Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wydaje mi się, że dosyć dużo Ci pali tego węgla. Ja też palę pierwszą zimę a zasobnik przy takiej temperaturze zewnętrznej jak teraz starcza mi na 7dni. Dodam, że domek jeszcze w trakcie budowy, bez drzwi wewnętrznych około 150m2. Jeśli masz możliwość ustawienia pieca tak by pilnował temperatury w pokojach za pomocą czujników temperatury, to polecam tą opcję. W ten sposób pompa będzie się załączać tylko gdy temperatura spadnie poniżej zadanej. Ale poczekajmy jeszcze na odpowiedź od zawodowców :)

Ja również jestem na podobnym etapie, więc mamy okazję do porównań co do wpływu wielkości pieca na spalanie - również nie mam żadnych drzwi wewnętrznych, powierzchnia 165m2 (parter + użytkowe poddasze na razie tylko ocieplone, bez zabudowy K-G) + 84m2 na razie nie ogrzewanej piwnicy, podłogówka na całości (kaloryfery mam 3 w piwnicy i 3 drabinki w łazienkach, więc mam zamienione wtyczki pomp podłogowej i CO) widzę że mamy podobne ustawienia pieca, jedynie ja mam większy piec - 17KW. Obecnie spala mi zasobnik 120kg w 10 dni, ostatnio zaliczyłem pierwszą zerwaną zawleczkę - nie wiem co było powodem - opróżniłem zasobnik i palnik - nic nie znalazłem . Możesz zerknąć na mój sterownik (internet przez GSM - cieniuuutki) https://esterownik.pl/remote/2118. Chętnie wymienię się spostrzeżeniami.

Ps.

Jakiej pojemniści masz zasobnik że masz ustawione 350min do opróżnienia?u mnie po 410 min jeszcze zostaje spora rezerwa.

Pozdrawiam

Edytowane przez cichy777

Ja również jestem na podobnym etapie, więc mamy okazję do porównań co do wpływu wielkości pieca na spalanie - również nie mam żadnych drzwi wewnętrznych, powierzchnia 165m2 (parter + użytkowe poddasze na razie tylko ocieplone, bez zabudowy K-G) + 84m2 na razie nie ogrzewanej piwnicy, podłogówka na całości (kaloryfery mam 3 w piwnicy i 3 drabinki w łazienkach, więc mam zamienione wtyczki pomp podłogowej i CO) widzę że mamy podobne ustawienia pieca, jedynie ja mam większy piec - 17KW. Obecnie spala mi zasobnik 120kg w 10 dni, ostatnio zaliczyłem pierwszą zerwaną zawleczkę - nie wiem co było powodem - opróżniłem zasobnik i palnik - nic nie znalazłem . Możesz zerknąć na mój sterownik (internet przez GSM - cieniuuutki) https://esterownik.pl/remote/2118. Chętnie wymienię się spostrzeżeniami.

Ps.

Jakiej pojemniści masz zasobnik że masz ustawione 350min do opróżnienia?u mnie po 410 min jeszcze zostaje spora rezerwa.

Pozdrawiam

Ustawiłem 350min dla zasobnika, zostaje jeszcze trochę węgla na dnie zasobnika, więc 360min byłoby tak na styk. Sipus31 ma ten sam ekogroszek i ma ustawione 360min. Najwidoczniej masz dużo lepszy opał, że aż 410min masz do dyspozycji :). Ustawienia niby podobne ale jednak trochę inne, Ty masz pompę ustawioną na włączoną i pewnie stąd te różnice między temp. zadaną a utrzymywaną a ja mam pompę CO wyłączoną, nie wiem która opcja lepsza. Ja już w ustawieniach nie grzebię bo nie mam możliwości szybkiej reakcji na to co dzieje się na palenisku. Ostatnio jak uznałem, że zmniejszę sobie temperaturę wewnętrzną z 19 na 16 stopni to następnego dnia ojciec musiał wybierać węgiel z popielnika :/. Nie ma mnie w kraju tak więc cieszę się na razie tym co mam.

witam.

Nie skrecałem podlogowki bo ma przyjemna temperature .

Temperatura sama w sobie mi nie przeszkadza tak bardzo , bo mozna przewietrzyc mieszkanie i poskrecac kaloryfery , tylko po co tyle wegla palić ???

