Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Karoka czy to jest ta seria kotłów z początku wakacji ? Mój chodzi jak stara pralka frania :-) jeżeli chodzi o głośność. Pamiętam, że jak przyjechał do mnie i go uruchomiłem to mówiłem Tobie przez telefon czemu taki głośny. Ale nie wiem bo może tak powinien pracować ? Nigdy nie miałem kotła i nie mam porównania. Nie chce mi się poki co jechać do znajomych i słuchać ich Defro. Ale czy da się być obiektywnym jeśli jest pusto w domu ? Chyba nie, mam nadzieję że mi gwarancja nie minie zanim się urządzę :-)

Dokładnie. Do dzisiejszego dnia śledziłem to forum i byłem na 99% zdecydowany na RBR. Zastanawiałem się tylko nad mocą. Zabrałem w końcu głos bo uważałem że można normalnie podyskutować. Niestety ulubieńcy Instalco rzucili sie z pazurami nie przebierając w słowach. Odebrano mi apetyt na kocioł w mgnieniu oka.

A co do uwag to faktycznie masz rację. Każdy wpis mówiący o problemach lub niedociągnięciach otrzymuje ostrą ripostę. I chyba o to tu chodzi.

Nie wiem kto na Ciebie się rzucił z pazurami.Nawet w najlepszych samochodach zdarzają się niedociągnięcia.Panowie nie róbcie z tego sensacji.Sprawa na pewno się rozwiąże skoro jest coś na rzeczy.

Tak od siebie dodam,że na wiosnę wymieniam mój 24kW kocioł na kocioł RBR 17kW , fakt wymieniam sam wymiennik bo układ podawania i cała reszta zostanie. Po prostu widzę jak ten kocioł pracuje czy to na starej czy na nowej instalacji i opinia klientów jest naprawdę zadowalająca.Szybko się zbiera,nie pali dużo,zimny powrót mu nie groźny.

Pewnie będą gadać --------- a co tam

Kup obojętnie co aby miało ecoal - ważny jest ster ---------- a nie kocioł

Nic nie bedą gadać każdy może wybrać co mu pasuje jeden lubi leżeć na podłodze i odkręcać i czyścić jakieś wyczystki lub szlifować szczotą jakieś kanały wyciągać i omiatać lub obskrobywać zawirowywacze a drugi lubi przegarnąć półkę i przejżeć się w lusterku drzwiczek czy nosek nie pobrudzony i grzywkę poprawić, ale fakt jest faktem że jeden ma cipło i drugi i nie ma co przesadzać

flutebox

Mój kocioł był kupiony w drugiej połowie kwietnia 2012 (z pewnych powodów zamontowany w ostatnim tygodniu czerwca) i też ma przypadłość bardzo głośnej pracy.

Nie jest zamontowany w nowym, pustym domu. Mieszkamy od 2005 roku i zmienialiśmy kocioł z olejowego na groszek. Ja pierwsze swoje uwagi do głośnej pracy zgłaszałem już na początku lipca kilka dni po rozruchu. Na razie czekam spokojnie, bo widząc podejście Instalco i obecnych na forum dystrybutorów jestem przekonany, iż rozwiążą ten problem.

Napisze tylko tyle, że gdy zgłosiłem się do Daniela z problemem głośnej pracy kotła od razu zaproponował przysłanie nowego kompletu silnik / motoreduktor bez zgłaszania jakiejkolwiek oficjalnej reklamacji - wszystko załatwione przez telefon z podaniem na maila adresu przesyłki. Po jakimś czasie dotarł nowy komplet - jednak jak już wcześniej pisałem jego wymiana nie przyniosła zmiany w natężeniu hałasu. (swoją drogą jeszcze go nie odesłałem, ale obiecuję, że to zrobię - albo oddam dopiero jak przyjadą w ramach akcji serwisowej wyciszyć mój kocioł :) ) Na razie czekam ze spokojem na rozwój wydarzeń.

