Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

Czyli spaliłeś przeciętnie na 1 dobę około 18-19 kg, niezły wynik, albo inaczej, na 1m2 powierzchni budynku spaliłeś 3,93 kg retopalu

Mysle ze raczej 17-18 kg,w pierwszych 2 dniach to chyba bral po 40kg, jak ocieplilem1 welna dach to juz bylo duzo duzo lepiej,wtedy wg moich obliczen bral tylko ok 15 kg, ale za to rowniez cieplej na dworze bylo,wkoncu przyszly mrozy to zobaczymy realia.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czp01 ma fajny programik, który notuje zużycie węgla, jak on to zrobił? chyba jest programistą

http://www.czp.pl/cieplnik/index.php

Wg mnie brakuje dodatkowej kolumny, np. zużycie paliwa na 1 m2 powierzchni budynku czy powierzchni kubatury. Taki wynik dałby lepszy obraz zużycia w porównaniu do innych budynków.

Edytowane przez dino49

dino49 Przecież na forum sa nie tylko doktorzy, inżynierowie czy magistrowie od cieplownictwa, są równiez zwykli użytkownicy którzy mają rózne hobby,zainteresowania czy poglądy na życie- w tym wątku łaczy je jedno -zamiłowanie, ciekawość,hobby do kotłów na ekogroszek :))) tak, tak wiem różne są zboczenia...:wave:

dino49

......

w tym wątku łaczy je jedno -zamiłowanie, ciekawość,hobby do kotłów na ekogroszek :))) tak, tak wiem różne są zboczenia...:wave:

Moje zboczenie jest też w kierunku kotłów na ekogroszek ale od niedawna :)

Już dostałem od tego zamiłowania trochę w tyłek.

Teraz walczę ze spiekami. W żaden sposób nie mogę się ich pozbyć.

Tak wyglądają

Zdjęcie0204.jpgZdjęcie0205.jpgZdjęcie0228.jpgZdjęcie0227.jpg

Próbuję na wszelkie sposoby ale nic mi z tego nie wychodzi.

http://forum.muratordom.pl/images/misc/pencil.png

Zdjęcie0226.jpg

Druga sprawa dopadła mnie o 17,42 i nie wiem z kąt to się wzięło. Na wykresach temperatur mam jakieś zawirowanie. Nic wtedy nie było przestawiane ani korygowane. Dlaczego takie skoki? Można wejść na mój sterownik i zobaczyć w powiększeniu to fajnie wygląda.

A żeby było jeszcze ciekawiej to na pierwszej zakładce "Schemat" przy połączeniu poprzez kabel (Ethernet) wychodzą mi jakieś dziwne zawirowania i braki w obrazie. Ale zaznaczam że tylko po kablu. Wchodząc na stronę esterownik.pl jest dobrze i nie ważne czy jestem zalogowany czy nie. Wygląda to takPiec.jpg

Spotkał się już z taką przyczyną?

Tak na szybko - bo nie idzie wejsc na twojego stera, wejdz na e-sterownik inna przegladarką( opera, IE) zrestartuj sterownik... normalnie po hamsku wyciagnij mu wtyczke z gniazdka na 30 s, czym ty chłopie palisz że tak ci klei opał??? masz bardzo eneretyczny opał !!! zmiejsz nadmuch bo sobie palnik stopisz!! hmmm po wykresie wyglada jakbys palił w kotle na maxa?? co będzie zimą?? Edytowane przez Piotrek42

dobra wszedłem... przejrzałem wykresy..no za rózowo tam nie masz... temp podajnika pod 60-70st w niektórych miejscach.. zapotrzebowanie ogromne, jaka ty masz chałupę i jaki kocioł?? na te gluty to jedyna rada kupić jakies czeskie eko i go mieszac, bo może ci palnik splynąć do popielnika...zaproś tam moze kogos kto juz w kotle palił w taką pogodę jedziesz na 60 st?? nie za dużo?? hmmm chyba że masz bufor... a kotły na eko raczej nie są do bufora..

Temperatura wzrasta jak mam zablokowany palnik tą szlaką, ale też wzrastała po zastosowaniu cegieł szamotowych. Przy zastosowaniu cegieł szlaka się poprawiła jak wcześniej pisałem ale tylko to było pobieżne patrzenie na ten problem. Po paru godzinach zerwało mi śrubę. Peny zbiornik z powrotem na zewnątrz, czyszczenie i wyciąganie ślimaka. Nic nie znalazłem. Przy okazji wygotowałem wszystkie czujniki (kalibracja). Złożyłem wszystko do kupy, rozpalanie i dalej idzie. Znowu po paru godzinach awaria. Zablokowany ślimak, silnik buczy, gorący. I od początku to samo. Pełny zbiornik itp. itd. Podczas rozmowy z karoka65 jak mu przedstawiałem relację co i jak, znowu stoi. Okazało się że szlaka która przedtem wychodziła na wierzch palnika teraz robiła się wewnątrz. I to ona blokowała ślimak. Cały problem polega na tym ( z moich obserwacji) że podczas normalnej pracy jak kocioł dochodzi do zadanej temperatury jest wszystko dobrze, potem powoli zaczyna przechodzić (ja to tak nazywam i nie wiem czy dobrze) w stan podtrzymania, czyli gubi temperaturę spalin, i powoli temperaturę wody. I tu jest ten problem. Z tego co zaobserwowałem to podajnik za często podaje węgiel do palnika i to trwa niekiedy pół godziny i więcej. Ten węgiel nie nadąża się spalić. Potem gdy znowu piec zaczyna normalnie pracować to już jest pełny palnik niespalonego węgla który dostaje dużo powietrza i się robi spiek. Następny węgiel który jest podawany przez ślimak wypycha ten komin do góry i w środku zostaje tylko lekko podpalony węgiel a znowu ten jest też wypychany przez następny. I robi się taki wysoki komin niespalonego węgla ze szlaką. Jak próbowałem zmniejszyć nadmuch to w podtrzymaniu jeszcze więcej się nie spalało, jak zwiększam nadmuch to po załapaniu normalnego grzania ten niespalony węgiel reż robi szlakę bo ma za dużo powietrza. Złoty środek to byłby taki że nie wiem jak zmniejszyć podawanie węgla podczas podtrzymania, aby nadążał się spalić. Tak ja to widzę. Może źle ale ja dopiero się uczę pali węglem, nigdy wcześniej tego nie robiłem ani w moim domu nigdy nie było węgla. Najdłuższą przerwę w podawaniu udało mi się osiągnąć to 48sek. Może ktoś podpowie czy jest to możliwe i jak to ustawić?