Wydaje mi sie tez ze za duzo pali jak na ta powierzchnie domu i przy tej temperaturze zewnetrznej.

Czy w tym najnowszym sofcie sa jakies inne metody sterowania piecem, ktore pozwolily by zmniejszyc troche to spalanie ??

Zbyszku, a czy to spalanie grupowe już opanowałeś? Na początku miałeś dużo większe spalanie.
U mnie był problem tai że spalanie się podniosło jak paliłem w automacie, nie mogłem sobie poradzić ze spalaniem. Mam kiepski opał i na palniku robił mi się bardzo wysoki kopiec mimo dmuchania na max nie nadążał spalać i niespalone kawałki spadały do popielnika.

Po przejściu na grupowe dmucham dużo mocniej i już na palniku poprawa. Jednak nadal powoli coś jeszcze próbuję na swojej instalacji a na wiosnę będę miał trochę do zmian i poprawy.

Jak widać u mnie się pali :)

witam.

Nie skrecałem podlogowki bo ma przyjemna temperature .

Temperatura sama w sobie mi nie przeszkadza tak bardzo , bo mozna przewietrzyc mieszkanie i poskrecac kaloryfery , tylko po co tyle wegla palić ???

Wydaje mi sie tez ze za duzo pali jak na ta powierzchnie domu i przy tej temperaturze zewnetrznej.

Czy w tym najnowszym sofcie sa jakies inne metody sterowania piecem, ktore pozwolily by zmniejszyc troche to spalanie ??

Podglądaj na innych sterownikach, wejdź w ich opcje i tam zobaczysz co doszło.

Ustawiłem 350min dla zasobnika, zostaje jeszcze trochę węgla na dnie zasobnika, więc 360min byłoby tak na styk. Sipus31 ma ten sam ekogroszek i ma ustawione 360min. Najwidoczniej masz dużo lepszy opał, że aż 410min masz do dyspozycji :). Ustawienia niby podobne ale jednak trochę inne, Ty masz pompę ustawioną na włączoną i pewnie stąd te różnice między temp. zadaną a utrzymywaną a ja mam pompę CO wyłączoną, nie wiem która opcja lepsza. Ja już w ustawieniach nie grzebię bo nie mam możliwości szybkiej reakcji na to co dzieje się na palenisku. Ostatnio jak uznałem, że zmniejszę sobie temperaturę wewnętrzną z 19 na 16 stopni to następnego dnia ojciec musiał wybierać węgiel z popielnika :/. Nie ma mnie w kraju tak więc cieszę się na razie tym co mam.

360 to taki bezpieczny informacyjny czas,nie mamy co narzekac tona wegla kosztowala mnie 558 zl :p, patrzylem ostatnio na ceny i stoi teraz po 590zl choc pare dni temu byl po 620,nic tylko sie cieszyc ,biorac pod uwage ze maks.zuzycie na okres grzewczy to 3,5 t,choc skoro zima jest jaka jest nie przewiduje wiecej niz 3 tony opalu.

Powiem ci że niektórzy wolą zapłacić te 50, 100 czy nawet 200pln więcej za gratis w postaci sprzedawcy który w razie potrzeby odbierze telefon po 23-ej i pomoże w razie potrzeby jak - 20 za oknem i święta za pasem a tanie hurtownie czy sklepy internetowe pracują do 16-ej w dodatku nie za bardzo są w temacie i kierują do producenta, oni swoje już zarobili ( przepraszam, zrobili )

No, ale żeśmy się tu nachwali nawzajem hehe

:) Ja się właśnie do tych zaliczam i muszę przyznać, że Pan Wiesiek zawsze chętnie pomaga - najczęściej przez telefon. Nie ukrywam, ze kupiłem ten piecyk czytając najpierw to forum i słuchając dobrych rad :) Dobrze , ze są tutaj ludzie, którzy nie tylko sprzedają, ale i potrafią poświęcić swój prywatny czas poza pracą - tak trzymać :) Trzeba też przyznać, że jest tutaj też spore grono amatorów-hobbystów, którzy również chętnie dzielą się wiedzą i doświadczeniem. Hmmm wygląda na to, że nic nowego nie napisałem :)