Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Z drugiej strony to chyba nie jest tak źle jak klient który ma problem z "buczącym silnikiem" zamawia drugi taki sam kocioł dla swoich rodziców którym stary śmieciuszek rozciekł się przed samymi świętami a nie chcą już innego kotła tylko ten :)

Nie mówię ze to zły zestaw. Ale są niedociągnięcia i im więcej i tym mówimy tym bardziej sprawa chce być zakończona:) i to mi się podoba:) A co do tego wyboru co Mówisz to co jak co ale RBR z ecoalą jest jedną z lepszych ofert na rynku ze względu na eCoale właśnie i że RBR ma 5 lat gwarancji a nie 3jak np Skam P premium. a Co do tego że zachwalamy bo jak mówisz to perwszy (w większości przypadków ) nasz taki kociołek i po przesiadce z zaypowca gdzie trzeba było dygać co kilka godzin to jest luksus a nie drogi jak gaz czy olej opałowy więc to jest dla nas fajne ale jednak w takim zasypowcu była cisza a Tu się troszke spodziewałem mruczenia ale nie aż tak

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.Może Piotrek, Beata&Slawek i Szczudło i inni maja możliwość nagrania czegoś podobnego i bedziemy porównywać przynajmniej tak by się w święta nie nudzić i nie zjeść za dużo :)

P.S. Beata&Slawek tam mam 1cm twardej gumy pod piecem i pod podajnikiem. zastanawim się czy nie dać jakiejść miękkiej podkładki aby lepiej amortyzowało te ewentualne drgania .

Ja nie mam możliwości nagrania filmu, nie ma mnie w kraju a najbliższa wizyta w kotłowni dopiero w marcu :/. Mój piec stoi bezpośrednio na posadzce, nic nie mam podłożone.

Edytowane przez szczudlo

Krzysiek23 masz rację i nie ma co tutaj dyskutować wcześniej o tym pisalismy i tak jak Pan Wiesiek pisze poczekajmy cierpliwie na efekty.

Postaram się nagrać mojego małego "pupila" dzisiaj :)

Wydaje mi się,że podobnie chodzi do Twojego czyli NOK ;)

Spalanie i temperatura mi spadły i jakby jeszcze chciał sam na to paliwo zarabiać byłby idealny he he he...

tak tak:D Niech Pan Daniel pomyśli o prądnicy :D coś jak w elektrowniach i sami sobie będziemy prąd robili:D jak zabraknie prądu to sią prądnica sama włączy i zacznie produkować prąd dla sterownika albo i dla całego domu :D hehehe i bez UPS-ów wtedy :D a co tam.. uciółamy jeszcze kilka tysi na prądnice w piecu co nie Panowie i Panie?:D hahaha

Help bo inaczej pójdę z torbami. Co mam nie tak w ustawieniach, że kocioł żłopie mi prawie 60 kg na dobę?

Dwa dni temu wygasł mi i znalazłem taki koralowiec na palniku:

Korona.jpg

W szufladzie prezentował się następująco:

Spiek.jpg

Nie wiem, czy to o czymś świadczy, ale kolor sadzy na drzwiczkach jest jak kawa z mlekiem:

Drzwiczki.JPG

A dmuchawa non stop mi daje prawie taki ogień:

http://youtu.be/gIPaidQjGF8

Zmniejszyłem o 2% moc dmuchawy ale chyba nie za dużo to pomogło. Spaliny mam prawie 200 st., może moc kotła ustawić na większą?

Edytowane przez Czerny

Krzyśku, tak jak napisałem, to co słychać z nagrania może mylić z tym co jest w rzeczywistości ale dla mnie to normalna praca ( nagranie ) więcej hałasu robiła dmuchawa.

Wszystko rozumiem :) Tylko że dmuchawy nie słysze w pokoju :) nigdy :D a podajnik zawsze...może to jakieś dzwięki które się lepiej przenoszą..nie znam się... jest tu jakiś muzyk ?:D moze nam powie coś o rozchodzeniu się fali dzwiękowej:) Przed świetami już luzujemy napiecie ale rozmawiać rozmawiamy :)

Help bo inaczej pójdę z torbami. Co mam nie tak w ustawieniach, że kocioł żłopie mi prawie 60 kg na dobę?

[ATTACH=CONFIG]156340[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]156342[/ATTACH]

Nie wiem, czy to o czymś świadczy, ale kolor sadzy na drzwiczkach jest jak kawa z mlekiem:

[ATTACH=CONFIG]156343[/ATTACH]

Załączniki chyba coś nie działają, przynajmniej u mnie nic się nie wyświetla. Filmik działa.