Edytowane przez sakus
interpunkcja

Tak zaczytując się w ostatnie posty, zacząłem sam nasłuchiwać (prawo tłumu :p ) swojego RBR 17kW, czy też ma mi coś do powiedzenia. I w sumie to nie wiem, budowa jeszcze nie ukończona, kocioł z listopada tego roku w kotłowni na zewnątrz... hmmm ale jak tam wchodzę i podajnik zaczyna podawać węgiel, to nie słyszę jakichś dodatkowych odgłosów.

Może rzeczywiście warto byłoby puścić do sieci jakiś film z tymi odgłosami by móc samemu ocenić czy nie mamy takich samych problemów, tylko nie jesteśmy tego świadomi:cool:

Oj, coś widzę, że tu tylko jeden wielki hałas o hałas... Gdyby on się jednak wyciszał np. z racji świąt, to może ktoś zerknąłby do mojego postu 3136?

Kolego Gerwaz, przeczytałem Twojego poprzedniego posta i zerknąłem na ustawienia sterownika oraz wykresy. W zasadzie mam podobną instalację tzn. RBR 17 kW + bufor 400 L + podłogówka w całym domu (wszystko w układzie otwartym). U mnie wszystkim steruje eCoal, ale mniejsza o to. Odnosząc się do Twoich wątpliwości:

a) spieki - przy spiekach koksowych (niedopalony węgiel) dmuchawę korygujemy w górę, przy spiekach popiołowych w dół. Napisz coś więcej o tych spiekach - jaki mają wygląd, kolor po przełamaniu.

Spieki mogły być także efektem pracy na ustawieniu 25 kW albo nieszczelności na koronie palnika. Trochę zaszalałeś korygując od razu dmuchawę na +4

b) temperatura spalin jak dla mnie OK

Mam natomiast inne pytania:

1. Jak masz podłączoną pompę pomiędzy kotłem a buforem - chodzi jako cwu podpięta do eCoala czy jest po prostu na stałe podłączona do gniazdka 230 V.

2. Jeśli temp. wewnętrzna jest temperaturą górnej części bufora, to co wskazuje czujnik temp. cwu?

Pozdrawiam

Masz rację to forum o RBR, ale zaczynam mieć wrażenie że wszelkie krytyczne uwagi do skondinąd całkiem dobrego pieca spotykają sie z ironią"starych wyjadaczy". Ja sam jak kilka miesięcy temu wspomniałem o głosnym podajniku zostałem wręcz zlinczowany -że mi się wydaje, co to za bzdury wypisuję itd.. w ten sposób chyba nkt nie ośmieli się czegoś niepochlebnego napisać. Chyba nie o to tu chodzi ?. Więc trochę rzeczowej krytyki chyba się niektórym należy.

Ale bez przesady.

To co wytłuszczone to mi się nie podoba.

Możesz mi puścić jakiegoś linka do tego linczu, jakoś mi umknął a chciałbym poznać kto cię tak potraktował.

Jeszcze nie spotkałem się z tym aby ktoś był uciszany jak się źle wypowiada o kotle.

Kocioł to kocioł a podajnik to podajnik. Chyba już wszyscy wiedzą że to oddzielne firmy. Jeżeli jedna z nich zrobiła bubla to dajmy tej drugiej czas ........... zresztą już o tym pisałem.

Piszemy o wszystkim co dotyczy tego kotła a czy to jest dobrze czy źle to tylko zależy od tego czy się już poznało ten kocioł czy jeszcze się uczymy go obsługiwać. To jest tak jak z nowym autem, trzeba nim pojeździć aby go poznać i wyczuć co on potrafi. Sam jestem uczniem i cały czas czytam i się uczę tym bardziej że sterownik cały czas jest rozwijany.

Jeżeli chodzi o głośność podajnika to ja nie wiem jak głośno powinien on pracować, nigdy nie oglądałem takiego kotła z podajnikiem a tym bardziej nie słyszałem podczas pracy, dlatego się nie wypowiadam a jedynie piszę co ja ze swoim robiłem.

Faktycznie przydałby się jakiś filmik co można by taki podajnik posłuchać w akcji. Sam jestem ciekawy a jeszcze lepiej jak by były dwa takie filmiki jeden o głośnym a drugi o cichym podajniku. Mamy wtedy porównanie z tym co my mamy.

Cichy777 Nie wszystko jest to bezpośrednio adresowane do ciebie, jedynie ten lincz i ironia mnie ruszyła.

