Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

baniak z woda jest w domu .

uniboxy sa w rozdzielni , termostaty na grzejnikach tez , a grzejnik w kotlowni i garazu to na moje zyczenie zrobil , nie sadzilem ze az takie cieplo bedzie od nowego pieca.

do czego jest wykorzystywany parametr temeratura CO obnizona - przy regulatorze kotła CO??

i jaka jest roznica gdy ustawimy 3 a jaka gdy 10 ??

Różnica jest 7 :)

A tak chodzi tu o ile chcesz obniżyć temp. od zadanej CO czyli w okresach kiedy śpisz lub kiedy cię w domu nie ma.

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

aha. czyli mozna to ustawic w programatorze CO . - niech zyje spostrzegawczośc .

jaka jest najmniejsza mozliwa rozsadna temperatura na piecu . Widze ze minimum jest 42 , obnizenie tego o 3-5 na noc lub podczas wyjazdow 3 dniowych byloby przesada dla pieca ? rozumiem ze musi byc zachowane jakies minimum.

uniboxy sa w rozdzielni , termostaty na grzejnikach tez , a grzejnik w kotlowni i garazu to na moje zyczenie zrobil , nie sadzilem ze az takie cieplo bedzie od nowego pieca.

do czego jest wykorzystywany parametr temeratura CO obnizona - przy regulatorze kotła CO??

Przeczytałem toje posty i z twoich wypowiedzi wynika inaczej.

Masz 2 powroty i 2 zasilania

temeratura CO obnizona - Ustawiasz co 60 obniżona 10

Pompa co załączona - piec rusza jak nie ma 60

Pompa co wyłączona - piec staje jak ma min 50

W twoim przypadku idealna sprawa będzie łagodniej się rozpędzał

Nie koniecznie cię musi trzymać. Firma idzie do przodu i robi tak aby każdemu pasowało, oni nie wiedzą czym będziesz palił.

No chyba nie benzyną:p przecież wiadomo co można w nim palić

Niec producent wyjasni czemu jedni mają szczeliny a drudzy tylko otwory, od czego jest to zależne

2013-01-02_212349.jpg

2013-01-02_212536.jpg

Edytowane przez raf1

dlaczego przy ustawionej temperaturze zadanej CO 42 i obnizonej o 3 . Podnosi mi sie czasem sama zadana temperatura do 50 ????

Czy moze miec to jakis zwiazek z tym ze ze CWU zadana mam wyzsza niz temepratura na piecu(45) i w momencie gdy CWU spada bo ktos np sie kapie to zeby ja dogrzac to samoczynnie podnosi temperature na piecu ??

Edytowane przez marcin_bnk

Masz albo nie zamkniętą kierownice spalin albo

Zle skalibrowany czujnik spalin

albo paliłeś jakimś świństwem i uszkodziłeś czujnik

aha.

Dzieki i sorry za moją lamerke , ale nie kazdy sie zna na tych tematach.

Czy przy wylaczonym regulatorze wewnetrznym i wlaczonej ciaglej pracy pompy da sie jakos sterowac praca tej pompy czy sterownik ja sobie wlacza kiedy chce ??

Czego ty oczekujesz chcesz mało spalić??

Nowy dom??

Od kiedy ogrzewasz??

ile metrów??

Jaki piec ?? 11

no chcialbym jak najmniej - jak kazdy chyba ,

dom nowy , grzeje od listopada.

dom 135 m2 po podlogach , ocieplony styro 15 + kotlownia z garazem po jednym kaloryferze + zasobnik 220 l .

11 kW .

niewiem ile realnie powinien mi palic na dobe w pierwszym sezonie ? 40 , 50 , 60 kg ?? a ile w nastepnych moge sie spodzieawac .

no chcialbym jak najmniej - jak kazdy chyba ,

dom nowy , grzeje od listopada.

dom 135 m2 po podlogach , ocieplony styro 15 + kotlownia z garazem po jednym kaloryferze + zasobnik 220 l .

11 kW .

niewiem ile realnie powinien mi palic na dobe w pierwszym sezonie ? 40 , 50 , 60 kg ?? a ile w nastepnych moge sie spodzieawac .

Będziesz spałał ok 15kg na dobę ale za 2 lata no może za rok

Teraz spalasz pewnie x3 albo 4 przy takiej temperaturze w domu

Włącz regulator pokojowy ustaw 23 nocna 22 lub wiecej

CO na 55 obniżona 10

Spali mniej

A czujnik

Sprawdź to co napisałem wcześniej

Karoka a co ty na to?

Witam, tak się wkurzyłem, że jeszcze w sylwka się do tego zabrałem wyczyściłem przy okazji cały piec. Jeśli chodzi o koronę to ciężko było zakryć te pionowe kanaliki więc oprócz wklejenia taśmy wszystko przykryłem szczelnie szmatą, potem pół pudełka zapałek i niestety albo i stety na zewnątrz korony nie znalazłem dodatkowych przedmuchów.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję Nazwa: DSC02130.jpg Wyświetleń: 37 Rozmiar: 90,5 KB ID: 157760Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję Nazwa: DSC02131.jpg Wyświetleń: 37 Rozmiar: 92,0 KB ID: 157761Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję Nazwa: DSC02132.jpg Wyświetleń: 37 Rozmiar: 88,3 KB ID: 157762

Mam jeszcze pytanie odnośnie tej płyty nad paleniskiem czy jest dobrze ustawiona ja jej za bardzo nie ruszałem, ale może przy transporcie się przestawiła, a nie wiem jak mam być prawidłowo.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję Nazwa: DSC02141.jpg Wyświetleń: 50 Rozmiar: 89,2 KB ID: 157763

Kolejne pytanie czy sterownik można połączyć bezprzewodowo z routerem

a jak mozna skalibrowac czujnik temperatury spalin ???

Wstaw wode na kawe;)zagotuj i wsadź czujnik do gotującej się wody.Powinno być 100St(+-) .W zakładce kalibracja czujników ustaw na tę wartość i tyle.

Wcześniej to już ktoś opisywał...czytać i jeszcze raz czytać forum,to naprawdę się przydaje;)

Witam, tak się wkurzyłem:bash:, że jeszcze w sylwka się do tego zabrałem wyczyściłem:p przy okazji cały piec. Jeśli chodzi o koronę to ciężko było zakryć te pionowe kanaliki więc oprócz wklejenia taśmy wszystko przykryłem szczelnie szmatą, potem pół pudełka zapałek i niestety albo i stety na zewnątrz korony nie znalazłem dodatkowych przedmuchów:confused:.[ATTACH=CONFIG]157760[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]157761[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]157762[/ATTACH]

Mam jeszcze pytanie odnośnie tej płyty nad paleniskiem czy jest dobrze ustawiona ja jej za bardzo nie ruszałem, ale może przy transporcie się przestawiła, a nie wiem jak mam być prawidłowo.[ATTACH=CONFIG]157763[/ATTACH]

Kolejne pytanie czy sterownik można połączyć bezprzewodowo z routerem:confused:

Niestety z tego wszystkiego zapomniałem, ale co się odwlecze to nie uciecze więc Wszystkiego najlepszego:wave:, jak najmniej spalonego paliwa:o i największych osiągów ciepła8) dla wszystkich forumowiczów, a przede wszystkim RBR-owców z okazji 2013 roku:stereo:.

Nacięcia są zaspawane od strony wewnętrznej.