Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Jeśli będą się tworzyły spieki popiołowe (kruche, szkliste, po przełamaniu rudo-brązowe), dajesz korektę -1 lub -2 natomiast jeśli w popielniku będzie niedopalony węgiel lub spieki koksowe (twardsze, po przełamaniu wyraźnie czarne) - próbujesz +1 lub +2.

Akurat korekta nadmuchu jest takim bardzo indywidualnym parametrem (jej optymalna wartość zależy m. in. od ciągu kominowego) i nie zawsze wskazane jest sugerowanie się nastawami innych użytkowników.

Podejrzałem z rana i wygląda (chyba) znacząco lepiej! Wprawdzie półmrok i częściowy daltonizm nie ułatwia mi oceny, ale w popielniku jest wreszcie przewaga popiołu nad koralowcami i są one znacząco mniejsze. Wydaje mi się, że podniosła się za to temperatura popielnika (?) Tym razem musiałem posiłkować się hakiem, ale jest to mój 3 raz, więc staram się nie wyciągać za daleko idących wniosków. Noc byłą chłodniejsza a rano przywitało mnie stabilne ciepełko, więc świątecznie skupiam się na pozytywach ;)

Edytowane przez Gerwaz

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wczoraj mialem telefon z ekenergii (dzownil ktos inny nie tez super slowny serwisant...) Ma przyjechac okolo 7 stycznia z paroma roznymi zestawami przekladnia + silnik i zobaczymy co to da. No wiec znowu czekamy dwa tygodnie na wyjasnienie sie sprawy. Z tego co ja sie orientuje to chyba jestem pierwszym przypadkiem u ktorego glosno pracuje przekladnia i wymiana na nowy silnik nie zalatwia sprawy i nie wiadomo co dalej. Tylu ludzi sie skarzy ze glosno im pracuje wiec komu oni to zglaszaja?!

Ja nie zamierzam czego kolwiek silikonowac, robic specjalne sprzegla itp. Podajnik ma pracowac cicho. (oprocz churupania wegla)

Czekam jak sie wywiarze z tego serwis.

Z kociołka jestem bardzo zadowolony(poza tym buczeniem podajnika) i chyba troche zaluje ze wzialem 23kW a trzeba bylo wziasc 17kW no ale zobaczymy jak sie pojawia prawdziwe mrozy >20 stopni. Jak bym mial teraz kupowac kociol to tez bym wzial rbr ale od razu bym zglosil problem z podajnikiem.

Pozdrawiam Wszystkich i życze zdrowych wesolych świąt arur

Edytowane przez arur

Mam głupie pytanie:

Czy jest mozliwośc otworzenia wykresów z zapisanych danych na kompie bez połaczenia ze sterownikiem?

Zrobiłem sobie kopie danych ze sterownika i teraz chciałbym w domciu na spokojnie sobie poogladać i czy musze zapierdzielać na budowe aby te dane zobaczyć?

Próbuje na wszelkie sposoby i nic :/

Połaczenia internetowego z piecem nie mam nadmienię.

A i jeszcze jedno zadałem temp .16 i dzień i noc a mam w domciu 20 i grzeje samą podłogą.Dlaczego mi aż tak szaleje?

Dzieki za info

Mam głupie pytanie:

Czy jest mozliwośc otworzenia wykresów z zapisanych danych na kompie bez połaczenia ze sterownikiem?

Zrobiłem sobie kopie danych ze sterownika i teraz chciałbym w domciu na spokojnie sobie poogladać i czy musze zapierdzielać na budowe aby te dane zobaczyć?

Próbuje na wszelkie sposoby i nic :/

Połaczenia internetowego z piecem nie mam nadmienię.

A i jeszcze jedno zadałem temp .16 i dzień i noc a mam w domciu 20 i grzeje samą podłogą.Dlaczego mi aż tak szaleje?

