A u mnie komunikat że twój sterownik wyłączony :p

Edytowane przez zbigmaz01
P>S>

Niepotrzebnie zaglądam to fakt, ale dopiero się uczę :bash::bash::bash:

Za bardzo człowiek się wczuwa w rolę palacza :p

Poprawię się

Teraz daje mu spokój do wieczora. Ale jest jakaś zależność w tym że zaglądam. Jak temperatura podajnika idzie do góry to już wiem że mam szlakę i to taką koronę. Ale teraz daję mu spokój bo moja druga połowa chce abym wreszcie się wziął za coś innego :wiggle: np przygotowanie lampek na zewnątrz.

Pozdrawiam

A u mnie komunikat że twój sterownik wyłączony :p

Witam!

Zanim dasz mu całkiem spokój to przestaw jeszcze czas podawania w grzaniu na 3 tez powinno trochę pomóc , a swoją drogą to dawno już nie widziałem takich spieków na palniku.

Pozdrawiam

Daniel B