[ATTACH=CONFIG]156340[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]156342[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]156343[/ATTACH]

A dmuchawa non stop mi daje prawie taki ogień:

http://youtu.be/gIPaidQjGF8

Zmniejszyłem o 2% moc dmuchawy ale chyba nie za dużo to pomogło. Spaliny mam prawie 200 st., może moc kotła ustawić na większą?

A moze spróbuj dać mniejszą temp. CO np 50 albo 45stC? i zobacz wtedy? moze paliwo lipne i temu tak idzie? a Fotki nie działają...

Zdania są więc podzielone.

Żadne zdania nie sa podzielone !!!! to jest bubel i cześć na to jest gwarancja i to powinno się wymienić lub poprawić- teraz jest okres świateczno -noworoczny,wiec trochę paskudny czas, karoka65 napisał ze myślą jak to mają poprawic (czytać KTO MA ZA TO ZAPŁACIĆ :) pożyjemy zobaczymy...jak sprawa się rozwiąże, wg waszych słów otrzymaliście narazie zapewnienie że usterka będzie poprawiona i tego sie trzymajcie,a o wynikach poinformujcie na forum !

Żadne zdania nie sa podzielone !!!! to jest bubel i cześć na to jest gwarancja i to powinno się wymienić lub poprawić- teraz jest okres świateczno -noworoczny,wiec trochę paskudny czas, karoka65 napisał ze myślą jak to mają poprawic (czytać KTO MA ZA TO ZAPŁACIĆ :) pożyjemy zobaczymy...jak sprawa się rozwiąże, wg waszych słów otrzymaliście narazie zapewnienie że usterka będzie poprawiona i tego sie trzymajcie,a o wynikach poinformujcie na forum !

Piotrek a dasz radę filmik zrobić? Co do tego co mówisz to chyba wiesz ża ja im tam nie slodzę tylko pisze jak to widzę , ale przyznać muszę ze przed zakupem rozmawiałem z P. Danielem i moim zdaniem to słowny człowiek i raczej o kasę się nie obawiam bo na bank nie by za to zapłacimy bo P. Daniel mimo wszystko dba o swoich dystrubutorów i jak chłopaki pisali ze jak coś to nie było ze po co że dla czego tylko serwis i wymienili tu komuś palnik ale i tak ma głośno ale nie było ze nic się nie da z tym zrobić więc sprawa będzie załatwiona ale moim zdaniem problem jest innej natury... nikt nie zna przyczyny tego hałasu i to jes problem nie do przeskoczenia...

Fotki poprawiłem, już działają.

Martwi mnie to, że ten kocioł non stop dmucha. Zasobnik starcza mi tylko na dwa dni. Czy podczas wygrzewania też tak mieliście?

A co do pracy podajnika, to u mnie wygląda to tak:

http://youtu.be/JPh26Um_-g4

Od 30 sekudy filmu włączałem i wyłączałem kilka razy podajnik, żeby było słychać różnicę. Te suche trzaski to oczywiście przesuw węgla. Wydaje mi się, że nic innego podejrzanego nie było słychać.

u kol Czerny wg mnie podajnik chodzi OK, słychać podawanie, swoją droga gdzie kupiłes takie dobre eko??? to nie jest eko dla początkujących palaczy !!! ostro dmuchasz i dlatego robi ci się taka jedna zbrylona masa... mniej powietrza, mniej eko, i powinno być ok, a swoją drogą -ostro paisz...

u kol Czerny wg mnie podajnik chodzi OK, słychać podawanie, swoją droga gdzie kupiłes takie dobre eko??? to nie jest eko dla początkujących palaczy !!! ostro dmuchasz i dlatego robi ci się taka jedna zbrylona masa... mniej powietrza, mniej eko, i powinno być ok, a swoją drogą -ostro paisz...

Sory ale nie kumam. Eko jest z kopalni Piast, nie wiem czy dobre, kosztuje mnie 20 zł za worek 25 kg na lokalnym składzie. Ma ponoć 2600 kaloryczności.

Jak więc mam ustawić to wszystko by było mniej...???

Edit: zmniejszyłem CO z 60st. na 50 st.

Edytowane przez Czerny
Zmiana temperatury CO

Z drugiej strony to chyba nie jest tak źle jak klient który ma problem z "buczącym silnikiem" zamawia drugi taki sam kocioł dla swoich rodziców którym stary śmieciuszek rozciekł się przed samymi świętami a nie chcą już innego kotła tylko ten :)

Porównam sobie głośność jednego i drugiego.

Nagrywanie nie pokarze głośności.

W kotłowni nie jest tak głośno ale za to w kibelku po drugiej stronie ściany uszy przytyka.