Dzieki za info

Jest możliwość podglądu offline , ale tylko za pomocą programu na PC -sam tak robię - niestety aplikacja na PC została zarzucona przez ES i obecnie nie współpracuje podobno z najnowszym softem . To właśnie z tego powodu nie śpieszę się z aktualizacją oprogramowania. Jeżeli chodzi o temp w domu to również mam ustawioną na 16 stopni - a jest znacznie cieplej- ale wynika to chyba z tego, że sterownik w pierwszym rzędzie utrzymuje zadaną temp CO ( minimalną ) i jeżeli ta temperatura jest już za duża na potrzeby twojego domu, to tez temperatura w domu jest większa."Po prostu piec nie może mniej"Tak myślę - ale może się mylę.U mnie wchodzi na krótko w podtrzymanie - tak co godzinę.Też mam tylko podłogówkę.

Jeżeli spalanie pozostaje na niskim poziomie to chyba nie ma powodów do zmartwień- zawsze możesz przykręcić nieco zawór n-drożny (jeżeli go masz)

Edytowane przez cichy777

Jest możliwość podglądu offline , ale tylko za pomocą programu na PC -sam tak robię - niestety aplikacja na PC została zarzucona przez ES i obecnie nie współpracuje podobno z najnowszym softem . To właśnie z tego powodu nie śpieszę się z aktualizacją oprogramowania. Jeżeli chodzi o temp w domu to również mam ustawioną na 16 stopni - a jest znacznie cieplej- ale wynika to chyba z tego, że sterownik w pierwszym rzędzie utrzymuje zadaną temp CO ( minimalną ) i jeżeli ta temperatura jest już za duża na potrzeby twojego domu, to tez temperatura w domu jest większa."Po prostu piec nie może mniej"Tak myślę - ale może się mylę.U mnie wchodzi na krótko w podtrzymanie - tak co godzinę.Też mam tylko podłogówkę.

Jeżeli spalanie pozostaje na niskim poziomie to chyba nie ma powodów do zmartwień- zawsze możesz przykręcić nieco zawór n-drożny (jeżeli go masz)

Chyba masz rację i faktycznie przykręcę zawór aby zmniejszyć temp.podłogi.Wtedy zawór powinien mniejsza temp.puszczac na podłogę a cieplejszy bedzie powrót i co za tym idzie powinien szybciej dogrzewać i mniej bedzie potrzebował paliwa na dogrzanie wody z powrotu do ponownego wykorzystania a temp w pomieszczeniach spadnie.Dobrze rozumuję czy gdzies sie zapętliłem?

Mam dane z wersji wczesniejszej sterownika jak je otworzyć i jakim programem?Tym do połaczenia z piecem próbowałem i nie wiem jak.Chyba że cos naknociłem przy ściąganiu danych :)?

Edytowane przez Delphion1

Chyba masz rację i faktycznie przykręcę zawór aby zmniejszyć temp.podłogi.Wtedy zawór powinien mniejsza temp.puszczac na podłogę a cieplejszy bedzie powrót i co za tym idzie powinien szybciej dogrzewać i mniej bedzie potrzebował paliwa na dogrzanie wody z powrotu do ponownego wykorzystania a temp w pomieszczeniach spadnie.Dobrze rozumuję czy gdzies sie zapętliłem?

Mam dane z wersji wczesniejszej sterownika jak je otworzyć i jakim programem?Tym do połaczenia z piecem próbowałem i nie wiem jak.Chyba że cos naknociłem przy ściąganiu danych :)?

Bardzo dobrze rozumujesz.

Ja przeglądam dane tym programem: http://ecoal.pl/download/NightlyBuilds/Software_eCoal.pl_2.0.0.11.exe

klikasz Archiwum, archiwum wykresy, następnie wybierasz na górze źródło danych - wskazujesz plik który zapisałeś , a następnie poruszasz się po danych za pomocą kalendarza. To wszystko.

Powodzenia

Bardzo dobrze rozumujesz.

