Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wczoraj trąciłem kierownice zobaczyłem dopiero dzisiaj popołudniu ze otwarta.

Grzeje troszkę resztę chałupy żeby nie zamarzło (dzisaj rano -15) i zdmuchnęło mi 85kg.

Jestem ciekaw jakie straty były.

Niedawno przeżyłem wgaszenie kotła z powodu zerwanej zawleczki(kamień).Po powrocie z pracy i założeniu nowej oczywiście wyczyściłem kocioł łacznie z rura wylotową i odpaliłem ponownie.Temp.spalin ponad 200 ,myślałem że dogrzeje i się uspokoi ,ale nic z tego.Dopiero na drugi dzień spostrzegłem ze kierownica spalin jest lekko niedomknięta(a byłem pewien ze ja zamykałem!) Próbowalem zamknąć ,ale zawsze wracała i zostawiała szczelinę .Wyczyściłem odkurzaczem sadze i nic.Ale od czego najbardziej uniwersanle narzędzie każdego majsterkowicza-dwa razy potraktowałem czujnikiem (czyt.młotkiem) i wszystko wróciło do nor:rolleyes:;)my

https://esterownik.pl/remote/1673

To stary poniemiecki dom, pisałem kiedyś o nim. W tej chwili wykonany generalny remont, wszystko od podstaw. Na podłodze 12 cm styropian, 10 cm wylewka, na dachu 25 cm wełna. Ściany z cegły czerwonej, na razie jeszcze nie ocieplone, zrobię to na wiosnę, ale mają po 44 cm grubości z pustką między cegłami. Okna trzyszybowe 0,7 współczynnik.

podnieś temp powrotu CO. Zrobisz to zmieniająć Funkcję pompy CWU z CWU na CWU+ Miesz.... łądnie Ci dogrzał do 52stC potem ochłodziło Ci piec do 42st przy zadanej 50... Podnieś tą temperaturę Powrotu i zobaczymy co dalej ...Ile Cie pali tego węgla na Dobę? 60KG?

a faktycznie od 16 godziny:D ja bym zadzwonił do elektrowni i powiedział ze mają bombę i jak nie wyłączą prądu to ona wybuchnie:D ale mnie ostatnio na żarty wzieło :p Wybacznie Panowie ale to z lenistwa:)co do resetu sterownika to nie mam pomysło ale moze podnieś temp albo zmniejsz żeby wychłodzić domek lekko i zobaczysz czy spadnie bo u Ciebie faktycznie tak długo jednej temp nie trzymało nigdy

Tomek 18,7 masz pokojową i tyle jest.

Na podłodze zadane 18 a waha się między 18 a 18,1

Wiesiek, ale jak zmienię na 19 to pompa ruszy a temperatura nie drgnie ani trochę. Mogę sprawdzić raz jeszcze, poczekam parę godzin i nadal będzie 18.7. Zmienię na 19*C zadaną zobaczymy co czujnik na to. Może mi się coś wydaje a może mam rację.

No i tak, zmieniłem zadaną temp. na 19*C to o 0.3*C więcej niż jest teraz a pompa się nie załączyła, przy histerezie 0.1*C chyba już powinna pompa ruszyć? Ok ruszyła, z jakimś opóźnieniem...
Rusza z opóźnieniem bo czeka aż się ustabilizuje gdyby włączała się od razy to przechodząc obok niego musiał byś nie oddychać.

Tak na przyszłość , wieszajcie czujnik wew na ściany działowe bo są cieplejsze od nośnych szczególnie w nowych domkach.

Rusza z opóźnieniem bo czeka aż się ustabilizuje gdyby włączała się od razy to przechodząc obok niego musiał byś nie oddychać.

Tak na przyszłość , wieszajcie czujnik wew na ściany działowe bo są cieplejsze od nośnych szczególnie w nowych domkach.

Aaaa no fakt, o tym nie pomyślałem, faktycznie to ustabilizowanie się ma sens. Co do czujnika na ścianie działowej to u mnie od podłogówki jest na nośnej a wewnętrzny na działowej.

Do wszystkich razem i pojedynczo do każdego z osobna :)

Dla kolegów i koleżanek :)

Aby ten wigilijny dzień był zaśnieżony,

kiedy w kościele zabiją dzwony,

a pierwsza gwiazdka błyska na niebie,

moje życzenia płyną do Ciebie.

Hmmm... a jakie mam Ci złożyć życzenia,

by warte były Twego westchnienia?

Sukcesów w życiu, ciepła w miłości,

dużo uśmiechu, wiele radości.

Spełnienia wszystkich najskrytszych marzeń,

samych przyjaznych w Twym życiu zdarzeń.

Niech ten wyjątkowy w roku dzień,

odsunie na zawsze Twe troski w cień.

I niech się śmieje do Ciebie świat,

blaskiem szczęśliwych i długich lat.

Kartka świąteczna.JPG

OK, dopiero wróciłem z budowy. Z tą kierownicą to były takie jaja, bo czyszcząc dokładnie kocioł wyciągnąłem ją i przekręciłem odwrotnie (tak to jest jak się to robi pierwszy raz) - nauczka na przyszłość. Na szczęście w kotłowni mam drukowaną instrukcję i w końcu poprawiłem. Ale jak się do niej dobrałem, to tak wydaje mi się, że producent mógłby ją troszkę inaczej zaprojektować, bo rzeczywiście jest tak, że odrobina sadzy pod nią i już dobrze nie zamyka górnej półki.

Wywaliłem w sumie dwie szuflady sadzy. Powiem szczerze, że po zmniejszeniu dmuchawy o 2% jak podpowiedział mi Delphion1 w popielniku miałem prawie sam popiołek, zero spieków - czyli chyba ok. Dzięki zatem za podpowiedź.

Co do czujnika CWU, to na razie mierzy on temperaturę na wyjściu kotła, za zaworem czterodrogowym, gdyż nie mam jeszcze podłączonego boilera a nie chciało mi się wypinać tego czujnika z centralki. Notabene, szkoda że nie można czujnika wyłączyć z poziomu sterownika.

Poza ty, po wyczyszczeniu i zasypaniu kotła, skręciłem na 3/4 zawór czterodrogowy i ciekaw jestem, czy dzięki temu spalanie się zmniejszy, choć oczywiście temperaturka też będzie pewnie niższa w domku. Teraz mam 17 st., zobaczymy jak będzie jutro.

Co się stanie, gdy w sterowniku podniósłbym moc pieca z 15 kW na 25 kW?