Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Jest zamknięta. Zastanawiam się, czy może komin ma za duży przekrój - 24x28 cm?

Ja w swoim kominie otworzyłem wyczystkę tak na 2cm, też miałem problem z wysokimi temperaturami spalin, chyba trochę to pomogło. A w jaki sposób regulujesz temperaturę w pokojach?

Edytowane przez szczudlo

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Beata&Slawek Jak już gdzies wcześniej napisałem... poprostu nie zdwałem sobie z tego sprawy, dopóki nie zobaczyłem filmiku i nie usłyszałem dzwieków, jak kocioł który jest produkowany jakiś czas, gdzie nic nie jest przy nim robione (nie zmienił się dtr kotła) może chodzić inaczej...kotły na eko generalnie nie są ciche ,generują jednak jakiś hałas...myslałem poprostu że przesadzacie ;).....aż do obejrzenia filmiku ;)

Ja w swoim kominie otworzyłem wyczystkę tak na 2cm, też miałem problem z wysokimi temperaturami spalin, chyba trochę to pomogło. A w jaki sposób regulujesz temperaturę w pokojach?

Jeszcze nie reguluję. Dom jest w budowie, mam podłogówkę przykręconą na 36 stopni (120 m2 na parterze) a drugie 120 m2 na poddaszu to 6 grzejników. + siódmy dodatkowy w pokoju na parterze.

Jeszcze czujniki temperatury nie są podłączone.

Szlak mnie już trafia... Pocieszcie chociaż, że każdy tak miał na początku;)

Jeszcze nie reguluję. Dom jest w budowie, mam podłogówkę przykręconą na 36 stopni (120 m2 na parterze) a drugie 120 m2 na poddaszu to 6 grzejników. + siódmy dodatkowy w pokoju na parterze.

Jeszcze czujniki temperatury nie są podłączone.

Szlak mnie już trafia... Pocieszcie chociaż, że każdy tak miał na początku;)

Masz to chociaż ocieplone????

To stary poniemiecki dom, pisałem kiedyś o nim. W tej chwili wykonany generalny remont, wszystko od podstaw. Na podłodze 12 cm styropian, 10 cm wylewka, na dachu 25 cm wełna. Ściany z cegły czerwonej, na razie jeszcze nie ocieplone, zrobię to na wiosnę, ale mają po 44 cm grubości z pustką między cegłami. Okna trzyszybowe 0,7 współczynnik.

Pozwoliłem sobie załączyć nagranie pracy mojego podajnika :

http://www.youtube.com/watch?v=DGgTMWsxiKs&feature=youtu.be

Nie zwracajcie uwagi na ciemności :) Posłuchajcie.

Musze przyznać, że przez ścianę i strop ten dźwięk jest bardziej dokuczliwy - ktoś już o tym wspominał.

Piec i zasobnik stoją na grubej gumie, ale ten dźwięk to nie wibracje pieca, tylko napędu.

Mi się generalnie nie podoba Twoja instalacja jest to tak zawiłe plątanina rurek, że mi to ciężko ogarnąć zasilanie podłogówki masz rurką 16", kto wie co jest dalej, całości oczywiście nie widzę ale nie podoba mi się jakość wykonania i troche mi to mówi o Twoim instalatorze.

A gdzie ja napisałem że zasilanie to 16 mm??? Podłogówka to 16mm pex, zasilanie jej idzie pex-em 20mm, zaś z kotła idzie miedź 22mm. Teraz ok?

Panowie mała sugestia, jak krecicie filmiki to stancie 1 m od kotła i wtedy nagrywajcie, bo jak bedziecie trzymać tel nad silnikiem to każdy będzie buczeć:) kol Czerny Widzę że czujnik założyłes to i dobrze, teraz kociołek bedzie pilnował temp wewnetrznej a nie wody w kotle, ale nie ma się co czarowac na początek to eko ci pojdzie...

Czujnik zewnętrzy jest taki sam jak wewnętrzny (KTY81-210) ?

Jak jest lepiej prowadzić kocioł przy 100% podłogówki i zaworach 3D term. ? Stała temp na kotle np 45*C czy wg czujnika zewn + krzywa grzania ?

W bojlerze docelowo chciałbym mieć ~55*C więc opłaca się kocioł prowadzić na 45*C i okresowo (6:00-8:00 i np 18:00-22:00) zwiększać na 55*C , czy cały czas 55*C na kotle trzymać ?

W podłogę i tak nie wpuszczę więcej jak 35*C

Jakiej średnicy musi być zetka w kotłowni do odbioru kominiarskiego ?

Akurat wiem bo ostatnio przerabiałem ten temat. Wentylacja nawiewna powinna się odbywać za pomocą niezamykalnego otworu o przekroju minimum 200 cm2 umieszczonego do 1 m nad poziomem podłogi, a wywiewna być realizowana kanałem wywiewnym z materiału niepalnego o przekroju minimalnym 14 x 14 cm, z otworem wlotowym pod stropem pomieszczenia kotłowni.

Piotrek ma racje jeżeli chodzi o odległość urządzenia nagrywającego w stosunku do kotła.

Panowie każdy z was ma inna kotłownię mało tego każdy nagrywa filmik innym urządzeniem więc nie będzie efekt jednakowy.

Przysłuchajcie się filmikom przecież chrupanie węgla jest głośniejsze od pracy silnika a nawet wentylatora.Praktycznie każdy kto zakupił kocioł na ten sezon ma ten sam zestaw w swoim kotle a jednak u każdego słychać inaczej.Akustyka inaczej się nosi u każdego z was.Przecież nie żyjecie po 5 lat i wiecie,że im puściej i większa powierzchnia tym głośniej.Wstrzymajcie sie ze zbędnymi komentarzami na temat głośności ich pracy.Do jednego z kolegów pojedzie o ile się nie mylę 5 zestawów i będą wszystkie sprawdzane na jego kotle.Moi klienci poza dwoma min cichy777 nie zgłaszali mi żadnych uwag co do głośnej pracy zestawu.Poczekajmy na opinię serwisu po sprawdzeniu 5 zestawów u naszego kolegi.Nie ma co siać zamętu.

Mój BESEL ma kondensator z uF 6 ale nie mnie to oceniać.

Nie wiem o jakiej kierownicy piszesz ale jeśli masz na myśli to co sie nazywa kierownicą spalin to właśnie ona powinna być na maksa wysunieta a nie na odwrót.

Tu są rysunki o kierownicy jak powinna być umocowana http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal&p=5617899&viewfull=1#post5617899