Dokładnie. Do dzisiejszego dnia śledziłem to forum i byłem na 99% zdecydowany na RBR. Zastanawiałem się tylko nad mocą. Zabrałem w końcu głos bo uważałem że można normalnie podyskutować. Niestety ulubieńcy Instalco rzucili sie z pazurami nie przebierając w słowach. Odebrano mi apetyt na kocioł w mgnieniu oka.

A co do uwag to faktycznie masz rację. Każdy wpis mówiący o problemach lub niedociągnięciach otrzymuje ostrą ripostę. I chyba o to tu chodzi.

Tak jak wyżej, możesz wskazać bo nie rozumiem? Szczególnie tych ulubieńców :)

Też chciał bym ich poznać :)

Więcej nie mam co pisać o pewnie się załapię do którejś grupy :yes:

@S76: Dzięki Dobry Człowieku!

Napisz coś więcej o tych spiekach - jaki mają wygląd, kolor po przełamaniu.

Spieki mogły być także efektem pracy na ustawieniu 25 kW albo nieszczelności na koronie palnika. Trochę zaszalałeś korygując od razu dmuchawę na +4

Niestety śmieciarka była szybsza... O ile pamiętam, wyglądało to jak takie 4-5 cm koralowce. Po łatwym przełamaniu ciemniejsze i kryształowe w środku.

Te "4" wziąłem jako najczęstszą wartość w podglądanych ustawieniach kolegów z forum. Wczoraj wyczyściłem i podejrzę jutro, co się dzieje.

Mam natomiast inne pytania:

1. Jak masz podłączoną pompę pomiędzy kotłem a buforem - chodzi jako cwu podpięta do eCoala czy jest po prostu na stałe podłączona do gniazdka 230 V.

2. Jeśli temp. wewnętrzna jest temperaturą górnej części bufora, to co wskazuje czujnik temp. cwu?

Ad1. Podpięta do eCoala i dodatkowo zaprogramowałem CWU ze spadkiem 5 stopni (widoczne w programowaniu CWU). Cieszy mnie tu w miarę stabilna temperatura u góry bufora.

Ad 2. Wskazuje temperaturę na 1/3 wysokości bufora (od dołu).

Bufor od góry zasilany jest kominkiem a następny jest piec. Podobnie (symetrycznie) od dołu powroty. Stąd też niższa temperatura powrotu z bufora, ponieważ jest to poniżej poziomu powrotu podłogówki.

Pozdrawiam

Panowie, jak "wymusić" na kotle, żeby w spalaniu grupowym pracował z minimalna mocą (dostępną z przedziału 8-12 kW)? Temperatura wewnętrzna zostaje osiągnięta, następnie spada poniżej histerezy (0,3*C, to chyba nie jest dużo, nie?) i od razu zaczyna pracować z mocą 12 kW.

Jeśli dobrze rozumiem, to nie ma aż takiego dużego zapotrzebowania na ciepło, więc dlaczego nie pracuje z mocą 8kW?:)

Panowie, jak "wymusić" na kotle, żeby w spalaniu grupowym pracował z minimalna mocą (dostępną z przedziału 8-12 kW)? Temperatura wewnętrzna zostaje osiągnięta, następnie spada poniżej histerezy (0,3*C, to chyba nie jest dużo, nie?) i od razu zaczyna pracować z mocą 12 kW.

Jeśli dobrze rozumiem, to nie ma aż takiego dużego zapotrzebowania na ciepło, więc dlaczego nie pracuje z mocą 8kW?:)

to ustaw moc min 8kw i moc max 8kw :) jak kocioł da rade w domu bedzie cieplusio to możesz sobie tak jechać...

Widzę że kolega nie bardzo w temacie. Obecnie to samo co ma Bruli ma także eCoal.

Wcześniej pisałeś że eCoala nie każdy może sobie kupić, podobno jest sprzedawany do sprawdzonych Elektro-system pieców.

Bruli podobno można kupić osobno, więc jak jest różnica co się kupi? Ja czytałem że można sobie wymienić oprogramowanie w Ecoalu i będzie pracował jak Bruli i na odwrót. Można ewentualnie prosić o sprostowanie jak jest z tym Bruli/Ecoal.

eCoal - jest aktualnie sprzedawany tylko z niektórymi kotłami i nie można go kupić oddzielnie.