Jedno to wiem że Piotrek42 zgadł, mam bufor 1000l i go grzeję. Z tego bufora jest wyprowadzone trzy obiegi. Mój problem jest taki że piec jak nagrzeje te 1000l wody to niekiedy stoi dość długo i woda w nim szybciej stygnie niż w buforze. Jak na piecu spadnie temperatura i piec rusza to niekiedy zdarza się że woda w piecu jest zimniejsza jak w w buforze i wtedy powrót jest cieplejszy jak zasilanie.

...

w taką pogodę jedziesz na 60 st?? nie za dużo?? hmmm chyba że masz bufor... a kotły na eko raczej nie są do bufora..

Na 60 to podniosłem bo zaobserwowałem że trochę lepiej się pali. Początki były na 50

Teraz pytanie dlaczego kotły eko nie są do bufora? Przecież to to samo co bojler na CWU tylko trochę większy i trochę dłużej grzeje ale na dłużej wystarczy. Ma wyższą temperaturę powrotu co jest dla pieca lepsze i powinno (tak mi się wydaje) poprawiać warunki spalania.

Łoł ale się rozpisałem :)

A to wszystko że nie mam za bardzo czasu na bezpośrednie śledzenie i odpowiadanie na bieżąco.

Ma ktoś jakieś rady jak zmniejszyć podawanie węgla w podtrzymaniu?

I jeszcze jedno pytanie z mojego poprzedniego postu, czy spotkał się ktoś z takim objawem wyświetlania strony i podskokiem temperatury podajnika? Jeszcze nie odłączałem pieca z zasilania (reset) może to pomoże?

Pozdrawiam

Jeszcze jedno.

Od 21.12.2011 od godz około 12 w południe wsypałem worek węgla zakupiony w Castoramie. To był Eko-Groszek z firmy MIAMI ze Słupska. Na tym miałem bardzo małe spieki a nawet mógłbym powiedzieć że było dużo lepiej. Może to że to ten brązowy młody węgiel (może z czech?) jest miękki i spalał się w podtrzymaniu szybciej i nie tworzył tego komina? Worek skończył się około 6 rano. Wykresy zrobiły się trochę inne. Nawet temperatura podajnika spadła. Nie ma szlaki temperatura podajnika w dół, jest szlaka temperatura podajnika w górę i dłuższy czas dochodzenia do zadanej, podajnik chodzi częściej bo pracuje ma maxa a szlaka blokuje temperaturę.

Pozdrawiam.

czp01 ma fajny programik, który notuje zużycie węgla, jak on to zrobił? chyba jest programistą

http://www.czp.pl/cieplnik/index.php

Wg mnie brakuje dodatkowej kolumny, np. zużycie paliwa na 1 m2 powierzchni budynku czy powierzchni kubatury. Taki wynik dałby lepszy obraz zużycia w porównaniu do innych budynków.

No mój syn jest programistą - i on popełnił tą bazę danych http://www.czp.pl/cieplnik/ - chociaż poza kotłem na ekogroszek i kotłownictwem to informatyka jest też w polu moich zaintersowań. :)

Porównywałem moje zużycie węgla do twojego zużycia w roku 2009-10 na 1m2 powierzchni budynku. Ty spaliłeś 19,08 kg na m2 /4580kg:240m2/, a ja 22,22 kg./4000kg:180m2/ Narazie palę w zasypowym i nie mam ocieplonego poddasza. Patrząc na tę różnicę zużycia na m2, trochę mnie zaszokowało, a wydawało się , że palę ekonomicznie. Wydaję mi się, że to dobre porównanie z innymi użytkownikami i jednocześnie dopinguje do energicznych działań oszczędnościowych.

WESOŁYCH ŚWIĄT!

No dobra, to może zużycie wg kubatury, pow. po podłogach 227 m2 x wys. 2,70=612,9 m3. Zużyłeś 4580 kg węgla : 612,9 m3 = 7,5 kg/m3

natomiast u mnie 180 m2 x wys. 2,60= 468,0 m3, zużyłem 4000 kg węgla : 468,0 m3 = 8,5 kg/m3, czyli spaliłem o 14,4 % więcej na m3 :o

Edytowane przez dino49

Czyli o 5,3 % więcej spaliłem. W tym sezonie będziesz miał lepszy wynik, a to z racji zmniejszonej mocy palnika, tak?. Dobrze, że nie pośpieszyłem się z ociepleniem poddasza, bo w między czasie URSA wprowadziła nową technologię białej wełny mineralnej, która w porównaniu do żółtej nie podrażnia skóry, drogi oddechowe czy oczów i mają te same parametry. Biała jest droższa o 2,00 zł.