Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Karoka dzięki za odpowiedź odnośnie płyty i routera, ale co z tą moją koroną być może te nacięcia mają wpływ na takie niedopalanie :bash:i dlaczego tylko ja mam takie coś:confused:pozdrawiam
Te nacięcia nie maja żadnego wpływu na niedopalanie.U jednego z klientów osobiście zaklejałem nacięcia i wierciłem otwory,piec hula aż miło.Jak nas kolega czyta to zapewne się odezwie i sam opinie wystawi.

[ATTACH=CONFIG]158328[/ATTACH] to jedyne co udało mi się zrobić po podłączeniu do kompa. Jak wchodze w wykresy to pokazuje mi brak danych to samo w zakładce archiwum alarmów i zdarzeń.

90 to temperatura ustawiona czy faktycznie na podajniku na wstawce masz ponad 60*, co na palniku kopczyk, dołek, spieki?

Może jakieś zdjęcia wstaw.

90 to temperatura ustawiona czy faktycznie na podajniku na wstawce masz ponad 60*, co na palniku kopczyk, dołek, spieki?

Może jakieś zdjęcia wstaw.

90 stopni było ustawione teraz zmieniłem na 100 ale to tez nie pomogło bo piec jak dochodzi do zadanej temperatury to jest wszystko w pozadku wtedy temperatura podajnika oscyluje wokol 60 stopni ale jak tylko osiagnie zadaną temperature i podajnik przestaje chodzic wtedy temperatura w podajniku wzrasta i wlacza sie alarm "zaplon paliwa". Teraz wstawiam zdjecia z sytuacji terazniejszej jak widzimy temperatura na piecu osiaga poziom zadany i temperatura podajnika wzrasta w tym momencie 78,7.

DSC01247.JPGDSC01240.JPGDSC01241.JPGDSC01246.JPG

A nie jest to spowodowane troszkę poprzez dużą ilość popiołu w szufladzie? Spróbuj jeszcze przelecieć skrobakiem po tej ściance po lewej (od stony podajnika) aby to troszkę oczyścić.

Może być jeszcze że masz za duży ciąg kominowy i wypala ci podczas postoju. Można wtedy lekko (1-2cm) otworzyć drzwiczki wyczystki.

A nie jest to spowodowane troszkę poprzez dużą ilość popiołu w szufladzie? Spróbuj jeszcze przelecieć skrobakiem po tej ściance po lewej (od stony podajnika) aby to troszkę oczyścić.

Może być jeszcze że masz za duży ciąg kominowy i wypala ci podczas postoju. Można wtedy lekko (1-2cm) otworzyć drzwiczki wyczystki.

Nie sądze żeby to chodziło o ciag kominowy bo wcześniej nie miałem takiego problemu. Popiół w szufladzie usuwam co 2-3 dni.

90 stopni było ustawione teraz zmieniłem na 100 ale to tez nie pomogło bo piec jak dochodzi do zadanej temperatury to jest wszystko w pozadku wtedy temperatura podajnika oscyluje wokol 60 stopni ale jak tylko osiagnie zadaną temperature i podajnik przestaje chodzic wtedy temperatura w podajniku wzrasta i wlacza sie alarm "zaplon paliwa". Teraz wstawiam zdjecia z sytuacji terazniejszej jak widzimy temperatura na piecu osiaga poziom zadany i temperatura podajnika wzrasta w tym momencie 78,7.

[ATTACH=CONFIG]158374[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]158375[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]158376[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]158377[/ATTACH]

Opisywałem już nie raz takie przypadki.

powodem właśnie są te przystanki, kocioł grzeje, palnik rozpalony, dochodzi do temp. zadanej i się odstawia z powodu małego odbioru ciepła przez instalację.

Tak jak już wielu kolegom tłumaczyłem tutaj cały palnik jest żeliwny i żeliwo mocno ciągnie tą temperaturę. Kiedy kocioł idzie w podtrzymanie na palniku jest dużo żaru, dmuchawa się zatrzymuje i z tego nagromadzonego żaru ciągnie temp. po całym palniku.