Bruli możesz sobie kupić i zainstalować do czego tylko chcesz.

Jak masz kocioł z eCoalem a nie jesteś zadowolony to firma ES oferowała zamianę eCoala na bruliego ale na odwrót już nie.

Aktualnie eCoal ma też dosłownie te same wszystkie funkcje co bruli więc zamiana jest bezprzedmiotowa - no chyba, że kolor bo wiadomo, że zielony jest ładniejszy :)

@S76: Dzięki Dobry Człowieku!

Niestety śmieciarka była szybsza... O ile pamiętam, wyglądało to jak takie 4-5 cm koralowce. Po łatwym przełamaniu ciemniejsze i kryształowe w środku.

Te "4" wziąłem jako najczęstszą wartość w podglądanych ustawieniach kolegów z forum. Wczoraj wyczyściłem i podejrzę jutro, co się dzieje.

Ad1. Podpięta do eCoala i dodatkowo zaprogramowałem CWU ze spadkiem 5 stopni (widoczne w programowaniu CWU). Cieszy mnie tu w miarę stabilna temperatura u góry bufora.

Ad 2. Wskazuje temperaturę na 1/3 wysokości bufora (od dołu).

Bufor od góry zasilany jest kominkiem a następny jest piec. Podobnie (symetrycznie) od dołu powroty. Stąd też niższa temperatura powrotu z bufora, ponieważ jest to poniżej poziomu powrotu podłogówki.

Pozdrawiam

Witaj!

Z podanego przez Ciebie opisu spieków wynika dla mnie, że prawdopodobnie były to spieki popiołowe. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale w mniej więcej tym samym czasie zmieniłeś typ kotła z 25 na 15 kW oraz wprowadziłeś korektę dmuchawy na +4? Jeśli tak faktycznie było, proponuję wyzerować tą korektę i popracować na standardowych ustawieniach przez kilka - kilkanaście godzin. Jeśli będą się tworzyły spieki popiołowe (kruche, szkliste, po przełamaniu rudo-brązowe), dajesz korektę -1 lub -2 natomiast jeśli w popielniku będzie niedopalony węgiel lub spieki koksowe (twardsze, po przełamaniu wyraźnie czarne) - próbujesz +1 lub +2.

Akurat korekta nadmuchu jest takim bardzo indywidualnym parametrem (jej optymalna wartość zależy m. in. od ciągu kominowego) i nie zawsze wskazane jest sugerowanie się nastawami innych użytkowników.

Pozdrawiam

Akurat korekta nadmuchu jest takim bardzo indywidualnym parametrem (jej optymalna wartość zależy m. in. od ciągu kominowego) i nie zawsze wskazane jest sugerowanie się nastawami innych użytkowników.

Pozdrawiam

W końcu ktoś zauważył zachowanie pracy eCoala i jaki wpływ ma na nią ciąg kominowy.

Wcześniej pisałeś że eCoala nie każdy może sobie kupić, podobno jest sprzedawany do sprawdzonych Elektro-system pieców.

Bruli podobno można kupić osobno, więc jak jest różnica co się kupi? Ja czytałem że można sobie wymienić oprogramowanie w Ecoalu i będzie pracował jak Bruli i na odwrót. Można ewentualnie prosić o sprostowanie jak jest z tym Bruli/Ecoal.

To wszystko prawda co ci pisałem ale nie wszystko zrozumiałeś do końca. Minertu po części ci odpowiedział ( dzięki )

Zamiana eCoala na Bruli nie polegała na zmianie oprogramowania tylko na wymianie płyty głównej.

Chyba miałem dwa takie przypadki i to zrobiłem klientom po sygnale z E-S że wyrażają taką chęć.

Obecnie dla mnie jest to bezcelowe bo eCoal ma wszystko co Bruli a ja wolałbym mieć to samo i jeszcze coś bo dlaczego mam z tego rezygnować skoro dostaję więcej, korzystać przecież nie muszę jak mi się nie podoba, ale mam :)