Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zabawa:Sądzę,że w tym sezonie grzewczym spalę.

• poniżej 2 ton
      6
    • 2-3 tony
      16
    • 3-4 tony
      10
    • 4 i więcej
      8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 28,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• karoka65

3480

• zbigmaz01

2445

• minertu

2414

• bobasxx

967

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zbyszek wykres z wczorajszego dnia tak ładnie wygląda i dzisiaj już trochę poszarpany i wysoka temp. spalin.

Zabrudzony już ? czy klapka do palenia na ruszcie awaryjnym otwarta ?

Zrobiłem taką małą próbę i przestawiłem go na Eko Plus 16 Dzień wcześniej czyściłem a klapka zamknięta (sprawdziłem jeszcze raz). Teraz podłączyłem czujnik wew. Trochę mało tych podłączeń pomp jak dla mnie. Gdyby było tyle ile pomp na schemacie w kompie to było by super a tak trzeba coś kombinować :) U mnie jest za dużo pomp (obiegów) a zmostkować muszę pomyśleć co z czym aby chodziło tak jak ja chcę a nie tak jak ma być. Na schemacie widnieje 5 pomp a w puszce jest tylko 3 do wykorzystania. Muszę coś podumać.

Pozdrawiam.

PS Mało miałem czasu aby na bieżąco odpowiadać bo za wiele spraw się na siebie nałożyło. Myślę że już powoli wychodzę na prostą.:rolleyes:

Hej, dzięki za pamięć :)

Instalator przerobił trochę kotłownię dzięki czujnemu oku Minertu :)

Staram się wygrzać podłogi. Wczoraj ustawiłem kocioł jako OE+16kW oraz pompę CWU jako mieszającą. Dziś rano "spotkałem" pół worka zmielonego eko w popielniku :( , do tego pełno spieków i popiołu. Jestem ciekawy czy to zasługa nowych ustawień czy też eko, ponoć Jaret...

Miało być bezobsługowo ale na razie to więcej czasu spędzam z RBR niż ze starym śmieciuchem, którego ładuję 2x dziennie.

Neta na razie nie ma na budowie, ale jak nie opanuję sytuacji przez weekend to chyba będę zmuszony go podłączyć.

Także miałeś problemy ze szlaką/spiekami, jak to rozwiązałeś?

Nie martw się, początki zawsze są kiepskie. Czytaj, podglądaj i próbuj, ale nie za często, tak jak na tym forum radzą. U mnie już powoli dochodzę do tego aby było dobrze ale ostatnie wiatry (mało mi dachu nie zdejmuje) dają mi się we znaki. Podłącz się pod neta to dobre dusze pomogą. Mój piec chodzi jako 15kW ale na samym początku próbowałem na +16 ale chciałem zbyt szybko i mi się nie udało. Teraz jestem trochę doinformowany przez kolegów z forum i jest całkiem całkiem. Spieki miałem ale po zainstalowaniu wersji sterownika 0.2.9.9. jest możliwość obniżenia lub podwyższenia pracy wentylatora. U mnie pomaga. O mojej instalacji już była tu mowa, napisz coś więcej o swojej to pewnie jak się ujawnisz w necie porady będą się sypały.:)

karoka65

Coś kiedyś pisałeś o awaryjnym zasilaczu, co to jest. U mnie ostatni parę razy zabrało prąd, tak że coś muszę znaleźć. Mój UPS jest do zwykłych pomp ale sterownika już nie bierze. Potrzebowałbym coś do sterownika i pomp które on ciągnie ( 2 + obiegowa) Może coś wiesz? A może ktoś już coś takiego używa? Wolę coś sprawdzonego niż potem odsyłać.

Pozdrawiam

Jasne prawie każdy na na początku miał problemy z paleniem eko - trzeba się trochę przyłożyć (oraz sporo cierpliwości) i opanuje się jakiś sposób palenia ekogroszkiem na danym kotle i danym obiekcie. W tym roku mam w końcu całkiem elegancko i praktycznie zaglądam do kotła raz na 10 dni gdy go czyszczę i tankuję a popiół wybieram co 30 dni -- no tak podglądam go jednak często w sieci jak się sprawuje ale to zupełnie inna sprawa :)

... praktycznie zaglądam do kotła raz na 10 dni gdy go czyszczę i tankuję a popiół wybieram co 30 dni -- no tak podglądam go jednak często w sieci jak się sprawuje ale to zupełnie inna sprawa :)

to ja wysypuje popiół [spieki i zmielony eko oraz popiół] 2x dziennie, chyba mu podniose temp. CO :mad:

No ja tez probowalem kociolek kiedys na ustawieniach ekoplus ale efekt byl identyczny jak u Ciebie Kaczmino,niedopalony wegiel w popioelniku,wiec z powrotem wrocilem na ustawienia 15kw,zreszta pisal mi kiedys Pan Daniel z Instalco ze tamto ustawienie jest pod palnik Burnera.U mnie kociol idzie non stop w podtrzymaniu ale na razie sie tym nie przejmuje,grunt ze na budowie mam cieplo i spokojnie moge sobie wykanczac.Do zasobnika wchodzi(wazylem dokladnie) 130 kg wegla(retopalu) ktory starcza mi juz prawie na 7 dni przy obecnych temp na dworze (wewnatrz 19st).Popiolu tez mam sporo , za to kusila cena wegla ,ktory kosztowal mnie 630 zl/tone.Na spieki rowniez pomogly troche obnizenie dmuchawy w grzaniu oraz w podtrzymaniu.

karoka65

Coś kiedyś pisałeś o awaryjnym zasilaczu, co to jest. U mnie ostatni parę razy zabrało prąd, tak że coś muszę znaleźć. Mój UPS jest do zwykłych pomp ale sterownika już nie bierze. Potrzebowałbym coś do sterownika i pomp które on ciągnie ( 2 + obiegowa) Może coś wiesz? A może ktoś już coś takiego używa? Wolę coś sprawdzonego niż potem odsyłać.