Można zaradzić ustawienie temp. podajnika na maxa w zależności od wersji oprogramowania nawet 110 stopni ewentualnie czujnik temp. kosza przesunąć więcej w stronę motoreduktora.

Nie bójcie się paląc węglem o tak zwaną cofkę to takie prawdopodobieństwo jak trafienie 6-tki w totka :)

[ATTACH=CONFIG]158374[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]158375[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]158376[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]158377[/ATTACH]

Przełącz pompę CO na wyższy bieg, pompa CO załączona (ciągle), korekta dmuchawy -3.

Pozdrawiam

Edytowane przez skap

Można zaradzić ustawienie temp. podajnika na maxa w zależności od wersji oprogramowania nawet 110 stopni ewentualnie czujnik temp. kosza przesunąć więcej w stronę motoreduktora.

Nie bójcie się paląc węglem o tak zwaną cofkę to takie prawdopodobieństwo jak trafienie 6-tki w totka :)

No właśnie ja dzięki sugestii minertu tak właśnie zrobiłem, czujnik cofnąłem i od teraz spokój z wygaszaniem kotła. Ustawienia też elegancko wykonane przez minertu. Na cały zasyp pojemnika po tygodniu jedno wiadro popiołu i trochę niedopalonego węgla. Wcześniej 4 wiadra wyciągałem.

Przełącz pompę CO na wyższy bieg, pompa CO załączona (ciągle), korekta dmuchawy -3.

Pozdrawiam

ok zmienilem max temp podajnika na 110, bieg pompy co dalem na 2. Pytanie mam odnosnie korekty dmuchawy poniewaz kozystajac z okazji spedzania ostatnio sporo czasu w kotlowni postanowilem zaktualizowac sterownik do wersji 0.3.1.1 i teraz zamiast korekty dmuchawy jest w zakladce parametry spalania moc dmuchawy w grzaniu na ile % mam nastawić(w tym momencie mam 50%)? czy cos jeszcze mam zmienic? widze ze teraz jest duzo wiecej opcji do zmiany.

ok zmienilem max temp podajnika na 110, bieg pompy co dalem na 2. Pytanie mam odnosnie korekty dmuchawy poniewaz kozystajac z okazji spedzania ostatnio sporo czasu w kotlowni postanowilem zaktualizowac sterownik do wersji 0.3.1.1 i teraz zamiast korekty dmuchawy jest w zakladce parametry spalania moc dmuchawy w grzaniu na ile % mam nastawić(w tym momencie mam 50%)? czy cos jeszcze mam zmienic? widze ze teraz jest duzo wiecej opcji do zmiany.

Nie zmieniaj zbyt wielu parametrów równocześnie. Napisz po ok. 4 godz, czy temp. podajnika spadła w wyniku przestawienia pompki na wyższy bieg.

Jeżeli temp, podajnika nie spadnie dopiero wtedy zastosuj inne rozwiązania,

No właśnie ja dzięki sugestii minertu tak właśnie zrobiłem, czujnik cofnąłem i od teraz spokój z wygaszaniem kotła. Ustawienia też elegancko wykonane przez minertu. Na cały zasyp pojemnika po tygodniu jedno wiadro popiołu i trochę niedopalonego węgla. Wcześniej 4 wiadra wyciągałem.
Te niedopałki to również efekt odstawiania się pieca u ciebie jednak jak by go nie ustawił to i tak się odstawi.Poczekamy na mrozy i dopracujemy ustawienia.

To nic nie da względem temp. podajnika.

Pomoże dogrzać dalej położone np. grzejniki i podnieść powrót przez zwiększenie przepływu.

U mnie temp. podajnika spada na wyższym biegu pompy CO. To raczej przesuwanie czujnika temp. podajnika i podwyższanie max. jego temp, nie ma wpływu na rzeczywistą temp. podajnika. Te rozwiązania wpłyną tylko na brak alarmów przy bardzo wysokiej temp. podajnika.

Pozdrawiam