Ja przeglądam dane tym programem: http://ecoal.pl/download/NightlyBuilds/Software_eCoal.pl_2.0.0.11.exe

klikasz Archiwum, archiwum wykresy, następnie wybierasz na górze źródło danych - wskazujesz plik który zapisałeś , a następnie poruszasz się po danych za pomocą kalendarza. To wszystko.

Powodzenia

Dzięki za info.Chyba źle tzn niewłaściwie skopiowałem dane i jutro muszę pobawić się.

Czy Wam tez na spalniu grupowym wiecej bierze węgla niz na ecoal?

Tak robiłem Minertu i chyba źle skopiowałem dane.

Jakieś do 5kg wiecej na dobę

A powinien brac chyba mniej czy się mylę?Może mam źle dobrane nadmuch na mocy 8/12

Co do podglądu danych:

Czy po wskazaniu pliku wybrałeś odpowiednią datę do podglądu? ( w zakresie jaki obejmował plik przy kopiowaniu) , bo inaczej nic ci się nie pokaże na ekranie.

Jeżeli kopiowałeś dane również za pomocą tego programu to musi to działać.

Jest możliwość podglądu offline , ale tylko za pomocą programu na PC -sam tak robię - niestety aplikacja na PC została zarzucona przez ES i obecnie nie współpracuje podobno z najnowszym softem . To właśnie z tego powodu nie śpieszę się z aktualizacją oprogramowania.

U mnie częściowo działa soft na PC wersja 2.0.0.11 z najnowszą wersją eCoal'a. Oczywiście nie ma dostępu do wszystkich funkcji np. SPALANIE ale wykresy są oraz okno główne.

To wszystko prawda co ci pisałem ale nie wszystko zrozumiałeś do końca. Minertu po części ci odpowiedział ( dzięki )

Zamiana eCoala na Bruli nie polegała na zmianie oprogramowania tylko na wymianie płyty głównej.

Chyba miałem dwa takie przypadki i to zrobiłem klientom po sygnale z E-S że wyrażają taką chęć.

Obecnie dla mnie jest to bezcelowe bo eCoal ma wszystko co Bruli a ja wolałbym mieć to samo i jeszcze coś bo dlaczego mam z tego rezygnować skoro dostaję więcej, korzystać przecież nie muszę jak mi się nie podoba, ale mam :)

Ostatnio za bardzo nie wgłębiałem się w różnice i szczegóły pomiędzy sterownikami, bo wybór pieca przełożyłem na przyszły rok. Po drugie może doczekam się nowej płyty głównej bruliego i wtedy będę się zastanawiał co jest lepsze.

U mnie częściowo działa soft na PC wersja 2.0.0.11 z najnowszą wersją eCoal'a. Oczywiście nie ma dostępu do wszystkich funkcji np. SPALANIE ale wykresy są oraz okno główne.

Czyli jednak można zapisywać i przeglądać wykresy z najnowszym softem?

Właśnie nigdzie nie mogłem znaleźć informacji na ten temat, jeżeli tak to zaktualizuję wreszcie oprogramowanie w sterowniku.

Proszę potwierdź jeszcze że możesz zapisywać i oglądać wykresy offline.

Dzięki za informację.

Zaczynam testy ze spalaniem grupowym.

Jestem otwarty na każde sugestie i podpowiedzi. Dla wyjaśnienia dlaczego mam tak wysoko dmuchawę to w automacie robi mi za duży kopiec którego nie mogłem obniżyć. Rozpalone kawałki spadały mi do popielnika. Wcześniej próbowałem na tych ustawieniach i wyglądało to prawie dobrze, dlatego od nich zaczynam.

Prosiłbym o komentarz histogramów bo nie za bardzo je jeszcze łapię :)

PS

Nie siedzę przed kompem cały czas ale będę się starał czytać i wprowadzać zalecenia na bieżąco :)

2.jpg

Dziś o 6 rano przykręciłem zawór 3d za radą Cichy777i właczyłem spalanie grupowe.Temperatura spadła do 19 i chyba mniej wcina "papu":)

Może ktoś mądrzejszy luknać na wykresik.Ustawiłem moce 8/12 na 8kw podniosłem po południu dmuchawę do 35 a na 12kw do 47 bo wydawało mi się ,że za leniwie pracuje :)

Sorki za fotkę ale i tak kombinowałem jak wkleić :/

korekta

Zaczynam testy ze spalaniem grupowym.