Pozdrawiam

Witaj Zbyszku. Ty w ogóle to gigant jesteś, 17kW na 300m2.

Już kilka razy pisałem o UPSie. Mam takie cudo na wyposażeniu 3-ci rok i jest to sprawdzone niejednokrotnie urządzenie.

Kupowałem kiedyś prosto w firmie ale już od jakiegoś czasu widzę takie na alledrogo.

http://allegro.pl/dlugi-czas-pracy-ups-orvaldi-inv-500w-sinusoida-i2032150494.html

Nie wiem czy nie pokazywałem ci tego jak byłeś u mnie po eko.

Ja nie mam takiego ukladu wiec sie nie wypowiem,mam tylko zawor 4d.Teraz tez na jakosc spalania moze miec wplyw wiatr ktory szaleje pod warunkiem oczywiscie ze komin zle wykonany.Wiem po sobie ja swojmam troche za nisko wzgledem kalenicy wyzszego dachu( u mnie dach cos na wzor literki L) no i wlasnie w czasie duzych wiatrow po spalinach widze ze" utrudnia spalanie".

Witaj Zbyszku. Ty w ogóle to gigant jesteś, 17kW na 300m2.

Już kilka razy pisałem o UPSie. Mam takie cudo na wyposażeniu 3-ci rok i jest to sprawdzone niejednokrotnie urządzenie.

Kupowałem kiedyś prosto w firmie ale już od jakiegoś czasu widzę takie na alledrogo.

http://allegro.pl/dlugi-czas-pracy-ups-orvaldi-inv-500w-sinusoida-i2032150494.html

Nie wiem czy nie pokazywałem ci tego jak byłeś u mnie po eko.

Nie pokazywałeś bo jeszcze wtedy jak byłem u ciebie (za pierwszym czy za drugim razem) to nie miałem jeszcze pieca:P Mam Ups-a ale nie ma dobrej sinusoidy i nie daje rady na eCoali. Teraz ty masz taki sterownik to mi powiedz czy na nim idzie.

Testowałem już dwa od kolegów ale to były starej produkcji i też porażka. Twój już sprawdzałeś na eCoali? To jest spory wydatek bo jeszcze do tego trzeba mieć (lub dokupić) aku.

Wszystkich pomp u mnie jest 8:P tak że muszę to jakoś podzielić na dwa (jeden ten co mam i drugi extra do sterownika:rolleyes: Duża różnica w cenie po trzech latach między producentem a tą aukcją?

A to czy jestem gigant czy nie to miałeś być u mnie i ocenić :) Wolę aby piec pracował na 60-80% niż na 40% Takie jest moje zdanie. Po drugie to bufor załatwia mi sprawę.

O ile mnie pamięć nie myli to trochę ci powiedziałem o mojej instalacji. Do tej pory miałem 12kW i to wystarczało na około 240mkw ale doszły następne metry i zrobiło się za mało. Tak że na te następne 70m doszło 5kW.

A co do wiatrów w mojej okolicy (okolicy domu) to u mnie zawsze wieje. Dom pierwszy od strony pola (żadnych przeszkód) i to od strony zachodniej z której wieje :) Na to też mam pomysł (w realizacji:rolleyes:)

Komin wysoki na 12,5 m i ciągnie jak szalony. I to są moje kłopoty. Jak wieje to komin ciągnie i wtedy spieki bo za dużo powietrza, a jak przestaje wiać to znowu to znowu spieki bo za mało powietrza.

Jak nie kijem to .... :bash:;) Ale jak widać jakoś sobie radzę :bash:

Jeśli po dzisiejszej nocy będzie niedopalony węgiel to zmienię także ustawienia na 15kW.

Na razie nie mam podpiętych kaloryferów, tylko podłogówkę oraz bojler. Czy zatem warto pompę CWU ustawić jako CWU+mieszająca? Pompę od podłóg mam wpiętą jako C.O.

Zmień na 15kW i odbierz PRIV

Zresztą co mi tam.

Podepnij pompę z podłogówki w miejsce mieszającej a ją zamień na cyrkulację i ustaw aby chodziła non stop.

Tej podłogi nie wygrzejesz jak będzie wyłączał sterownik pompę CO gdy na kotle temp spadnie poniżej 40deg.Tak jest zabezpieczony sterownik,jezeli tak sie dzieje to musisz ja podłączyć tak aby stale pracowała.Na kotle ustaw 50deg ale nie puszczaj wszystkiego na podłogę.Pompa CWU + mieszająca ustaw a zawór mieszający otwieraj stopniowo aby nie spadała za szybko temp na kotle.

Zbyszek ten ma pełną sinusoidę i wszystko śmiga bez problemu.

Możesz go obciążyć do 500W a nawet przeciążyć o chyba 100% ale nie dłużej niż na 30s bo zadziała bezpiecznik ( automatyczny)

Pierwszego kupiłem tańszego z sinusoidą modyfikowaną, nie mogła na nim ruszyć dmuchawa.

Pompki i podajnik pracowały trochę głośniej ale pracowały.

Na Orvaldi wszystko dobrze pracuje także chyba jest faktycznie pełna sinusoida.