Jestem otwarty na każde sugestie i podpowiedzi. Dla wyjaśnienia dlaczego mam tak wysoko dmuchawę to w automacie robi mi za duży kopiec którego nie mogłem obniżyć. Rozpalone kawałki spadały mi do popielnika. Wcześniej próbowałem na tych ustawieniach i wyglądało to prawie dobrze, dlatego od nich zaczynam.

Prosiłbym o komentarz histogramów bo nie za bardzo je jeszcze łapię :)

PS

Nie siedzę przed kompem cały czas ale będę się starał czytać i wprowadzać zalecenia na bieżąco :)

Tych histogramów to nikt nie złapie, mówię w tym sensie że w ten sposób jak są przedstawione niewiele wnoszą dla użytkownika(tzn fajnie jest mieć kolorowy wykresik:rolleyes:) napewno na ich podstawie nie dobierze mocy dmuchawy dla określonych mocy ponieważ na jednej niezmienionej nastawie histogram zmienia się za każdym razem a sądze że to dlatego że warunki pracy dla pieca się zmieniają co jakiś czas ( ciąg kominowy, zapotrzebowanie na ciepło, temperatura zewnętrzna itd) może łatwiej by było gdyby te prążki były opisane dla jakiego czasu postoju występują i histogram był przywiązany do określonego przedziału czasu na wykresie, ale to i tak ktoś musiał by reagować na histogram zmianą nastawy dmuchawy a tego się raczej nikomu nie chce gdyż tak jak pisałem zmieniają się warunki i histogram się zmienia tak to przynajmniej wygląda z mojego punktu widzenia, niemniej jednak ja jak przełączyłem na spalanie grupowe praktycznie nie odczułem żadnej różnicy było dobrze na ecoal-u jest dobrze na grupowym, najlepszy histogram to komora spalania i popielnik jak tam jest sucho, biało i brak spieków to nreszta się musi zgadzać:). Pozatym opisanie poszczególnych poziomów nastaw dmuchawy konkretna mocą dla pieca jest też nieuzasadnione bo już takiewypowiedzi gdzieś czytałem że jest temp minus ileś tam a on ma pyka na 8kW i ogrzewa np niewiem niepamiętam 500m2 (a dmuchawa dla 8kW - 68), wydaje mi sie że lepiej by było określić np poziom I, poziom II lub stopien I, stopień II. Teraz spróbuję go rozstawić tzn moc max i minimalną na pieć poziomów ze skokiem co 2% dla dmuchawy może wtedy będzie pokazywał lepiej te histogramy. Niewiem sam też nie do końca to rozumiem to są takie moje przemyślenia jak się mylę niech mnie ktoś poprawizawsze co 5 głów to niejedna, a wogóle to zauważyłem że wszyscy do tych histogramów podchodzą jak pies do jeża:rolleyes:

Może ktoś mądry by machnął w tym temacie jakiś mądry krótki wykładzik

Zapraszamy Panów z ES będzie nam miło.

Edytowane przez keteimj
poprawka błedu

Dzięki Cichy777! Udało mi się z wykresami i wcześniej źle skopiowałem:(

wczesniej miałem tak częściowo grupowe częściowo ecoal

4.jpg

Dziś od rana wygląda to tak:

6.jpg

wiem,że potrzeba czasu aby się dostroił ale może coś poradzicie?

Od 16 podniosłem mu dmuchawę na obu poziomach i jutro zobacze co nabroiłem w popielniku.Porady mile widziane dzięki jeszcze raz Cichy777 i nowy soft współparacuje z wykresami więc możesz smiało aktualizować :)